Február végén, a Budapest Boat Show-n még viszonylagos optimizmus jellemezte a yacht charter szakmát. Mikor jelentkeztek az első viharfelhők?

Ligeti Zoltán: Kezdjük azzal, hogy a 2019-es év kiemelkedően sikeres volt általában a turizmusban, és a yacht charterben is. A február végi Budapest Boat Show alatt már érezhető volt, hogy 2020 rendkívüli év lesz, de sajnos nem abban az értelemben, amiről az optimista előrejelzések szóltak. A tavaszi covid-helyzet aztán a yacht charter üzletágban is új, eddig ismeretlen helyzet elé állította a hajósokat és a piac szereplőit – a chartercégeket, charterügynökségeket, és a flottatulajdonosokat is. Nem a hajózási kedv csökkenéséről volt szó, hanem az azonnali és teljes leállásról. Az első veszteség a teljesen elmaradt előszezon volt, majd következett a találgatások időszaka: milyen hosszú lesz a kényszerszünet, és mikor nyílnak meg végre a határok. Először szembesült a szakma a kiszámíthatóság helyett a totális bizonytalanság fogalmával.

De nyár elején enyhülés következett.

Ligeti Zoltán: Igen. Június közepén, az utazási korlátozások feloldása után különös állapot jellemezte az európai yacht charter piac egyharmadát jelentő horvát tengerpartokat: előszezoni hangulat a nyár közepén, vendégekre váró vendéglátósok, üres vendéghelyek a kikötőkben és persze magas kedvezmények, alacsony foglaltság. A turistacsoportok hömpölygő tömege nyomtalanul eltűnt a promenádokról, ugyanakkor egyértelmű mozgolódás kezdődött a charterpiacon. Horvátország eleve szerencsésen alacsony fertőzésszámmal zárta a járvány első hullámát, továbbá fontos szemponttá vált a turizmus számára, hogy a tengerpart repülés nélkül, autóval is könnyen megközelíthető legyen. A hajózás újraindulásának legfontosabb eleme mégis az volt, hogy a legtöbb hajóbérlő biztonságosnak ítélte a vitorlázást, hiszen jóval kevesebb járványügyi kockázattal jár, mint a turizmus többi formája.

Nem gondolod, hogy a biztonság gondolatára épülhetne a vitorlázás jövőbeni imázsa?

Ligeti Zoltán: De nagyon is. A turizmus átalakulóban van, amit a járványhelyzet felgyorsított. Egyébként is jelen van egy réteg, amelyik igényli az utazást, de nem elégszik meg a szokványos megoldásokkal. Ők már felismerték a hajózásban rejlő különleges lehetőségeket. De egyre többen fogják választani a nagylétszámú utazás helyett majd az olyan kiscsoportos változatokat, mint például a yacht charter, ahol a hajókon kislétszámú csapatokkal túráznak, baráti vagy családi körben, kerülve a zsúfolt helyeket, ami így nem jelent sokkal nagyobb kockázatot, mintha otthon lennének.

Hogyan folytatódott a nyár? Akkoriban jó híreket hallottunk.

Ligeti Zoltán: A tavaszi időszakról átfoglalt hajóbérléseknek és a tengerre kiéhezett vitorlázóknak köszönhetően a megkésett szezont gyors felívelés jellemezte, és augusztusra már nyoma sem volt a bizonytalanságnak. Jól alakultak a foglalások, sőt a korábbi évekhez képest idén határozottan nőtt a nagyobb egytestűek, és a katamaránok iránti kereslet ügyfeleink körében. Ennek hátterében az ügyfélkör összetételének változása is állhat, valamint az, hogy a hosszú kivárás után a hajósok nagyobb hajókkal szerették volna kényeztetni magukat.
A lendületet a szeptemberi szigorítások bejelentése törte meg ismét. Több ország is korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben az emelkedő esetszámok miatt, így a szokásos erős utószezon helyett idén ősszel ismét rengeteg lemondást, átfoglalást kellett kezelni. Akárcsak tavasszal, ez ezúttal is rengeteg időt és energiát emésztett fel, de a chartercégek és a flottatulajdonosok is mindent megtettek az átfoglalásokért, hiszen mindenki közös érdeke, hogy egyetlen befizetett foglalás se vesszen el. Szeptember végétől soha nem látott last minute akciókkal, olykor 60-70 százalékos kedvezményekkel próbálták visszacsalogatni a vitorlázókat a horvát tengerpartra, ahol a fertőzések száma ismét csökkenő tendenciát mutatott az újragondolt intézkedések miatt.
És még egy dolog: mivel az adriai elő- és utószezon is elmaradt, az egymást egyébként tökéletesen kiegészítő balatoni és adriai vitorlázás idén kénytelen volt osztozni a csúcsszezonon. Hajósokként az adriai szezonra a balatoni szezon meghosszabbításaként is tekintünk, hiszen az Adrián kora tavasztól késő őszig kitűnő vitorlázóidő várja a hajósokat, ráadásul éppen ezekben az időszakokban zajlanak a tengeri tanfolyamok is.

Tehát a Balaton jó szezont futott?

Ligeti Zoltán: Igen, a Balaton szerencsésebben állt fel a járványhelyzetből, hiszen a Balcsira leugrani nem igényel nagy előkészületeket, és megéri egy hétvégére vagy akár egy napra is. Ezzel szemben egy tengeri vitorlástúra megszervezése nem megy ilyen gyorsan. A folyamatos bizonytalanság, a tervezhetetlen időszakok és a meg nem erősített forrásokból terjedő (fél)információk sem nagyon segítettek a helyzeten. Egy idő után a kitartóbb csapatok is feladták tengeri vitorlázásról szövögetett terveiket az idei évre.

Egy normális évben ilyenkor már kezdődnének a trópusi vitorlás utak. Ebben a szegmensben most mi zajlik, és mi várható?

Ligeti Zoltán: A jelenlegi nagy kérdés a télből a nyárba vitorlázók számára valóban az, hogy eljutnak-e idén kedvenc karibi, seychelle-szigeteki, thaiföldi vagy épp csendes-óceáni úti céljaikra. A jelenlegi állás szerint biztató a helyzet a karibi úti célokon, ahol sorra nyílnak újra a charterbázisok, ugyanakkor Európában még mindig nagy a bizonytalanság, javul-e látványosan a helyzet a jövő év elejétől, hogy ismét lehessen utazni. Sok még a kérdés. Vajon milyen korlátozások mellett utazhatunk, illetve lesz-e vakcina, ami garantálni tudja a kockázatmentes utazást?

Mit tehet ebben a helyzetben egy chartercég?

Ligeti Zoltán: A chartercégek rugalmas foglalási feltételekkel, ingyenes módosítási lehetőségekkel reagáltak a megváltozott helyzetre. Sőt, több cég is pénzvisszatérítést garantáló lemondási biztosítással próbálja foglalásra ösztönözni azokat, akik a jövő év első felét már szeretnék trópusi vitorlázással tölteni, de még bizonytalanok az esetleges korlátozások miatt. Folyamatosan figyelni kell a téli trópusi yacht charter desztinációk sorsát, és tájékoztatni ügyfeleket a változásokról és a lehetőségekről. Mi felkészülten várjuk a következő szezont és a turizmus változásait, amelyre a biztonságos foglalás és a biztonságos utazás a legfontosabb válaszunk.

A kérdésekre Ligeti Zoltán, a Yacht Charter Guru ügyvezetője válaszolt.