2010. augusztus 27.

Az osztrák Poell szerezte meg a 22-es Binnenyolle bajnoki címet a balatonfüredi Eb-n

Binnenyolle

 

A 22-es Binnenyolle Eb versenyzőit fantasztikus vitorlázó idő köszöntötte augusztus 26-án, az utolsó napon. A leggyorsabb hajó, a német Manfred Jacob 2 óra 40 perc alatt teljesítette a túrafutamot ez a helyezés az összetettben a negyedik helyet jelentette számára. Az osztrák Mathias Poell taktikus vitorlázással a másodikként futott be és ezzel megszerezte a bajnoki címet, a honfitárs Michael Gubi előtt, aki csupán a 6. helyen végzett a túrafutamban. Az Eb dobogó harmadik fokára a német Peter Zimmermann állhatott, aki a napot szintén egy harmadik helyezéssel zárta. Az egyetlen magyar egység, technikai hiba nélkül, sikeresen teljesítette a távot és végül az összetettben a 11. helyen zárt.

Gyönyörű napsütésben, 3-4 m/s-os NY-DNY-i, kifújt szélben tudták megrendezni az osztály előírásai szerinti különleges túrafutamot. A 10.00 órás rajt után a Balatonfüred móló előtti rajtvonalról mind a 11 hajó elrajtolt. Az első pályajel a Tihany előtti első kardinális kitűző jelnél volt. Ezt a távot 30 perc alatt tette meg az első hajó. A második jelhez tartó úton a hajók keresztezték a komp útját, nem kis feltűnést keltve ezzel a kompon utazóknak. A második bója a Tihanyi-félsziget nyugati sarkában várta a versenyzőket, a harmadik pedig a gyönyörű aszófői öbölben.

A balatoni időjárás a túrafutam teljes idejére szikrázó napsütéssel ajándékozta meg az Eb résztvevőit. A leggyorsabb hajó 2 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Az utolsó, magyar egységnek közel egy órával többre volt ehhez szüksége.

A díjkiosztót a közforgalmi móló előtti felújított napozó fa stégen tartották, régi nevén "gyönyördénél", amely az eredetileg tervezett 1939-es Eb idején is itt állt. A versenyt az osztrák Matthias Poell és legénysége nyerte, második Michael Gubi, harmadik Peter Zimmermann. Az egyetlen magyar egység a számos technikai probléma ellenére derekasan helytállt.

A 22es Binnenyollét formázó üveg díjakat, a BYC korábbi 470-es versenyzője, későbbi edzője, Kutassy László készítette. A BYC egyedi gyártású, patinás érmeit Cserép László Balatonfüred Önkormányzatának Művelődési és Sportosztály vezetője, valamint Böröcz István, a rendező klub ügyvezető adták át. Az osztályszövetség elnöke, Michael Bilowitzki pedig különdíjakat osztott.

Binnenyolle2010. augusztus 25:
A kontinensviadal második versenynapján három futamot rendeztek. Változó szélviszonyok és osztrák fölény jellemezte a napot. Az első három helyezett az osztrák Gubi, a honfitárs Poell valamint a német Zimmermann egység megtartották dobogós helyezésüket, csupán a sorrend módosult. Sajnos az egyetlen magyar egység továbbra is komoly technikai nehézségekkel küzd, így nem tudtak érvényes futamot vitorlázni, de ugyanígy járt az egyik osztrák csapat is.

A nap korán indult, mivel éjszaka megérkezett a várt hidegfront. Hajnalban több gondos hajótulajdonos jelent meg a hajójánál és ellenőrizte a yollékat. Minden rendben volt, de a szél nem csökkent, ezért parti halasztás mellett döntött a versenyrendezőség.

Dél körül gyengülni kezdett a szél, megérkeztek a felhők és vízre szállt a mezőny. A harmadik futam friss szélben zajlott, ahol két hajónak akadtak gondjai. Az egyik közülük sajnos a magyar egység volt, így ők a további két futamot nem is teljesítették. Az osztrák Niki Schreiber egység is kihagyta a későbbi futamokat. A harmadik futamot Michael Gubi és csapata nyerte meg, második helyen az előző napi összetettet vezető Matthias Poell, harmadiknak Peter Zimmermann futott be.

A negyedik futamban ugyanaz az eredmény született az első három helyezettet illetően. A szél továbbra is kitartott és 2-3,5 m/s-os szélben vitorláztak a hajók.

Az ötödik futamra legyengült a szél és csak rövid vízi halasztás után sikerült elindítani . Itt jellemzőek voltak a nagy szélfordulók és szélerő változások. Ebben a nehéz futamban Matthias Poell nagy nehézségek árán megtartotta első helyét Michael Gubival szemben, a harmadik helyre Manfred Jacob érkezett. Azonban az összetettben két nap után Gubi átvette a vezetést és az eddig vezető Poell a második helyről várja a folytatást.

Az utolsó versenynapon egy  túraverseny vár a mezőnye, ami egy Tihany-kerülőnek felel meg. Ennek a futamnak az eredménye nem lesz kiejthető, és a végelszámolásnál beszámít az eredménybe.

2010. augusztus 24.:
A 22-es Binnenyolle Eb első napja után az osztrák Poell az élen

Két futamot rendeztek a balatonfüredi 22-es Binnenyolle Eb augusztus 24-i első versenynapján, ahol három nemzet (osztrák, német, magyar) 11 egysége állt rajthoz. A hajóosztályt ys számok szerint is értékelik, mert meglehetősen nagyok a különbségek. A Binnenyolle leginkább a gyenge szelet szereti ezért 12 km/h feletti szélben már nem rendeznek futamot. Osztrák fölény jellemezte az első napot, hiszen az első és harmadik helyen egyaránt osztrák versenyző áll. A magyar egység sajnos komoly technikai problémákkal küzdött, ezért mindkét futamot csupán az utolsó helyen tudta befejezni.

Reggel minden versenyző nagy izgalommal várta a verseny kezdetét. 8.00  órától minden hajón folyt a munka, mindenki az utolsó simításokat végezte hajóján. Olyannyira belemerültek a készülődésbe a külföldi versenyzők, hogy a 9.00 órára meghirdetett megnyitóra, csak nagy nehézségek árán lehetett őket átcsábítani a Stefánia étterem előtti kis tribünre.

A megnyitó ünnepséget Kiszeli Pál alpolgármester nyitotta meg és méltatta Balatonfüred történelmi jelentőségét. Ezután Csernussi Gábor mondta el a történelmi előzményeit a Binnenyolle Európa-bajnokságnak, őt követte Wossala György, az Európai Vitorlásszövetség elnöke, aki beszédében jó szelet és jó versenyzést kívánt eme igen régi és történelmi hajók versenyéhez.

A megnyitót követően Hantó István a verseny rendezője tartott kormányos értekezletet és hívta fel a figyelmet a Balaton sajátosságaira.

Binnenyolle EBEzt követően a magyar hajó kivételével, ahol némi szerelési problémák akadtak a flotta kivonult a vízre, de a várt szélerősödés miatt hamar visszavitorláztak a kikötőbe. Ennek a hajóosztálynak ugyanis 12 km/h szél felett nem rendeznek futamot.

A szél gyengülésével aztán újra kihajóztak a csapatok és kezdetét vette a kontinens viadal.  A 6-8 km/h erősségű DNY-i szélben megszületett az első futam, majd közvetlenül utána a második is. A harmadik futamot már a leálló szél miatt és persze Csákány Pali és Kati gulyáspörköltjére való tekintettel már nem indította el a rendezőség.

A résztvevők vidáman és elégedetten értek partot és jóízűen fogyasztották a hamisítatlan magyar gulyást. Az eredményeket tekintve az osztrák Matthias Poell vezeti a versenyt, de szorosan mögötte igen kis pontkülönbséggel a német Peter Zimmermann és a szintén osztrák  Michael Gubi következik.

A második versenynapon három futam megrendezését tervezi a rendezőség.