Révfülöp
Révfülöp

Pár órára ingyenes, az éjszakát pedig fizethetjük üdülési csekkel. Érdemes felmászni a kilátóhoz. Bár a vége nagyon „kemény és meleg", a látvány felejthetetlen. Utána jólesik az ebéd a kikötői kocsmában, kedvesek, aranyosak, remek a kaja, ízletes a bor.
Hajózzunk keresztbe Boglárra. Újjászületett a kikötő, még társalgó is van, ahol közös vacsorát-reggelit lehet rendezni. Kultúrprogram: Kék és Vörös kápolna, majd a Pincetárlat. A kiállított műalkotások zömében megvásárolhatóak. Két éve vettem meg  Botz Ivett csodálatos kiállításából az egyik üveg-fém alkotást. Cipelni, óvni nem kellett, a nyár végeztével vehettem át a műtermében, Budapesten. A Kék kápolna karzatára mindig felmegyünk és kórust alkotva elénekeljük kedvenc dalunkat, emlékezvén a „régi időkre". És még bélyeget is lehet raginyálni a belépőkártyára (ami önkéntes adomány), s mindez este 8 óráig nyitva van. Egy fagyi a part menti cukrászdában, majd pár lépés az épület mögé. A szemünk elé táruló öbölben megállt az idő 1970 nyarán. Eredeti Rather 25 és 15 fa jollék, kalózok, dióhéj csónakok libegnek a térdig érő vízben stég mellé kötve vagy bójára láncolva. Séta a parton visszafelé a kikötőbe. Szomorú látvány a felgyújtott vontatóhajó. A kikötői kocsmában a választék bizony hitvány, de a „cigánypecsenye" hamar megsül és jó fokhagymás. A bor is iható.

Ha nem zsenánt, hogy pályaudvaron kötünk ki, ha nem zavar a tolatás lármája, célozzuk meg Fonyódot. A vendéghelyektől jó nagy kört kell leírni a vizesblokkig, de legalább adnak Unicumot meg fröccsöt a kikötőiroda melletti ajtó mögött. Enni a Pöttyös vendéglőt és rétesudvart ajánlom. Séta a dombra, jobbra megpillantjuk a „Kripta Villát", ahogy magányos némaságában áll. Pincéjében hátborzongató látvány a gyertyafényben csillogó márványba faragott hitvesi ágy az esküvő előtt elhunyt menyasszony és őt soha nem feledő, mindhalálig hű párja alakjával. Íme, az „örök szerelem"! Igenis VAN! Könnyeinket letörölve tovább kutyagolhatunk a Balaton Múzeumhoz. Gyönyörű képek, makettek, kitömött madarak-állatok. A domb tetején fel lehet menni a Voda-toronyba. Vigyünk távcsövet is.

 
 

Most már tényleg Badacsonyba érkezünk. Kedvenc kikötőmbe motorral, lépésben csurogjunk be, megkerülve az úszó hullámfogót, vissza a móló mögé. Ez az egyetlen kikötő, ahol a vendéghelyek a legvédettebbek. Déli hullámzásban azért itt is lötyög a víz, sebaj, nem veszélyes. Az Egry József Múzeum az állandó kiállítás mellett minden évben szolgál valami meglepetéssel. A Szegedi Róza házat se hagyjuk ki. Itt van a Balaton Almanac is.

badacsonyi látkép
badacsonyi látkép

Ha kedvünk támad pár kilométeres hegyi sétához, két megoldást javaslok. Menjünk fel „vadszamárral" (hegyi taxi) a Kisfaludy-házig. Rózsakőnél jobbra, Hertelendy-emlék, kék úton fel a Kisfaludy-kilátóhoz. Onnan át a déli oldalra, Ranolder-kereszt, Bujdosók lépcsője, majd balra vissza a Rózsakőhöz. Másik útvonal, ha Tomajba átvonatozunk. Bazalttemplom, sárga turistajelzésen János Pál Emlékhely, tovább a piros jelzésig. Jobbra fordulván elérjük a tördemici bányákat. Három bányaudvarba mehetünk be. Monumentális látványt nyújtanak a sziklafalak a vörös vércsék meszeléseivel. Észak felé a tanúhegyeket láthatjuk. A Bujdosók lépcsőjének tövét követően a „Bahnhof  straße" következik, majd visszaérünk a Rózsakőhöz balról.

Lefelé közös az út, ami meglehetősen hosszúra szokott nyúlni. A Szegedi Róza házban az „Ürmösbor" figyelemre méltó, majd a Hordó borozó teraszáról szép a panoráma és jó a rizling. Pár lépés lefelé, és kihagyhatatlan az Imre Borozó. Zsíros kenyér meg szürkebarát. Sok szürkebarát. Innen viszem haza műanyag hordókban az „ellátmányt". Danolva-vihogva le a Római útig, ott balra a Fortuna pincészet vár. Timi már hozza is a rétest, meg a kóstolót jobb termékeikből. Hukkkkk! Innen a Cserszegit viszem. Jótékony sövény balra, de jó mögé kanyarni! „Hukkk, hukkkkk"! Majd Ica Mama borozójában a kései szüretelésű rizling. Te jó ég, de sok hold van az égen. Tántorgás a büfésorra. Tudom, jobbra kéne menni, de hogy kerültünk balra a Pálinka Házba?? Már hogy én mentem elöl? Kökény, meggy, és a naspolya meg az ágyas barack.
„Hej az én lovam, meg gyere Bodri kuty... stb. Végem! Vigyetek a hajóra. Ha ezt túlélem, megyünk tovább nyugatnak!

 

Gelencsér György (Merlin)