Tavasszal hozta egyszer a sors, hogy maradt hétvégéről egy kevés ribiszkemártásom a konyhán. A mártást friss ribizliből készítettem, friss szederrel, és citrus -gyümölcsök reszelt héjával illatosítottam.

Mivel igen finomra sikerült, sajnáltam volna kidobni, ezért méltó főszereplőt szerettem volna, ami mellett bátran statisztáskodhat a ribizli mártásom kísérőként.

Olyan desszertet akartam hozzá, ami harmonizál a citrusok frissességével, és a gyümölcsök savanykás ízével. Mondanom sem kell, hogy jó néhány ötletet tányérra vetettünk. A sajtoktól a salátáig elképzeltük mindenféle étel kiegészítőjeként.
Válogatva az lehetőségekben, végül megállapodtunk a  klasszikus bécsi túrótortánál.
Mivel szeretem, ha valami plusz is megjelenik a szokásos dolgokon kívül, kikísérleteztem egy mandulakérget, amely alatt a torta sült, valamint a túróba tettem egy kis bodzavirágot, ami sejtelmes, tavaszi illattal egészítette ki.
A végeredmény fantasztikus volt.



Túrótorta bodzával illatosítva, citrusos ribizlivel

Amikor elkészült belengte a konyhát az a tipikus süteményillat, melyet nagymamáink konyhájában éreztünk még, ami vegyült a vaníliás-citrusos túró illatával, valamint a pirított mandula ellenállhatatlan csábításával.
Szinte száguldunk vissza az időben, és újra érezzük a gyerekkorunk egyik meghatározó illatát és élményét.
Több volt, mint ínycsiklandó.
A tésztaréteg omlós és könnyű, míg a túróréteg habos, remegős, nem is  beszélve a pirított mandula rétegről.


Pedig olyan egyszerű alapanyagokat használtam fel az elkészítéséhez, melyek mindig megtalálhatóak egy háztartásban.

Tehát érdemes kísérletezni, próbálgatni nyersanyagokat, hogy megismerjük, mire és hogyan használhatóak fel.
Ha a legelső alkalommal nem leszünk elégedettek az eredménnyel, akkor sem kell elkeserednünk, mert a következő biztosan jobb lesz, ha nem adjuk alább a lelkesedésünket, változtatunk az esetleges hibákon.



Hozzávalók:
Liszt: 0,4 dkg
Cukor: 0,25 dkg
Porcukor: 0,2 dkg
Tojás: 5/külön felverve/
Túró: /zsíros/ 1kg,
Tejföl: 0,3 dl
Vaj: 0,2 dkg
Sütőpor: 1cs
1citrom héja reszelve, bodzavirág
Vanílás cukor: 1cs
Szeletelt mandula
Méz: 0,1 dkg

Mártáshoz:
Ribizli: 0,3 dkg
Szeder: 0,3 dkg
Friss ribizli turmixolva, szűrve: 0,3 dkg
Lisztből, vajból  és porcukorból sütőpor hozzáadásával kemény linzertésztát gyúrunk, majd pihentetjük a hűtőben.
Túrót sűrű szitán áttörjük, tejföllel citromhéjjal, vaníliás cukorral és a felvert tojáshabokkal keverjük, és bodzavirágot adunk hozzá.

A turmixolt ribizlibe keverjük a gyümölcsöket és a reszelt citrust valamint egy kevés mézet.
Hűtőbe helyezzük.
Tortaformát kivajazzuk és abba formázzuk a kinyújtott tésztát.
Ráöntjük a túrótölteléket és lassan, 120 fokon 45 percig sütjük.
A 35. percnél  a pirított és mézzel locsolt mandulával bevonjuk  a tortát, és készre sütjük.

Pihentessük 15 percet, mielőtt kivesszük a formából és utána a mártással tálaljuk.



Jó étvágyat kívánok hozzá!

Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
Konyhafőnök
www.bfyc.hu

Kocsis Bálint