Alig néhány évvel ezelőtt még erőteljesen gondolkodni kellett volna rajta, hogy mivel is töltsünk meg egy efféle cikket, hogyan is lehetne szépíteni a nem túl rózsás eredményeken, honnan lehetne előhalászni olyan nemzetközi eredményt, (tisztelet a kivételnek!!) mely ugyan kisebb, nem igazán számon tartott versenyen született, ám mégis jól hangzik egy év végi összegzésben. Aztán eltelt pár év, felnövekedett egy újabb nemzedék, akiknek talán a lehetőségük is több volt, hogy nemzetközi vizekre evezzenek, de akik egyben elszánt, kemény munkával álltak neki behozni a lemaradást, s akiket rendkívül lelkes szüleik, edzőik, klubjuk támogatott, s bíztatott, ha épp szükség volt rá, hogy „a kitartó munkának meglesz a gyümölcse", s lám úgy tűnik, a gyümölcs kezd beérni.

Azt hiszem bátran állíthatjuk, hogy a 2010-es versenyévad a vártnál több sikerrel, kiemelkedő nemzetközi eredménnyel halmozott el bennünket. Elsősorban az utánpótlás korosztály versenyzői kápráztattak el számos nem várt, ám talán titkon remélt kiváló eredménnyel, s a többi hajóosztály támogatott versenyzőinek nemzetközi teljesítménye is biztatónak mondható a jövőre nézve.

Talán soha nem volt még ennyi Európa-bajnoki és világbajnoki érmes helyezettje sportágunknak, mint az idén. Bár repülő hollandiban már lassan hozzászokhattunk Majthényi Szabolcs és Domokos András tündökléséhez, solingban Wossaláék sikereihez, melyhez az utóbbi években optimisteseink is csatlakoztak Péch Fanni és Vadnai Benjamin jóvoltából, valamint bíztató volt Bathó Péter byte-os szereplése is.
Ám az idei év mindezt túlszárnyalta. Vadnai Benji Európa-bajnoki aranyat szerzett hajóosztályának, laser 4.7-nek U16-os korcsoportjában, míg ugyanezen versenyen egy ezüstöt is bezsebelte az összetett listán megszerzett eredményével. Az optimsit Európa-bajnokságon Péch Lóránt szerzett bronzérmet, Gyapjas Balázs pedig az előkelő 5. helyet szerezte meg, s Vadnai Jonatán is futamgyőzelemmel térhetett haza a kontinens viadalról.

Laser radiálosunk, Bathó Péter, aki kis kitérőt tett az Ifjúsági Olimpia miatt a byte hajóosztályba, ugyancsak szép eredményekkel halmozott el bennünket, noha épp az ötkarikás játékok nem éppen a terv szerint alakultak számára. A byte osztály világbajnokságán azonban tavasszal az ötödik helyen végzett, valamint előző évi Európa-bajnoki címéhez idén begyűjtött egy bronzérmet is, míg állandó hajóosztályában, laser radiálban a világbajnokságon 10., az Európa-bajnokságon pedig a 8. helyen végzett korosztályában, az U17-es korcsoportban. Ugyanezen osztály ISAF által rendezett világbajnokságán Mátyás Viktor a 17., míg női 420-as kettősünk, Péch Fanni és Héjj Eszter az előkelő 11. helyet szerezte meg.

Cadetosaink ugyan az idei évadban a megszokottnál kevesebb nemzetközi versenyen álltak rajthoz, ám Bors Máté és Horváth Balázs korosztályos aranyéremmel, az Ellis Trophy-val térhetett haza a világbajnokságról, melyet évek óta magyar versenyzők hódítanak el. Mind cadetosaink, mind pedig lasereseink kiváló teljesítménnyel zárták a hajóosztályok Európa Kupa versenysorozatának összesítését. A négy fordulóból álló CECC kupa összesített listáján, - melyet négy ország, Németország, Csehország, Lengyelország és hazánk egy-egy cadet versenyének összesítése ad - Bagyó Áron és Polgár Lukács az összetett 2. helyen végzett Bors Máté és Horváth Balázs kettős előtt, akik egyúttal a serdülők versenyének ezüstérmét is megszerezték. Lasereseink 14 fordulóból álló Európa kupa versenysorozatának utolsó állomása még hátra van, melyre karácsony után utaznak el fiataljaink a horvátországi Hvar szigetére, s reméljük többen is összetett dobogós helyezéssel térnek haza.

Az olimpiai osztályokban versenyző sportolóink közül Berecz Zsombor neve hangzik a legismertebben, aki az év első világkupa fordulóján megnyerte a legjobb tíz versenyző számára megrendezett mindent eldöntő medal race futamot, s az előkelő hatodik helyen zárta a regattát, melyre korábban nem volt még példa. Zsombi remek téli felkészülésének, s azóta megszerzett helyezéseinek - rendre arany csoportban, az élvonalban versenyzett a világversenyeken - köszönhetően tavasszal előre ugrott a világranglista 19. helyezéséig, mely az eddig elért legjobb magyar laser helyezés. Ősszel legeredményesebb laseresünk rajthoz állt az új egyszemélyes, Devoti one hajóosztály Gold Cup versenyén is Valenciában, ahol a világbajnok és Európa-bajnok finn dinghy versenyzőket megelőzve a második helyezést szerezte meg.
Az idei évad remekül sikerült az idősebb korosztály számára is, hiszen finneseink - Szilvássy Attila, Székely Antal és Schőmer András - a horvátországi masters világbajnokságon jeleskedtek, solingban a Wossala György - Németh Péter - Vezér Károly trió, starban pedig Tenke Tibor és Bezeréti Miklós egyaránt masters bronzéremmel térhetett haza a világbajnokságról.
Szintén bizalommal tölthet el bennünket, hogy jelenleg négy hajóosztály magyar éllovasa is olimpia kvótaszerző helyen szerepel a szeptember 22-én nyilvánosságra hozott ISAF világranglistán, nevezetesen Berecz Zsombor (laser), Sallai Gábor és Perjés Bálint (470), Pál Gaszton (finn dinghy) és Karé Réka ( laser radiál), ami bíztató a 2012-es ötkarikás játékokra való kijutási esélyeinkre nézve, hogy népesebb küldöttséggel rendelkezzünk, mint a korábbi olimpián.
Mindezen eredmények azt mutatják, hogy sportágunk felfelé ívelő teljesítményt mutat, s a szisztematikus, kitartó munkának szépen lassan beérni látszik a gyümölcse, ami remélhetően az elkövetkezendő évadok során tovább érik, s megannyi szép eredménnyel, s büszkeséggel tölthet el bennünket.



Legjelentősebb nemzetközi eredmények a 2010-es szezonban

Vadnai Benjamin
(BYC) Laser 4.7 U16 Európa-bajnokság 1. helyezés
Laser 4.7 U17 EB 2. hely

Bathó Péter
(BYC) Byte VB 5. hely , EB 3. hely
Laser Radiál VB U17 10. hely
EB U17 8. hely

Péch Lóránt (RIVE) Optimist EB 3. hely

Gyapjas Balázs (BYC ) Optimist EB 5. hely

Bors Máté - Horváth Balázs (THE) Cadet VB serdülő 1. hely

Majthényi Szabolcs - Domokos András (Spartacus Vitorlás Egylet)
FD VB 1. hely

Wossala György- Németh Péter - Vezér Károly (Balatonfüredi Yacht Club)
Soling EB 1 hely, masters VB 3. hely

Berecz Zsombor ( Team Proximo)
Laser Világkupa (AUS) 6. hely,
D-one (Devoti-one) Gold Cup 2. hely

Tenke Tibor - Bezeréti Miklós (Spartacus Vitorlás Egylet)
Star Masters VB 3. hely

Szilvássy Attila (Alba Regia SC.)
Finn Masters VB 5. hely

Székely Antal
(Balatoni Hajózási SE.)
Finn Grand Masters VB 5. hely

Schőmer András (Alba Regia SC) 10
Finn Legend Masters VB 4. hely

Eszes Bernadett