Tavaszi és őszi edzéseinket 5-12 gyerek látogatta heti két alkalommal, miközben beindítottuk a felnőtt-oktatást is a Lágymányosi-öbölben.

Nyáron aztán újabb fordulatot vett a történet: egy másik, a kihívásokat szintén kedvelő társaság keresett meg minket, a Szombathelyi Vízisport és Szabadidő Egyesület. Mondták, hogy nekik is van egy tavuk Szombathelyen, bár kicsit talán kisebb, mint a Lágymányosi-öböl. Gyerek viszont lenne, aki kipróbálná a sportot. Gondoltuk, akkor szervezzünk egy vitorlás-tábort a helyszínen. Megegyeztünk  az egyesülettel, akik biztosították a helyszínt és toborozták gyerekeket. A tulajdonos SZOVA Zrt. és a megyei horgászszövetség pedig lehetővé tette, hogy egy hétre a vitorlásoké legyen a Csónakázó-tó adott része - nem kis meglepetést okozva ezzel a mindeddig nem feltétlenül hajós-fellegvárként ismert város életében.  A lehetőség és a lelkesedés tehát adott volt, épp csak a szállítás eszközei hiányoztak. Végül az egyik támogatónk adott egy nagy puttonyos autót, amibe belepakoltuk az összes Picot és a motorost, és irány Szombathely a két kiváló edzővel. Némi elméleti alapozás, majd gyakorlati oktatás a hat kishajón szakmai felügyelettel - ennyi elég is, hogy a srácok megízlelhessék, és talán meg is szerethessék ezt a sportot.

De miért is írok minderről? Mert van egy programunk, amit 2010-ben pont ezen akció kapcsán indítottunk útjára. Az UTAZÓFLOTTA ötlete tehát már meg is volt. Végy minimum hat Laser Picot, rakj mellé megfelelő szállítójárművet, egy jó erős oktatósátrat, két lelkes edzőt, egy motorost, és olyan embereket, mint a fent említett szombathelyi egyesület vezetőit! Rázd össze jól a koktélt, és megtörténik a csoda: vitorlások jelennek meg a bárhol az országban. Olyan gyerekek és felnőttek találkoznak a sporttal, akik soha előtte még csak hajót sem láttak. És kinek jó ez? Nekünk, vitorlázóknak. Növekszik a bázis, ismertebb lesz a sport, és így további gyerekek kerülhetnek a rendszerbe. Ennek kapcsán elmentünk Szekszárdra is, a Nagy Sportág Választóra. Majd a hasonló rendezvényre Kőbányán, a sportpályára ásott idényleges medence méretű tóhoz, ahol a túrakenusokkal osztoztunk a vízfelületen. A három nap alatt - szakadó esőben - 500-600 gyereket terelgettünk a hajókkal, hogyan nem szabad nekirohanni a falnak... Érdekes, fárasztó, de egyben felemelő is volt.

Legyen ez akkor egy felhívás. Van Magyarországon egy UTAZÓFLOTTA, új hajókkal, motorossal, edzővel, akik várják a helyszínek jelentkezését gyermektáborok, bemutatók szervezésére, bárhol az országban. Idei terveink között szerepel a Tatai-tó, a Fertő-tó, és ismét a Szombathelyi Csónakázó-tó. Találkozhatsz a flottával a báziskikötőn (Kopaszi-gát) kívül Balatonalmádiban, Alsóörsön, de reményeink szerint további helyszíneken is. A célunk egyszerű: szeretnénk, hogy (még) több gyerek tudja majd meg, milyen is vitorlázni.

A Vitorlázó Gyermekekért Egyesület tevékenységéről bővebben a www.vgye.hu oldalon olvashat

Náray Richárd

Náray Richárd