A jegünk elúszott a parttól a vízeresztés miatti vízszintcsökkenés hatására, és több helyütt szétnyílt. Majd jött egy erős északi és az áthordta a túlpartra, így előttünk hatalmas kinyílt vízfelület volt sokáig.

Ez egészen a múlt hét közepéig volt így, addig, amíg meg nem jött egy délnyugati erősebb szél és az elindított egy hatalmas jégmezőt felénk. A sebessége sem volt kicsi, ahogy saccoltam, úgy 1-1.5 Km/óra is lehetett, és úgy 10-12 km2. Na, amikor elérte a partot, tarolt is rendesen, levágta a nádat és mindent, ami elé került. Nekiütközve a nyugati mólónk sarkának, azt elkezdte felpakolni. Igen ám, de az ütközés elrepesztette ezt a nagy mezőt, aminek nagyobbik fele emiatt eltávolodott a parttól és továbbment Tihany felé, a kisebbik pedig még pakolt tovább, olyannyira, hogy kissé megdöntötte a zöld villogónk oszlopát is. Alig, hogy ez befejezte, már is feltűnt mögötte a következő mező, amin egy furcsa foltot láttam, úgy 1000-1200 méteren.

Belenézve a látcsőbe, aztán világossá vált, hogy az bizony, egy kissé megdőlt, de a jégtáblába befagyott horgász stég. Nem csak gondoltam, de hangosan is megfogalmaztam, hogy a jó...................... , meg az összes felmenőjének is. Amikor utánakérdezgettem, volt aki emlékezett egy Ábrahámhegy előtt bennfelejtett stégre. Lehetett az, vagy más, tök mindegy.

Aznap este még láttuk, akkor éppen előttünk volt, de reggelre eltűnt. Valószínűleg a beindult déli szél leszakította, és most ott van valahol a mederben. Micsoda felelőtlenség és disznóság a stég tulajdonosának részéről, nem beszélve a veszélyről. Sajnos csak a következő napon tudtam meg, hogy lehetett volna megoldás, ennek a balesetveszélynek a megszüntetésére, mivel akkor jártak itt a környéken Bagyó Sanyiék egy légpárnás járművel.

Sajnos lecsúsztunk róla, de azt gondolom, hogy az említett eset kapcsán elé mehetünk az ilyen eseményeknek. Nem arra gondolok, hogy a jégből ki kellett volna szedni, mert arra, lehet, hogy ez a technika nem alkalmas, de arra igen, hogy egy megfelelő jellel ellátva, erős rögzítéssel a később elmerülő holmi megtalálható lenne. Jó lenne, ha ezzel a járművel körbemennének, és a még jégben lévő stégeket, vagy bármit, amit a jég elvihet, határozottan megjelölnék. A stégeken rajta van a tulajdonos neve, így a hatóság hajózás veszélyeztetése címén komoly büntetést szabhat ki, valamint fedeznie kell a költségeket. Mert megérdemli!!!!! 

Ez a stég is a nádas elé volt kirakva, mégis közel kilométeres távolságon, és három méteres mélységen tűnt el. A légpárnás egy kitűnő technika az ilyen esetek megelőzésére. A magam részéről nagyon örülök ennek e technikának és annak, hogy Sanyiékhoz került. Azt gondolom, hogy az eset kapcsán felvetődik, hogy a vízirendészet a horgászszezon vége felé, úgy szeptember körül, tüzetesen járja végig a horgászállásokat és ellenőrizze a névtáblákat. Amelyiken nincs, meg kell kérni a terülten illetékes partőrt és halőrt, hogy segítsen kinyomozni, és, ha meg van az illető, akkor kutya keményen eljárni vele szemben, mert ha véletlenül bent marad, komoly gondot okozhat. Persze azt is gondolom, hogy akinek rendben van a stégje, azon van névtábla, és nem is hagyja befagyni a jégbe. 

 


Barátsággal és üdvözlettel
 
Rick Csaba

 

Rick Csaba