Sajnos edzésre szélhiány miatt nem igen volt lehetőség a regatta kezdete előtt, ám az előző év tapasztalatait sikerült felidézni az edzésnaplók segítségével, így a tó nem volt teljesen ismeretlen a terep fiataljaink számára, akiknek nem csupán Európa Kupa megmérettetést jelentett a regatta, de egyben a második válogató versenyt is a Laser 4.7 és Radiál Európa-bajnokságokra.
 
Ez előző heti garda-tavi versenyhez hasonlóan a délelőttöket ezúttal is pihenéssel, játékkal, tanulással töltötték a fiatalok, s csak kora délután érkezett meg a szél, s nyílt lehetőség a futamok lebonyolítására.


 
Vadnai Benji remekül kezdett, hiszen mindét futamon elsőként szelte át a célvonalat a nyitó napon, melyet rövid parti halasztást követően kellemes 8-10 csomós déli szélben sikerült lebonyolítani. Hasonlóan szépen vitorlázott Laser 4.7-ben Huszka Mátyás is, aki az első futamban 4., Varga Dana az előkelő 8. helyen, azt követően pedig Virág Zsófi férkőzött a legjobb tíz közé, s szerezte meg a 9. helyezést. A laser radiálosoknál Bathó Peti kezdett a legjobban, egy 7. hely megszerzésével, ám a következő futamon betlizett.
 
A második nap szintén halasztással vette kezdetét, ám ezúttal a vízen várakozott a mezőny, a tó másik részében, a Gandria csatornában, ugyanis a rendezőség ezúttal másik irányból remélte a szelet, ami késő délután meg is érkezett, s 10 csomó körüli, ám meglehetősen trükkös szélben újabb két futamot sikerült lebonyolítani. Vadnai Benji ezúttal visszafogottabban vitorlázott, ám így is megtartotta vezető pozícióját négy futamot követően, míg Huszka Mátyás ereje ismételten egy jó futamra volt elegendő, amikor a 6. helyen szelte át a célvonalat, de sajnos a következőben hibázott.
Remek teljesítményt nyújtottak radiálosaink is. Mátyás Vitya az első futamon remek vitorlázással a 4. helyen végzett, melyet a következő futamon Bathó Peti ismételt meg, s léptek előrébb a 7. és 9. helyre az összesített listán.


 
A harmadik és negyedik nap hasonlóan telt. Szombaton ismételten DNy-i szélben, a Lugano-tól majd egy órányira elhelyezkedő festői városka, Gandria előtt került lebonyolításra újabb két futam, majd vasárnap Lugano előtt déli szélben még egy. Noha a rendezőség 2 órával korábbra, azaz 11 órára írta ki a tervezett rajtidőt az utolsó versenynapon, a szél ismételten közbeszólt, s ezúttal sem érkezett meg fél kettő előtt, amikor is - bár a vízen még nem sok nyoma volt a légmozgásnak - a rendezőség vízre utasította a versenyzőket. Gyors pályarakást követően az előre jósolt 5-6 csomós déli szél is megérkezett, s egy óra múlva már kezdetét is vehette a futam. Mivel az utolsó lehetséges rajt idejét 16 órában határozta meg a rendezőség, így idő hiányában csak a Laser Standard számára sikerült lebonyolítani a 8. futamot, a többeknek meg kellett elégedniük eggyel kevesebb futamszámmal. Laser 4.7-ben a 6. futamból győztes helyről kióvott és ezzel az összesített vezető pozícióját elvesztő Vadnai Benjamin a második helyen szelte át a célvonalat klubtársa, az optimistből átülő, élete első laseres futamgyőzelmét megszerző Varga Dániel mögött, míg ellenfele a török Turkmen Mehmet hibázott, így végül Benjamin állhatott fel a dobogó legfelső fokára Turkmen és Scneiter Sebastien elé. Radiálosaink közül Mátyás Viktor szerepelt a legeredményesebben, aki az előkelő 12. helyet szerezte meg, míg Bathó Péter a 19. helyen végzett.
 
Hosszú, két hetes utazást, két nagy nemzetközi versenyt követően lasereseink vasárnap hazafelé vették az irányt, hogy kipihenhessék magukat a következő megmérettetés előtt.

 

EREDMÉNYEK

Eszes Bernadett