Amikor meghalljuk ezt a szót, hogy „Krumplileves", talán legtöbbünknek egy már-már unalmas, nagy kulináris örömöket és meglepetéseket még nyomokban sem tartalmazó dolog jut eszünkbe.
Jómagam azt vallom, hogy ennek nem kell így lennie.
Ezeken az oldalakon már többször is öltöztettem új ruhába már-már elfeledett, méltánytalanul hanyagolt fogást, és most is ezt fogom tenni, mert véleményem szerint az egyszerűbb lehet több, ha odafigyeléssel és szeretettel készítjük azt.

A burgonya talán a második legelterjedtebb dolog a világon.
A mobiltelefont neki sem sikerült megelőznie.



Szóval a krumpli!
Lehet leves, saláta,köretek sokasága, főétel, desszert, sűrítő adalék, mint keményítő, és végül de nem utolsó sorban krumplinyomda a felnövő óvodás generációk számára, mely ez esetben a kézügyességet is fejleszti.

Ebből a csokorból én a levest választottam, melyet újratöltünk, újraélesztünk, remélem több frissességgel, mint amit egy újraélesztett Illés vagy Omega,  Metro koncert tartogat.

Burgonyaleves kókusszal-tejszínnel, füstölt hallal

Hozzávalók:
Burgonya: 1kg
Csemegehagyma: 1db
Kókusztej: 0,2l
Kókuszreszelék: 0,05kg
főzőtejszín: 0,3l
só, bors, citromhéj
füstölt lazac: 0,2kg
olaj: 0,1l
friss gyömbér: 1kk


A megtisztított, apróra vágott burgonyát az olajon lepároljuk, a hagymával és a reszelékkel.
együtt, majd felöntjük  kókusztejjel és tejszínnel.
Reszelt citrom héjával és az aprított gyömbérrel frissítjük, készre főzzük.
Tálaláskor füstölt lazac vagy friss koriander levelekkel gazdagíthatjuk.

Tehát a burgonya, mint élelmiszer, lehet igazán különleges résztvevője étkezéseinknek, hiszen sokszínű felhasználhatósága mellett magas ásványi anyag tartalma is igazán értékessé teszi.

Ha pedig elkészült levesünk elfogyasztása után még nem elégedtünk meg a burgonya adta lehetőségekkel, akkor egy kis konyhakés segítségével a félbevágott burgonyába tetszőleges mintát faragva……….



Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
Konyhafőnök
www.bfyc.hu

Kocsis Bálint