Négyen öreg barátok mintegy húsz éve ott vagyunk minden évadnyitón.

A rajtra a szél kissé gyengült, de azért a part melletti rajtot választva az útjogos rajtirányt választottuk.

Rögtön a rajt után már keresztbe állt egy jó nagy bútorszállító, de ezt sikerült elkerülnünk, így a relatív jónak talált rajtunk nem veszett kárba.

Néhány takk után már kialakultak az irányok, eltávolodtak egymástól a hajók, amikor útjogosan kreuzolva felszólítottam egy keresztbe jövő playboy feliratos 8OD-t, hogy ÚTJOG!!

Semmi kormánymozdulat útjogadásra utaló jel a 8OD-n. Még egyszer kórusban kiáltottunk. Semmi... Az ütközést elkerülendő leejtettem a hajót és kértem az 8OD-t kérjen legalább bocsánatot: a kormányos szándékosan elfordított arccal luvba meredve haladt tovább. Na megállapítottuk öreg, tapasztalt vitorlázó társaimmal ide jutottunk.

Elment emiatt egy pár hajó.

A következő takkok után, most már egy másik 8OD No Name felirattal került elénk szintén útjog nélkül. Újabb  ÚÚÚtjog!! Kiabálás- semmi eredmény az OD megy egyenesen. Nekimenjek? Villan át az agyamon. Nekimennék! Nem jó gondolat, hiszen az összeütközést a szabályok szerint el kell kerülni, na meg jól összetöröm a hajómat, ami pénzbe kerül. Kiabálás, semmi, leejtek és átkiabálok ez három sörödbe fog kerülni. Semmi válasz az OD-ről. A mi hajónkról halkan megszólal az egyik öreg cimbora: Miért csak három sört kértél mikor itt négyen vagyunk?.. Kimentem magam, Süsi nem iszik sört. Ismét vesztettünk egy jó pár helyet. Eddig azt gondoltam, hogy a OD osztályban a szigorúbb előírások miatt még talán a szabályokat is jobban betartják. Hát nem... talán sőt???

Vita kezdődik köztünk: Miért nem óvunk?

Megegyezünk az alábbiakban: 1. nem érünk oda az óvás tárgyalásra. 2. mi fizetünk. 3. jó későn érünk haza. 4. nem helyeződünk előbbre az óvással. 

Bosszúsan és hosszasan elmoralizálva lassan megérkezünk az alsóörsi bójához. Majdnem tök szélcsend. Araszolunk. Az 1.-es  bójánál nézőhajónak tűnve áll egy trimarán Magnum felirattal. Mindenkit letakar. Kissé akadályoz a kerülésben, mivel Nemzeti lobogó van rajta halkan átkérdezek: versenyben vagytok - nincs válasz. Mannschaft ismétli a kérdést. Válasz igen. Erre mi mondjuk, hogy akkor húzzatok V lobogót. Az nincs. (Nem telik a kb 100 eEuros trimaránon?) Közben számolunk, 16.30-ig van a időkorlátozás. Befutunk? Nem futunk be? Érdemes tovább menni? A kedvünket ez a sok dolog is elvette, számolunk. 

Kiállunk, mert ha tovább megyünk Füredről kell hazajutnunk Akarattyára. Na persze ilyen helyzet már előfordult kb 2 éve akkor is 16.30 volt a limitidő. Talán a 12 órai induláshoz korai befutás tartozik? Ja persze a rohanógépek befutnak, őket másnap lehozza hozsannával a sajtó, igaz azt nem írják, hogy 101 hajó fut be az indult 197.-ből. Jó eredmény!!!??? Kinek?  

Induljunk jövőre, induljunk még idén a versenyeken? Befizetett nevezési díjból jó túrát tehettünk volna.

 

Üdvözelttel: az  Akarattya csapata

 

Ránky Péter