Bár a gépemet akkurátusan bepakolom a víz védett zsákomba, a verseny hevében mindig a keserű csokis Snickers-hez nyúlok, mert azt egyszerűbb kezelni mint a kis Leica-t. Finomabb is. Különben is Mag Andi ott sertepertél a motoroson vele úgy sem tudnám felvenni a versenyt hamarosan pakoljuk is ki gyönyörű képeit. Aztán az eredmények csak a küzdőket és családtagjait érdekli, így azzal sem terhelném kedves olvasóimat, legalábbis így menet közben semmiképp. Szerintem egy Dragon Bajnokság rangját, misztikumát az osztályban versengők társasági  aktivitása jobban jellemzi, mint az egyének pályán elért eredménye. Minden esetre a mára tervezett három futamból kettőt sikerült lefuttatni, a társasági események maradéktalanul teljesültek. A kísérleti rádióadások információtartalmára panaszkodtam a tegnapi beszámolómban, ma már nem tenném. Időben jelezték a rajtokat, sőt a hiányolt végső visszaszámlálás is megtörtént. Nagyszerű élmény a hajó gyomrából hallatszó kedves női hang mondandójában megbízva rajtolni! Mit kezdjek most rutinos óraleolvasó sporttársammal? Vége a gyönyörű trükkös késleltetett idejű félreinformáló számolásnak, amivel a szomszéd hajókat az őrületbe lehetett kergetni! Azért még most sem teljes az öröm, mert az jó, hogy bemondják, hogy volt e egyéni vagy általános visszahívás, de a Dragon Szövetség korifeusainak kérésére az egyéneket nem nevesítik így aztán szegény Zente „Golyó" visszafordul pedig nincs kinn, míg Andorka Rudi főúri Nonsalansszal végigfut, pedig ő volt a hunyó. De ez már nem rádiós probléma.

A mai harmadik futam halasztással kezdődne, de egy közelgő zivatarfront miatt partra rendelik a mezőnyt. Alsóőrs környéke csúnyán befeketedik, de minket csak a szél széle ér, így izgatott találgatás kezdődik: érdemes e felrakni a ponyvát a hajókra, vagy sem. A küzdeni vágyók lelkesedését nem táplálta a kimeríthetetlen sörforrás, de amint híre ment a bográcsban rotyogó pörköltnek már biztosan tudtuk: ezt a mezőny a legkeményebb rendező sem csalja ki a pályára. A szél is elállt, így a mai harmadik futamnak „lőttek". 

 

Rutai Andi, aki egy személyben irányítja és szervezi a vízi és parti eseményeket, sőt még a VHF rádión is az ő hangját halljuk nem lehetett könnyű helyzetben. A verseny és a pörköltkészítés idő igényének összehangolása bonyolult logisztikai furfangot feltételez.

„Tévedés! Tudjuk meg Anditól. A pörkölt bográcsban kitűnően alkalmazkodik a versenyhez. Akkor tesszük félre amikor akarjuk,  nem először csináljuk. Hidd el sokkal nagyobb bűvészmutatvány a beérkező mezőny helyigényének biztosítása. Nyáridőben a trendi mólóbár vonzza a vendéghajósokat, az ő kiszolgálásuk elemi érdekünk, de mire ti bejöttök az összes vendéghelyet felszabadítjuk! Az egész folyamat arra épül, hogy itt az egyletben kialakítottunk egy olyan működő kikötőmodellt, melyben a fő hangsúly az utánpótlás, a gyerekek oktatása és mi mindent ennek rendelünk alá. A kikötőhelyek bérleti díja bevételeink fő forrása, de bérlőink gyermekei is részt vehetnek az oktatásokon éppúgy mint a közeli iskolákból jelentkezők. Elsősorban vitorlázni tanítjuk a gyerekeket, de a legügyesebbeknek lehetőséget kínálunk a versenyzésre is. Eredményeink közismertek. Ebben a rendszerben együtt dolgozik az edző, a szülő és a kikötőmester, így az ilyen nagyobb szabású rendezvényen úgy tudunk segítőket mozgósítani, hogy azok nem terhelik jelentősen az egyesület költségvetését. A dragont mint tradicionális one design osztályt különösen szívesen látjuk, szellemiségével messzemenően azonosulunk."

 

A vacsora valóban kitűnőre sikeredett, de az est fénypontja a Magyar Dragon Szövetség rendkívüli taggyűlése csak ezután következett. A napirendi pontok mentén irányított megerősítő szavazatok elégedettséggel tölthetik el a szövetséget létrehívó vezérkart, a szervezet mind gazdasági mind sportszakmai szempontból bizonyította működő és fejlődőképességét.

A hozzászólások többnyire az osztály helyével, helyzetével foglalkoztak a magyar vitorlázás keretein belül. Többen hiányolták a külföldi versenyzőket, mások az osztály különállását kritizálták. Sajnos a Dragont nehéz a korszerű OD osztályokkal együtt versenyeztetni, ezért tűnhet kissé különcnek az osztály szerveződése.

Érdekes probléma vetődött fel a tagok státuszát illetően. A bajnokság részvételi feltételei között szerepelt az MVSZ  és a Dragon Szövetségi tagság megléte, és mindez eleve feltételez egy egyesületi tagságot is. Többen is kifogásolták ezt a „szentháromságot", azzal az érveléssel, hogy ők nem kívánnak szövetségi versenyeken részt venni, csak dragonoznak, akkor minek az MVSZ bélyeg?

Másrészt az MVSZ-nek az egyesületek a tagjai és nem egyének, tehát, ha az egyén egyesülete szövetségi tag, akkor tőlük milyen jogcímen kér pénzt a szövi? Az érdekes felvetésre a Dragon Szövetség jogi helyzete sem ad egyértelmű választ, mely szerint az MDSZ-re az egyesülési törvény, az MVSZ-re a sporttörvény iránymutatásai érvényesek.  A formális logika értelmezési kísérlete ezen a területen kudarcos, a képviseleti rendszeren keresztül szinte lehetetlen érdemi választ találni. 

Holnapra újabb három futamot terveznek.

Tulajdonképpen ezért jöttünk....

Dragonok Tihanyban, 1.nap 

Mag Andi képei a galériában. 

Gerő András