„Véget értek a selejtező futamok, így az eddig négy részre osztott mezőny most két csoportot alkotva folytatja a regattát. Az arany csoportba az első ötven, míg a többiek az ezüst csoportba kerülnek. Ez utóbbiak már nem szólhatnak bele a világbajnoki cím sorsába." - mondta Nagy R. Attila a BYC elnöke. „A selejtezők lezárultával teljesítettük a követelményeket, így már biztos, hogy érvényes a világbajnokság. Jelenleg is fúj valamennyi szél, így ha szerencsénk van, folytatódhatnak a futamok." - tette hozzá Süle Péter rendező.

 

A mai nap magyar meglepetését a Várady Szabó János - Petheö Tamás páros szolgáltatta, akik csoportjukban sokáig a többszörös világbajnok ausztrál, Darren Bundock nyomában hajóztak, majd az ötödik helyen futottak be. „Kedvező, északnyugati szél fújt, így a bójáknál rendre jól tudtunk fordulni, sokáig tartottuk a pozíciónkat Bundock mögött, de végül visszaestünk néhány helyet. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, korábban is azt mondtam, ha bármelyik magyar bekerül az arany csoportba, az már nagyszerű. Remekül végezte a dolgát Petheö Tamás csapattársam, és a hajónkkal is nagyon elégedett vagyok!" - nyilatkozta Várady Szabó János.

 

A korábban jól teljesítő Diószegi Zoltán - Jankovics Gábor párosnak ezúttal nem volt szerencséje. „Abban a csoportban voltunk, amelyiket háromszor indítottak újra, volt, amikor a hetedik helyről kellett kiállnunk. Negyedszer sajnos nagyon visszaestünk, kedvezőtlenek voltak a szelek, így nem tudtuk tartani a tempót." -mondta Diószegi.

A teljes mezőny vonatkozásában nem szolgálhatunk nagy meglepetésekkel.  Az első helyen a holland Coen de Koning - Thye Visser, a másodikon a szintén holland Mischa Heemskerk - Bastian Tentij áll. Őket követi az ausztrál Darren Bundock - Jeroen van Leeuwen, valamint a francia Moana Vaireaux - Romain Petit duó. Az ötödik helyen ismét egy holland versenyzőpárossal találkozhatunk Pim Nieuwenhuis és Ferdinand van West személyében. Összetettben a 28. helyen áll a legeredményesebb magyar csapat, a már említett Várady - Petheö páros. Rajtuk kívül a 48. helyen álló Diógszegi - Jankovics duó került be az arany csoportba.

Még két versenynap van hátra a Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokságból, amelyet továbbra is érdemes lesz követni, mert a legizgalmasabb részek csak most következnek.

Az eseményről Leiner András képei a galériában.