A vitorlázáshoz tökéletes szélnek hála, ma négy különösen izgalmas futamnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak Balatonfüredre, vagy az interneten követték az eseményeket.

 

„Megérte korán felkelnünk, mert bejött, amire vártunk. A jó szélben 4 futamot tudtunk rendezni, ahol nagyon komoly versenyek zajlottak!" - mondta Nagy R. Attila a Balatonfüredi Yacht Club elnöke. Az élen hatalmas torzsalkodás folyt a vezető pozícióért, míg végül az alábbi eredmény született:

 

1.         (AUS) Darren Bundock - Jeroen van Leeuwen

2.         (NED) Mischa Heemskerk - Bastiaan Tentij

3.         (ITA) Vittorio Bissaro - Lamberto Cesari

4.         (BEL) Carolijn Brouwer - Wouter Samama

5.         (NED) Pim Nieuwenhuis - Ferdinand von West

6.         (NED) Coen de Koning - Thye Visser

7.         (FRA) Pierre Le Clainche - Antoine Joubert

8.         (FRA) Moana Vaireaux - Romain Petit

9.         (FRA) Jean Cristophe Mourniac - Arnaud Jarlegan

10.      (FRA) Charles Hainneville - David Faonnuillére

Az F18 katamarán sport nem csupán a lendületességében hasonlít a Forma 1-hez, hanem ezúttal a díjátadás külsőségeiben is. A bajnokok egy-egy hatalmas serleggel gazdagodtak, melyet a Balatonfüred szívében található a Kisfaludy színpadon vehettek át. A győztesek megköszönték a szervezők munkáját, és elismerésüket fejezték ki a Balaton szépsége és különlegessége iránt.

 

„Nagyon izgalmas volt ez a világbajnokság, mert a szél elképesztő gyorsan változott." - mondta Darren Bundock, aki Magyarországon a tizenharmadik világbajnoki címét zsebelhette be. „Addig a pillanatig nem voltunk biztosak a győzelemben, amíg át nem haladtunk a célvonalon" - tette hozzá Jeroen van Leeuwen. „Annyi minden történt, már a pályán számolgattuk a pontokat, mert csak kettő volt köztünk és Mischa között. Nem kezdtünk jól és Mischa nagyon jól védekezett, de külön szórakoztatóvá tette a versenyt, hogy az utolsó futamot ő nyerte."

„Mindent megtettünk a győzelemért, de a végén Darren egy kicsit jobb volt." mondta Bastiaan Tentij. „Nagyon elégedettek vagyunk az ezüstéremmel. Mindig jó Darrennel versenyezni, mert hatalmas csatákat vívunk. A kemény része az volt, hogy folyton változott a szél és sosem tudtuk, hogy merről fog fújni, de ma kivételesen jó szelünk volt."

 

Magyarjaink közül a Váradi Szabó János - Petheö Tamás páros végzett a legjobb helyen, összesítettben a 37-ek lettek. Őket követi az arany csoportban 49. helyen befutó Diószegi Zoltán - Jankovics Gábor páros. Nagyszerű eredményt tudhat magának a Fréderique Pfeiffer oldalán debütáló Róka Bianka, aki ugyan francia színekben versenyzett, és az ezüst csoport 23. helyét szerezte meg, mégis előkelő, első pozíciót tudhat magáénak a hölgyek között.

„Dél-délnyugati szél fújt és a rendezők jó pályát állítottak össze, bár voltak benne nagyon nehéz szakaszok, ahol nem volt megfelelő a szél. Voltak kisebb technikai problémáink, emiatt nem találtuk úgy magunkat, ahogyan az előző napon. Visszaestünk ugyan 9 helyet, de így is nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel." - mondta Váradi Szabó János.

„Csodálatos idő volt ma, gyönyörű napsütés és stabil szél, így nem volt igazán technikás a verseny. Az arany csoportban teljesen más, főleg a rajtnál van jelentős különbség, elképesztő, hogy milyen tempóban tudnak indulni. Nagyon jó volt a világklasszisokkal együtt versenyezni, nekünk még van hová fejlődnünk, de most már látjuk az irányt!" - mondta Diószegi Zoltán.

A világ minden tájáról idesereglett versenyzők tartalmas napokat tölthettek Balatonfüreden, és reméljük, kellemes emlékekkel gondolnak majd Magyarországra, esetleg vissza is térnek hozzánk egy újabb világbajnokságra.

 

További információk: http://2011.f18worlds.com/

Fotók: Szántó Áron (f18photos.com) és Mag Andrea