Mátyás Viktor, Bathó Péter, Rozsnyay Domonkos, Hunfalvy Péter és Korchmáros Kristóf már a hónap közepén útnak indult Csomai József vezetésével, ugyanis, - hogy minél jobban feltérképezzék a helyi szélviszonyokat, áramlást és ár-apály jellemzőket, mintegy edzés gyanánt - a keretből hárman rajthoz álltak a felnőtt világbajnokságon is. Persze természetesen nem csupán a jó edzés és próba lehetősége vonzotta fiataljainkat, hanem, hogy kipróbálhassák tudásukat a felnőtt mezőnyben is. 

 

Két versenyzőnk, Bathó Péter és Mátyás Viktor remek futameredményeket produkálva kiválóan helyt álltak a 131 hajót felsorakoztató mezőnyben, míg a jóval rutintalanabb Korchmáros Kristóf tapasztalatszerzési lehetőségek tudatában vágott neki a versenynek. Peti a 11 futamból négyszer is a legjobb tíz között fejezte be a futamot, s jutott be az arany csoportba, míg Vitya 3. helyezéssel nyitotta a regattát, majd begyűjtött egy hetedik helyezést is. Fiaink ugyan az utolsó versenynapon már nem indultak el, mivel rápihentek fő versenyükre, az ifjúsági világbajnokságra, illetve rendbe tették felszereléseiket, hajóikat, ám így is a vártnál jobb eredményt értek el. Bathó Peti az összesített lista 44. helyén végzett, mely az U21 kategória 25. helyezését jelenti számára, míg Mátyás Vitya 64. összesített helyezése a fiatalabb kategória 37. helyezését eredményezte. Mivel a világbajnokság európai helyszín révén egyben az osztály Európa-bajnokságát is jelentette, így fiaink szereplése ott is derekasra sikerült. Peti 32. európaiként az U21 kategória 17. helyezését szerezte meg, míg Vitya 37. helyezése a 27. helyet eredményezte a fiatalabb kategóriában. A regattán végig 15 csomó fölötti, egyenletes, szélpörgésektől mentes nyugatias szél fújt, melyből sajnos vajmi kevés maradt a következő heti ifi VB-re. Ez Murphy törvénye. Az ember direkt elutazik időben, hogy akklimatizálódjon, ellesse a helyi jellegzetességeket, gyakorlatot szerezzen, s lám a versenyre az időjárás gyökeresen megváltozik. 

Az ifjúsági világbajnokságon aztán a kevésbé stabil, s gyengébb erejű szél okozott némi meglepetést fiataljaink számára, akik az előző héten teljesen más széljárásban versenyeztek, ám így is szépen indítottak. Mátyás Vitya 5. és 10. csoport helyezése kifejezetten jó eredmény, s Bathó Peti is csoportja elején versenyzett. A selejtező 8 futamát követően a rendezőség arany, ezüst, bronz és smaragd csoportra osztotta a 274 hajót felsorakoztató mezőnyt, melyben két versenyzőnk, Vitya és Peti is a legjobbak közé került. Rozsnyay Domi a bronz, míg Hunfalvy Peti és Korchmáros Kristóf a smaragd csoportban folytathatta a versenyzést. 

 

A döntők gyenge szeles négy futamában aztán Peti remek vitorlázással utolsó napon megszerzett 15. és 22. helyezésével tíz helyet javítva előre lépett az összesített lista 46. helyezéséig, mely az európai rangsor 38. helyezésére volt elegendő. Vitya néhány helyet ugyan hátrébb csúszott a döntő futamai során, így az arany csoport 56. helyezését szerezte meg, ami a 47. európai eredmény. Domi, Petter és Kristóf számára ugyan eggyel kevesebb futamot sikerült lebonyolítani az utolsó nap igen enyhe széljárása miatt, ám mindhárman javítani tudtak a selejtezők során megszerzett eredményükön, s végül Domi a 139., Petter a 219., míg Kristóf a 245. helyen zárta a regattát.

Az ifjúsági Európa - és világbajnoki címet az olasz Giovanni Coccoluto szerezte meg 18 pontos előnnyel az angol Elliot Hanson előtt, aki tíz pontot vert francia ellenfelére, Eliot Merceron-ra, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

 

Laser Radiál Ifjúsági VB összesített.

Laser Radiál Európa-bajnokság eredményei

 

Eszes Bernadett

Eszes Bernadett