12 nemzet 75 hajója gyűlt össze az Északi-tengeren, hogy 12 futam során összemérje tudását, s megküzdjön egymással a világbajnoki cím elnyeréséért. Hazánkat 12 vcersenyző, Borsos Gergő-Horváth Balázs, Polgár Lukács-Kanyicska Márk, Kristóf Júlianna-Jeney Máté, Varró Gábor- Váradi Miklós, Simó Márton-Rácz Bence, valamint Rácz Levente és Kardos Szabolcs képviselte, akik munkáját Gerencsér Gergő csapatvezető segítette.

 

Már a nyitó napon megörvendeztettek bennünket fiataljaink kiváló teljesítményükkel. Ugyan az első futam még kevésbé kezdődött sikeresen, ám a másodikon magyar egység, Borsos Gergő és Horváth Balázs szelte át elsőként a célvonalat! Ám mégsem ők indíthatták előnyösebb pozícióból a további futamokat, hanem az egyenletesebb teljesítményt nyújtó, 20., 19. helyezéseket elérő párosunk, Polgár Lukács és Kanyicska Márk, akik a későbbiek során is mindvégig a mezőny elejében vitorláztak. A regatta félidejében, 5 futamot követően fiaink igen jó helyen álltak. Gergőék az összesített lista 8., míg Lukácsék a 15. helyezését foglalták el. Azonban hiába a kiváló futameredmények, sajnos be-becsúszott rontott futam is, valamint az utolsó napon 6 hajónk közül hárman is kizárásra kerültek szigorított, azaz fekete zászlós rajtnál elkövetett vétségért, így ezúttal elmaradt a remek összesített eredmény. Hiába Gergőék futamgyőzelme, Kristóf Juli és Jeney Máté 2. helyezése, Lukácsék 8., Varró Gáborék 5. helyezése egy-egy futamon, ha azt kevésbé sikeresek követik. A végelszámolásnál jobban fizetett az egyenletes teljesítmény, melyet ezúttal Lukácséknak sikerült leginkább megvalósítaniuk, akik mindvégig a 8. és 26. hely között vitorláztak, s csupán az utolsó napi rajtvétségük miatti kizárásuk következtében csúsztak ki a legjobb húsz hajó közül. Végül a 21. helyen zárták a világbajnokságot, mely az U15 kategória 4. helyezését jelentette számukra. A futamgyőzelmet szerző, sokáig még az első tízbe kerülésre is esélyes Borsos - Horváth kettős a verseny második felében kevésbé sikeresen vitorlázott, így visszacsúszott a 33. helyre, egyetlen hellyel megelőzve Kristóf Julcsiékat, aki ezen helyezésükkel az U16 kategória negyedik helyezését szerezték meg, míg Julcsi a 8. legeredményesebb női kormányosként fejezte be a világbajnokságot. Az összesített lista 48. helyezéséig jutott a szintén ifjú, 15 év alatti korcsoportban versenyző Varró Gábor és Váradi Miklós, akik az utolsó előtti futamban vitorláztak egy figyelemre méltó ötödik helyet. Ifjonc párosaink, - akik inkább még tapasztalatgyűjtés céljából vettek részt az év legrangosabb világversenyén - Simó Márton és Rácz Bence a 61., Rácz Levente és Kardos Szabolcs pedig a 65. helyen zárták az egy hetes regattát.

 

Cadetosaink néhány napos pihenőt követően megkezdik a felkészülést az Országos Bajnokságra, ahol augusztus 18-22. között a bajnoki cím megszerzésért küzdenek meg egymással.

Eredmények

 

Eszes Bernadett