A két esemény közös eleme, hogy a nevezési díjakat kisfröccsben kell fizetni - ezt Süsi a nyár folyamán hasznosítja. Két kategória van: a gyárilag beépített hűtős és a gyárilag nem beépített hűtős. Ezeket a kategóriákat YS rendszerben értékelik. A hűtőket Süsi nagyon szigorúan szokta ellenőrizni a verseny előtt, a verseny után, sőt az idény folyamán folyamatosan rajtuk tartja a szemét, szúrópróba-szerű ellenőrzéseket végez mind az állapot, mind a tartalom vonatkozásában. A befutó különleges: nem a vízen van, hanem a BFYC „Tiszti Kaszinójának" bárpultján, egy piros és egy zöld pohár között. A kikötő előtti bólyakapun történő átvitorlázás után szabad motort indítani. Egy legényt a fedélzetről bárhol a kikötőn belül partra kell tenni, aki egészen a bárpultig fut, és az ott található, előre kitöltött kisfröccsöt gyorsan megissza, majd lekoppantja a poharat a zöld és a piros pohár közé. Ekkor méri Süsi a befutási időt.

Mindegyik háziverseny nyílt, a szomszédos kikötőkből rendszeresen eljönnek hajók, idén pl. a Manual, a Remete, a Rotary többször is indult.



A BFYC háziversenyei közé tartozik a Jegesmedve Kupa is, melyet idén október 15-én szombaton rendezett meg Györei Szandra és Laci. Pályaverseny, két futam, három YS kategóriában értékelve. A nevezési díj mértékegysége MaciPapi, amelyet a Fővárosi Állatkertben lakó, Vitus nevű, „örökbefogadott" jegesmedve fog elfogyasztani (mint Süsi a kisfröccsöket).

Szombaton reggel kilenc körül még nyoma sincs annak, hogy 11-kor rajt lesz. Reggelizünk a Tiszti Kaszinóban Vrabély Imivel, Borival és Pigával, elég kihalt a kikötő. Megérkeznek néhányan a Remetéről, meg a Manualról, azon gondolkodunk, hogy se szél, se rendező, hogy is lesz ez ma. Aztán röviddel 9 után befut Szandra és Laci, kiteszik a kupákat, plüssmackókat, és a nevezéskor szép Jegesmedve szalaggal lepnek meg mindenkit. Nem semmi.

11 órára összeáll a pálya is, csak a szél nem meggyőző: délnyugat felől fúj egy gyenge 1-es. Kb. 20 hajó van a rajtnál, erre kilenckor nem gondoltunk volna. Nálunk ma is Vrabély Imi a taktikus, a zongorista és a nagyvitorla-trimmer egy személyben, Piga a genoa és a spi hangoló. Izsák Laci van elől, Bori utazik, fényképez, jól érzi magát, és a spi manővereknél segít összehalászni a vitorlát Iminek, én meg kormányzok. Nándi fiam inkább a parton marad, és sárkányokat öl PS2-n.

A rajtot elrontom, de legalább jól rontom el, mert így azon az oldalon ragadunk, ahol jobban kezd fújni a szél. Az első kreuz szakasz inkább szélvadászat, de a hátszeles szakaszra stabilizálódik egy jó kettes szél, az iránya is megfelel a pályának. A Taxi elhúz, kergetjük a Remetével meg a Manuallal, és ez így is marad a futam végéig. Kreuzban feljövünk, hátszélben visszaesünk, szóval nincs meglepetés részünkről. Szerencsénkre a Remete sem nagy mestere a spi manővereknek, talán egy darabig meg sem találták, hova tették a hajóban a vitorlát. Nagyon későn húzták fel, így a közelükben tudtunk maradni. Szépen süt a nap, fúj a szél, mosolygó arcok, jó hangulat, nem semmilyen őszi nap lett ebből a szombatból.



A második futamra megmarad a szél, sőt még erősödik is egy kicsit. A rajtunk most jobb (Iminél a kormány a rajtnál, hát nem is olyan, mint ahogy én csináltam), a Remete nagyon megy, meglép. Ezt a futamot komolyabban veszik, időben felhúzzák a hátszélvitorlát, nagyon elmennek. A Taxival és a Manuallal próbálunk lépést tartani, hol előttük, hol mögöttük vagyunk, próbáljuk a szélfordulókat jól használni a hátszeles szakaszokon is. Aztán az utolsó szakasz végén fordul a szél, a hátszélből fél percen belül negyedszél lesz. Lekapjuk a spit és reacher-t húzunk. Ezzel el tudunk menni a Manual mellett, és majdnem utolérjük a Taxit is, de csak majdnem. Befutunk, kikötünk. Nem mentünk rosszul, de van még hova fejlődnünk. Persze ma igazán nem is ez volt a lényeg, tudtunk egy jót hajózni, versenyezni a kikötőlakókkal, és élvezhettük azt, ami még az idei hosszú nyárból megmaradt.

Györei Szandrának és Lacinak még egyszer köszönet a rendezésért és a Jegesmedve Szalagokért!

Salánki Tamás
La Diva

Toábbi képek a galériában.

A teljes eredménylista letölthető itt.

Salánki Tamás