I. Hozzávalók

1. Állomások és programpontok

(2011.12.31., 09:00h) BAH csomópont: találkozó - Kenese BFYC: kihajózás - Balatonfüred szálloda udvar: kikötés - 6 Lépcsős: velős pirítós - Karolina: párnákba süppedés és sütemény csodák - Fehérék: kandalló tűz, borkóstoló - Éjféli koccintás a csillagok alatt a vízen - Kenese: disznó toros, képviselő fánk és retro diszkó - Budapest: hazaérkezés (2012.01.01., 03:23h). A program nagy része spontán és magától alakult, mindenki igényét figyelembe véve.

2. A csapat

Mr Porthole, az ötletgazda és a mindenkire tekintettel lévő főszervező; a cikkeikből ismert Bukott nő és a Kompvadász, Ali az alkoholmentes versenyző és Zsófi a ritkán vitorlázó jogász; Bumbi a két géppel egyszerre dolgozó fotóriporter, Bulcsú, a csodaember és családja; Lulu a szenzációs szemsminkű először vitorlázó. Én a nerc-muffos shotoló elnevezést kaptam a kabátomnak köszönhetően.

Éjszaka a hajó csapatát így lehetett leírni egyszerűen: Andrások, Zsófik meg még három nő. Közös jellemző, hogy senki sem nagy ivó. Bár nem ismertük előtte mind egymást, hamar megtaláltuk a közös pontokat, tartalmas beszélgetések alakultak.

3. A körülmények:

- szikrázó napsütés, friss szél,

- Nauticat 36-os hajó, 5 csomós sebesség, fűtött kabin, újra üzembe helyezet mosdó,

- annyi réteg (meleg és/vagy technikai) ruha mindenkin, hogy a szobahőmérsékleten felesleges darabokat levéve embernyi hegyet kaptunk

- csak mi vagyunk a vízen, a hegyről is érkezik telefon, hogy messziről látszunk,

- a parton spontán bámészkodó fogadó bizottság szilveszteri trombitákkal,

- egész Füreden gyorsan körbefutó riadólánc érkezésünkről,

- ismerősökbe botlás a 6 Lépcsősben és a Karolinában

- két képrögzítő is használatban, folyamatos közvetítés a Facebook-on,

- az elfogyasztott italok: energia ital, forralt bor, üdítő, forró tea, kávé, újbor, puncs, dió pálinka, Irsai, pezsgő.

II. Átütő élmények előállítási módja

A hozzávalókat lazán összekevertük, hagytuk kibontakozni az egymásrahatásukat, hogy bárki a maga számára legkülönlegesebbként megélt pillanatokat jól elmenthesse memóriájába. Kiemelek néhányat, ami bennem megmaradt.

A fotóriporter, amikor koncentrált, utólag kiderült, hogy közben tényleg nem is hallotta, amit mondtunk neki, annyira elhivatottan tette a dolgát.

Folyamatos vizuális humorforrást biztosítottam a hajón a megjelenésemmel: az oldalkorláton ülve, farmerban és a fellelhető legmelegebb, szőrmére emlékeztető kézelőkés tollkabátomban shotoltam a vidám kormányosnak, akinek a tulaj szívesen és szabadon átadta a vezetést. Hamar nagy összhangot alakítottunk ki a hajóra ható erők szabályzásában. Eközben a decken vitorlást ábrázoló kerek fémdobozból isteni gyümölcskenyeret morzsoltak kézzel a napozó versenytársak. Majd posztot cseréltünk.

Miután éjfélkor koccintottunk és kiörömködtük magunkat a naptárfordulón, a tisztán látszódó csillagok alatt, a parti tűzijátékokon elbambulva, a jeges fedélzeten állva tartalmas csend keletkezett, ahogy ki-ki eltűnődött magában, talán az előttünk álló évre, talán a parton lévőkre gondolva.

Ha már egyszer szilveszter, rajtam elővillant a buliba való öltözet is a bakancs fölött, amiben amúgy nem nehezebb táncolni, mint nyáron a papucsban - állapította meg díjnyertes mozgású táncpartnerem, aki könnyű hótaposóban ropta a retró diszkó latin negyed órájában.

Kellemes volt megtapasztalni egy versenyvitorlázó partnerének kiegyensúlyozott hozzáállását párja szenvedélyének tárgyával kapcsolatban. Mosolyogva jegyezte meg, hogy öt év alatt nem készült róluk közös kép, mert a ritka együtt töltött órákban épp senkinél nem volt fényképezőgép.

III. Hatásai

Megismerkedtem egy hatalmas, stabil és kényelmes hajóval, melynek tulajdonosa felhívta figyelmünket néha, hogy ez nem versenyhajó, ne keressük a lee kocsit és a shot állást. Megtudtam egy házi receptet, amit arcomra kenve megvédhetem a bőröm a kiszáradástól és átfagyástól. Élő bemutatót kaptam a túra-, a versenyző és a chartereztető vitorlázó hozzáállásáról mókás, rögtönzött mini színházi karaktermegjelenítések keretében.

Ez a nem szokványos évzárás és év indítás a kedvenc időtöltési formámban, barátságos társaságban még hosszan meg fogja mutatni jótékony következményeit a hangulatomra.

 

Mindenkinek jó hajós évet!

Őry Beáta