A Nemzetközi Laser Osztályszövetség által meghirdetett és 12 európai ország részvételével zajló versenysorozat immáron harmadik sikeres évének végéhez érkezett a horvátországi fordulóval. Noha az idei versenyen, - mely hagyományosan évadzáró regattának számít - a vártnál, s a megszokottnál talán kisebb létszámmal álltak rajthoz az osztályok képviselői, mégis remek alkalom nyílt arra, hogy az évet a vízen, remek versenyzési körülmények között zárják a laseresek és optimistesek egyaránt.

Igaz, az első nap leginkább a pihenéssel és napozással telt, ám következő napon megérkező Yugo, - mely általában borús, esős időt, ám remek szelet hoz magával - lehetővé tette a vízre szállást, s a kezdetét vehette a viadal.

A legnépesebb mezőny, - 99 hajó - a legkisebbeknél az optimisteseknél gyűlt össze, míg Laser Standard-ben 8 nemzet 17 hajója, Radiálban 12 nemzet 42 versenyzője és Laser 4.7-ben 10 nemzet 54 fiatalja állt rajthoz a négy napos regattán. Hazánkat ezúttal csupán két versenyző, a radiálos Karé Réka és a standardes Kántor Zsigmond képviselte. Bár az időjárás a második naptól nem a kellemes, napozós oldalát mutatta, a 16-18 csomós szélben két remek futamot sikerült lebonyolítani, melyet a következő napokon a tervek szerint újabb kettő-kettő követett volna. A regatta harmadik napján azonban az előre jelzett vihar, az egyre fokozódó mennydörgés, villámlás miatt a rendezőség délután partra küldte a versenyzőket, így aznap csupán a legidősebbek, a standardesek tudtak két futamot befejezni. A többi osztály képviselőinek meg kellett elégednie eggyel, melyet az utolsó versenynapon erős, 30 csomó közeli, ám napsütéses időben további két kiváló futam követett. A szélre nem lehetett panasz, hiszen aki még egy jó, erős szeles edzésre, versenyzésre vágyott az év lezárása előtt, annak kiváló lehetőséget nyújtott a regatta. Réka középmezőnyben vitorlázva a 19. helyezést szerezte meg a 44 fős összetett radiál mezőnyben, mely a nők versenyének 5. helyezését eredményezte számára, míg Zsigmond inkább tanulni és tapasztalatokat gyűjteni érkezett a viadalra.

Ahogy azt korábban már említettem, a verseny egyúttal a 12 fordulós Európa Kupa versenysorozat záró regattájául is szolgált, melynek összesített eredménylistája hivatalosan pár héten belül lesz elérhető, ám az előzetes már most megtekinthető a Nemzetközi Laser Osztályszövetség honlapján, melyen Vadnai Benji ismételten osztályának legjobbjaként végzett, s számos magyar sikerrel is találkozhatunk. A végleges, hivatalos eredményekről a későbbiek során részletesen is beszámolunk.

 

Laser vb

 

A verseny honlapja, melyen további információ, fényképek és az eredménylista is megtalálható: http://www.jkzvir.hr/en

Eszes Bernadett