Életem első vitorlásélménye. Az összes para bennem volt, ami a témakörrel kapcsolatos lehet: hideg lesz, meg szél, a víz is hideg, meg különben is, és mi van, ha felborulunk, és biztos rosszul leszek, és én leszek az első, aki beleesik a vízbe és hasonlók...

 

DE..

Amikor Szilveszter reggel felhúztam a redőnyt és a kómás sötétségből szikrázó napsütés köszöntött ránk, a kételyek fele elszállt.

Hamar összeszedtük magunkat és elindultunk a Mi kis Magyar tengerünk és a nagy kaland felé.

Izgatott voltam.

A kikötőt némaság uralta, napfény cikázott a vízen, fújt a szél, kellemes volt az idő.

Elinduláskor lent voltam a kabinban, öltözködtem és a kétségbeesést találtam magamon, mert hirtelen olyan rosszul lettem, hogy átfutott az agyamon- állj!!- kiszállok! -aztán amikor kikászálódtam a fedélzetre, helyreállt a lelki békém, a gyomrom is visszakerült a koponyámból a helyére és a többiek is megnyugtattak, hogy lent nem csak én vagyok rosszul.

Így elfoglaltam a fedélzeten a helyemet, és határozottan kapaszkodtam mindenben, ami a kezem ügyébe keveredett.

A következő rémület akkor tört rám, amikor a hajó úgy siklott a vízen, hogy az egyik fele teljesen a vízben volt, mi meg az ég felé, de szintén kaptam egy kis lelki xanaxot, hogy ez teljesen természetes, így a továbbiakban már „hátradőlve" élveztem a verőfényes napsütést, és a hullámok nyugtató csobogását.

Füredi partraszállásunkkor felcsendült fülemben Vangelis nótája, a Paradicsom meghódítása, mert a parton sétálók úgy néztek ránk, mint az idegenekre, vagy csodabogarakra. Nem tudták, hogy ők ugrottak egyet a téridő kontinuumban vagy mi vagyunk túl lököttek és bátrak így az év utolsó napján. Lököttek vagyunk és bátrak! Kiabálnám, és most azonnal újra elindulnék. Annyi szép pillanata volt az év 365. napjának, amit sosem fogok elfeledni, és azt is bátran kijelenthetem, hogy: 

  • életem eddigi legjobb szilvesztere volt,
  • egy kezdő hajóssal több lesz az idei szezonban,
  • és egyel több szerelmese ennek az életérzésnek

Remélem a Szilveszteri expedíciós csapat hamarosan ismét vízre száll!

 

Turóczi Tekla