Nekem ez jelentette egyben az idei szezon első versenyét is, amire már igencsak ki voltam éhezve, edzések ide vagy oda mégis az éles helyzet az igazi. A januári forduló az én érzéseim szerint inkább az elmúlt szezon befejezésének tűnik. A verseny két hetet csúszott az orfűi jéghelyzet miatt, de így eshetett, hogy a futamok téliesnek egyáltalán nem mondható gyönyörű napsütéses időben zajlottak.

A szél hozta az Orfűn már jól megszokottat, az időnkénti 60-70 fokos szélfordulókat és igencsak erős befújásokat, megnehezítve egyes versenyzők dolgát, akik a sokkal egyenletesebb körülményekhez vannak szokva. Talán ők is kárpótolva érezhették magukat a relatív magas futamszámmal, hiszen a jó körülmények között 10 futamot sikerült lebonyolítani.Magyarországon ez volt az első versenysorozat melyben két modellvitorlás osztály egymás mellett versenyzett ugyanazon a pályán. Egy-két ritka esettől eltekintve nem volt probléma, hogy a pályán egyszerre kisebb és nagyobb hajók versenyeztek, hiszen csak az osztályokon belül volt értékelés, így a két kategória között nem alakult ki versengés. Igaz az-az egy két kivételes ütközés látványosra sikeredett és érdekes volt látni, miként vonszolja maga után a nagyobb 1 méteres hajó az alig 53cm-es MM-et. Igazolódott, hogy az ilyesfajta versenyzésnek van jövője az elkövetkezendő Téli Kupa sorozaton is. 

 

MM kategóriában a fordulót Páncél Bence nyerte ezzel bezsebelve az első helyet a 2011-2012-es Orfűi Téli Kupa sorozaton is. A sorozat előtt Bence csak egyetlen modellvitorlás versenyen indult a nagyvitorlás versenyek mellett, de a kitartó küzdelem és a belefektetett idő meghozta számára a győzelmet. A sorozat második helyét Székely Antal szerezte meg, aki mindössze csak a 2. fordulón indult ebben az osztályban, igaz akkor győzni tudott. A dobogó harmadik fokát végül Kellényi István foglalhatta el.

 

E/IOM osztályban sikerült megszereznem a győzelmet ezzel a Téli Kupát elnyernem egy kerek esztendeig. A dobogó 2. és 3. helye között végig nagy küzdelem folyt mind a 4 forduló alkalmával. Végül Kiss Miklós lett a 2. megelőzve édesapámat, Csóka Lászlót, aki a dobogó 3 fokára állhatott. 

 

Az eredményhirdetést követően a már jól megszokott közös délutáni „ebédet" követően az elégedettség jelei ültek ki mind a rendezőség mind a versenyzők arcára. A versenysorozaton összesen 21 induló vett részt, ami nem is rossz a téli versenyzés eddigi felkapottságához képest, hiszen az előző évek tapasztalata szerint csak néhányan versenyeztek ilyenkor és azt is az ország határain kívül.Köszönet a verseny rendezőinek főképp az Orfűi Vitorlás Egyesületnek és a Pécsi Ércbányász Modellező Klubnak, hogy lehetővé tették a versenyzést a téli hónapok idejére, segítve ezzel a versenyzők formájának megtartását a nyári szezonig.

 

ifj. Csóka László

ifj. Csóka László