A média és a Szövetség méregeti egymást az asztal körül, záporoznak a kérdések és érkeznek a válaszok. Fajsúlyosak a témák, önmagukban megérnek egy-egy vagy inkább több írást. Terítéken Zánka átalakítása a VVSI újrapozícionálása és a füredi szövi kikötő élettel való feltöltése. Egyenként is milliárdos projektek, de a beszélgetésből kiderül a szálak ennél jóval messzebbre vezetnek. Nem csak infrastruktúrára van szükség, edzőkre is. Olyan emberekre, akik az év 12 hónapjában megélnek a vitorlázásból, akik figyelik a nemzetközi trendeket, akik a nemzetközi vitorlás vérkeringésbe is bekerülő vitorlázókat nevelnek. A Yacht Akadémiai rendszer ezekre adja meg a választ. Nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg is folyik utánpótlás nevelés a klubokban, igaz nem szabályzott módon. Ezek a központok talán konkurenciának tekintik majd az új akadémiai rendszert? Remélhetőleg nem, hiszen Fundák György szerint, aki minden szakmai segítséget megad a program megvalósításához ez a nemzetközi példa.

Tőlünk nyugatra lelkes aktivisták is támogatják a vitorlázást. Az alapok megtanításához elég lenne egy kézikönyv, ami gyakorlatiasan megfogalmazza a lényeget, milyen gyakorlatokkal, milyen felszereléssel, mit kell elmondani. Így a lelkes szülők, vagy az erre fogékony emberek puszta szeretetből is elindíthatnák a nebulókat a vízenjárás hullámokkal teli útján.

A tervek szépek, és magasra ívelnek. Hogy mennyi valósul meg belőlük? Nem tudjuk. Az azonban látszik, hogy létrejött az MVSZ NG, ami máshonnan közelíti meg az egész sportágat. Adabszurdum összehívja a sajtót és megválaszolja a kérdéseit, sőt megkérdezi őket/minket hogy miként tudnánk még jobban tájékoztatni az olvasókat/titeket.

Ez kérem változás! Talán nem tűnik nagynak, de mi látjuk, halljuk hogyan dőlnek ki a régi vaskapuk, omlanak le a bástyák.

Hamarosan talán már azt is megtudjuk, hogy mi van mögöttük.

Kapcsolódó cikkünk:
Festetics György Program, a magyar vitorlázás fejlesztéséért

Szutor Ferenc