Végeredmény, beszámoló:

Az MVM SE rendezésében lebonyolított három napos regatta mindhárom Laser rig képviselői számára remek versenyzési lehetőséget biztosított, hiszen 6 ország 79 laserese küzdhetett meg 11 illetve 10 futamon keresztül a flottabajnoki címekért. A verseny egyben a hazai és az európai laser ranglistába is beszámított, így különösen rangos eseménye volt az idei évadnak.

A hosszú hétvége során az időjárás igazán szeszélyes oldalát mutatta. A kezdeti napsütéses időjárást enyhébb déli, majd keleties szelet a második és harmadik napon sötét esőfelhők váltották fel, azonban a várt élénk szél szombaton még váratott magára. Az első napi négy, illetve három futamot a középső napon négy újabb követte, melyet igencsak instabil, változó irányú és erejű, trükkös szélben teljesítettek a versenyzők. A forgolódó szélben izgalmas futamoknak lehettünk tanúi, így gyakran változott az élen állók sorrendje, melyet az utolsó napon már egyenletesebb, s még élénkebb szélben megrendezett újabb három futam véglegesíthetett.

Laser Standard-ben  fölényes győzelmet aratott Fazakas György, aki a pekingi olimpia előtt legnagyobb ellenfele volt az akkori és mostani ötkarikás játékokon hazánkat képviselő Berecz Zsombornak, s aki azóta a rendszeres versenyzéssel felhagyott, s csupán a Flottabajnokságra ült vissza korábbi hajójába. Az ezüstérmet az idei évben riget váltó, korábban radiálban jeleskedő Mátyás Viktor szerezte meg a masters kategória éllovasa, a regatta „nagy visszatérője”, Pálinkás Csaba, azaz Picula előtt. Radiálban Karé Réka végzett az összetett lista élén, s szerezte meg a női győzelmet Haidekker Zita és Barbara előtt, míg a fiúk versenyében Dénes Bence végzett az élen Szilasi Bence és Hunfalvy Péter előtt. Laser 4.7-ben világbajnokunk, Vadnai Benjamin állhatott fel a dobogó legfelső fokára a szlovén Marko Radman és Takács Levente elé. A bőkezű, színvonalas díjazásnak köszönhetően a korosztályok és kategóriák legjobbjai is felállhattak a dobogóra, s igen szép üveg kupák mellett értékes vásárlási utalványokkal térhettek haza.

A számos futam mellett megannyi parti program várta a regattára érkező versenyzőket, akik számára a vendéglátók minden este ízletes, több fogásos vacsorával, pólóval és ajándékokkal kedveskedtek, így bátran mondhatjuk, hogy nem csupán a vízen, de a szárazföldön is igazán remek rendezéssel debütált az osztály első Flottabajnoksága, melyre reméljük, hogy jövőre még több versenyző látogat el.

Végleges eredmények:

http://www.mvmse.com/feltolt/laser_eredmeny/vegleges_laser.pdf

Fotó: Eszes Tamás 

Második nap:
Négy futammal gazdagodott az MVM Laser Flottabajnokság második napján mindhárom hajóosztály, így a Laser Standard osztály már nyolc, míg a radiálosok és laser 4.7-esek hét futamot teljesítettek. 

Szombat reggeltől sötét viharfelhők gomolyogtak az égbolton Balatonfüred felett, melyek mozgása erőteljesen befolyásolták a szél erejét és irányát is, megnehezítve ezzel mind a rendezők, mind a versenyzők feladatát. A trükkös, állandóan változó irányú és erejű szélben egyetlen percig sem lankadhatott a versenyzők figyelme megtorlás nélkül, hiszen a markáns szélfordulók többször is átrendezték a sorrendet. A legnépesebb, 43 főt számláló mezőnyben, Laser 4.7-ben egyetlen pontos előnnyel ugyan, de átvette a vezetést világbajnok versenyzőnk, Vadnai Benjamin a szlovén Marko Radmantól, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán jelenleg Takács Levente állomásozik. Valamivel nagyobb, három pontos előnnyel vezeti a Laser Radiál mezőnyt Karé Réka, akit Dénes Bence és Korchmáros Kristóf követ a rangsorban, míg Standard-ben Fazakas György áll az élen Mátyás Viktor és Sulyok Miklós előtt. A fárasztó nap végén a házigazdák ismételten több fogásos finom vacsorával kedveskedtek a versenyzőknek, akikre holnap a véghajrában még négy újabb futam vár.

Eredmények: http://www.mvmse.com/feltolt/laser_eredmeny/Elozetes_8__futam.pdf 

 

Fotó: Cserta Gábor 

Első nap:
A mai napon vette kezdetét a Laser osztályok Flottabajnoksága, mely hagyomány teremtő szándékkal, első ízben került megrendezésre a Koloska Marina kikötőben.

A három napos viadalra 6 ország 79 hajója adta le nevezését. Noha nem nagy létszámmal, de képviselteti magát a versenyen Szlovénia, Franciaország, Portugália, Románia és Oroszország is.10 Laser Standard, 26 Radiál és 43 Laser 4.7 versenyző állt rajthoz a nyitó napon, ahol kellemes, először délies, majd keletire forduló szélben 4, illetve 3 futamot sikerült lebonyolítani. Laser Standard-ben Fazakas György, Radiálban Karé Réka, míg Laser 4.7-ben a szlovén Marko Radman várhatja az élről a további futamokat. A hosszú vízen töltött órák után a parton finom vacsora várta a versenyzőket, akik este az osztályszövetség éves közgyűlésén Eszes Detta elnökségi mandátumát további két évre meghosszabbították.

A Flottabajnokság holnap 10 órai kezdettel folytatódik. 

Eredmények: http://www.mvmse.com/feltolt/laser_eredmeny/Laser3_4_futam.pdf

Eszes Bernadett