Ami ránk, vitorlázókra a legnagyobb veszélyt jelenti, (ha az óceánokon utazó elhagyott konténereket nem vesszük ide) akkor az a napsugárzás.
 
 

Érthető módon Ausztráliában komolyan foglalkoznak az ózonréteg és az UV-sugárzás összefüggéseivel, illetve ezek emberre gyakorolt hatásaival. Így számították ki például, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az ózonréteg kimerülésével évente több mint 36 000-rel magasabb lesz a kialakuló szemmegbetegedések száma, az UV sugárzás egy százalékos emelkedése pedig éves viszonylatban 26 000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában. Persze nálunk nem ilyen rossz a helyzet, de azért érdemes tisztában lenni a növekvő kockázati tényezővel már csak azért is, mert a vitorlázók és a síelők a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak. Amellett hogy hosszú időn át vannak kitéve a napsugaraknak, ezek ráadásul nem csak felülről, hanem alulról visszatükröződve is elérik őket.

Mit tehetünk?
A testünket védhetjük különböző ruhadarabokkal és krémekkel, de a szemünk védelmét egyedül a napszemüveg láthatja el. Ezért nem mindegy, hogy milyen típust választunk.

Jó hír, hogy a napszemüvegek manapság legtöbb esetben polikarbonát lencsével készülnek, ami anyagában elnyeli az UV sugarakat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden napszemüveg ilyen. A pár száz forintos, ismeretlen forrásból származó szemüvegek sokszor nem esnek át a szükséges ellenőrzéseken és az UV védelmük sem megfelelő. Ez pedig sokkal többet árt mint használ, hiszen a sötétítés hatására kitágul a pupilla, ami így még több roncsoló UV sugarat enged a szembe. Ezzel tehát a testünk saját védelmét hatástalanítjuk.

Aki nem biztos a dolgában, az az optikusoknál beméretheti a szemüvegét. Aki pedig most tervezi a vásárlást, mindenképpen olyan napszemüveget válasszon, amin UV 400 vagy 100% UV felirat található, illetve CE minősítés.
 
Bár extra védelmi szerepe nincs, vitorlázóknál hasznos lehet, ha polarizált a lencse, hiszen ez a visszatükröződő fény egy részét is kiszűri, így nem annyira vakító a hullámokon megcsillanó napfény.

Akit bővebben érdekel, az a Wikipedia "napszemüveg" szócikkénél sok hasznos infót talál.










Szutor Ferenc