Induláskor célom az volt – és továbbra is az – hogy minél többen megismerjék a márkát, a vitorlákat és a mögötte rejlő, szabadalmaztatott technológián alapuló, kiváló minőséget. A Quantum Sails azonban nem csak attól vált a világ egyik vezető vitorlamárkájává, hogy kivételes minőségű és teljesítményű termékeket kínál. Filozófiánk szerint az ügyfélközpontúság, a vásárlói igények pontos megértése, a személyes célokhoz igazított vitorlatervezés, a partnerek számára nyújtott szervizháttér, valamint a hiteles és kiváló tudással rendelkező, megbízható szakembergárda mind ugyan olyan fontos része annak, amitől a Quantum vitorla tulajdonosok vagy leendő tulajdonosok, biztosak lehetnek abban, hogy a legjobbat kapják minden téren. 

Sok minden történt az elmúlt évben. Nagyon sokat dolgoztam a fenti cél elérésén és próbáltam minél több lehetőséget találni arra, hogy itthon is egyre szélesebb körben megismerjék a Quantumot. A tavaly nyári időszakban leginkább egyedül, személyes kapcsolatépítés útján igyekeztem hitelesen, megfelelő szakértelemmel alátámasztva megismertetni vitorlázó társaimmal a terméket.

A megnövekedett érdeklődés hatására azonban, az idei szezon előtt már világosan látszott, hogy ha megfelelő szolgáltatásokat akarok nyújtani a partnereknek és a potenciális ügyfelek pontos igényeinek megismerését a Quantumtól elvárt minőségen szeretném ellátni, akkor ez a vállalkozás nem mehet „one men show” formájában, mert az előbb utóbb a növekedés és a minőség gátja lesz. Nálunk a partnerkapcsolat ápoláshoz hozzátartozik a tesztelés, a céloknak legmegfelelőbb beállítások segítése, a vitorlák utógondozása. A javítás, tárolás, a kapcsolódó termékek, mint ponyvák, rigek, szerelvények, kötelek biztosítása, szintén fontos és figyelmet igénylő feladat. 

Felkészülve így a 2014-es szezonra „nagyobb gázra kapcsoltunk” és egyszemélyes vállalkozásból 7 fősre nőtt a Quantum Sails Hungary csapata. 
Én azt vallom, mindenki csinálja pontosan azt, amihez ért. Ha növekedni akarunk, bővülni kell mind értékesítési kapacitás, mind kapcsolódó szolgáltatások és szerviz terén, az egészet pedig meg kell, hogy támogassa egy megfelelő marketingkommunikációs és partner nyilvántartási rendszer.  

Még a szezon kezdete előtt el kellett kezdenem összerakni azt a kis csapatot, akivel úgy gondolom a Quantum Sails Hungary a cégcsoporttól elvárt és megszokott minőségben tudja itthon is világszínvonalon kiszolgálni ügyfeleit. Szerencsére hamar megtaláltam azokat a szakembereket, akik hozzám hasonlóan elkötelezettek a kiváló teljesítmény és a minőség iránt, tapasztaltak, megbízhatóak és értik a dolgukat.

Hogy az északi és a déli parton is egyaránt rövid idő alatt és könnyen elérhessenek minket, szükséges volt az értékesítői hálózat bővítése. Déli bástyánk kiépítésekor pedig nem sokáig volt kérdés, hogy Karsai Gábor lesz a csapat tagja, aki több mint 20 év vitorlás versenyzői tapasztalattal a háta mögött, mind saját vállalkozásában, mind vitorlás iskolájában igyekszik a legjobbat nyújtani. Azt gondolom Gábor kellően hiteles és kiváló szakmai tudással rendelkező képviselőnk a déli parton meglévő és leendő ügyfeleink számára egyaránt.

Nemcsak földrajzi elhelyezkedés alapján igyekszünk a lehető legjobban lefedni a piacot, de hajóosztályok szerint is törekszünk a megfelelő elérésre. Fontos számunkra az utánpótlás és a fiatalok, hogy már a tanulás, ifi versenyzés időszakában a legjobbat kaphassák, segítve ez által teljesítményüket és előrehaladásukat. Csapatunk tagja Baráth Gábor is, sokszoros magyar bajnok és válogatott vitorlázó, aki a Balatonfüredi Yacht Club edzőjeként a kishajós osztályokért felel elsősorban, jómagam pedig a nagyobb hajók megfelelő kiszolgálására koncentrálok. 
 
 

Összegezve tehát, mind utánpótlás és kishajós, mind nagyhajós osztályokban északon és délen egyaránt kellő szakmai háttérrel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Nem lehet megfelelő szolgáltatást nyújtani szerviz háttér nélkül. A vásárlói igények követése során világossá vált, hogy nyitnunk kell egy LOFT-ot is, amely maximálisan kielégíti a Quantum Sails ügyfeleinek és ezen túlmenően a balatoni vitorlás közösség igényeit egyaránt.
A Quantum LOFT létrehozásának gondolata és 3 vitorlázó barát álma, hogy együtt a víz közelében kellene hosszútávon valamit csinálni, szintén szerencsésen egymásra talált. Pécsváradi Ákos, Kirisits Balázs és Balis István személyében kellően elhivatott és megfelelő szaktudással rendelkező partnerekre találtam, mindannyian több mint 10 éve vitorláznak, ez afféle szerelem és életforma számukra, mely egyben hivatássá is vált. A srácok viszik tehát a Quantum LOFT-ot, mely alsóörsi központtal, április óta fontos hátteret biztosít a Quantum minőséghez. A garanciális támogatás és vitorlavarroda funkción, ponyva- és hajózási kiegészítők készítésén túl, tárolással, szállítással, tanácsadással, kötélzet biztosításával és számos egyéb szolgáltatással igyekszünk ügyfeleink elégedettségét szolgálni. Palettánk igen széles, tervünk pedig még több van, melyek megvalósításával egy év alatt, az egyik legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtó vitorlaműhellyé kívánunk válni a Balaton partján.

Kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a partnerkapcsolatok ápolására, vásárlóink igényeinek, elégedettségének folyamatos követésére, melyhez elengedhetetlen egy CRM rendszer felépítése. Fontosnak tartjuk a meglévő és potenciális ügyfeleinkkel való aktív kommunikációt is, hogy a Quantum mögött rejlő technikai innovációt, az általa elért versenyeredményeket, hazai sikereinket, szolgáltatásainkat és újdonságainkat minél szélesebb körben eljuttassuk célcsoportunkhoz. Ennek megvalósítására csatlakozott megkeresésemre a csapathoz Rápolthy Edit, aki közel 10 éves marketing, kommunikációs és értékesítési tapasztalattal a háta mögött segíti a cég kommunikációját, az értékesítés támogatását és CRM rendszerünk felépítését.

Egy év távlatába visszatekintve azt hiszem, elmondhatom, hogy sok fontos lépést tettünk meg, jó csapattal, jó úton járunk. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az idei szezonban már egyre több hajón és egyre több hajóosztályban jelennek meg Quantum vitorlák, a versenyszezon végére pedig remélem, az eredmények folyamatos javulásáról számolnak majd be ügyfeleink.

Rauschenberger Miklós
(X)