A közelgő pöff könnyed billentését, a szélirányt az éjszaka sötétjében is érzik azok, akik könnyű kis hajókban szereztek rutint, melyet a többtonnás nagyhajókon is hibátlanul alkalmaznak. Ilyen például az 1937 óta töretlen népszerűségnek örvendő kis Kalóz, melynek felszereltségében még ma is mindent megtaláltunk, amit a nagyobb hajókon is használnak, de ezidő alatt olyan sokat fejlődött a technika, hogy elérkezett az idő korszerűbb kishajók megalkotására. 
A Flaar 18 kifejlesztése azt a célt szolgálta, hogy egy sportos, ugyanakkor kevés gyakorlattal rendelkező vitorlázók számára is biztonságos hajóosztály jöjjön létre, amely elérhető áron kerül forgalomba. A Flaar 18-at tehát kifejezetten ambiciózus kezdők részére fejlesztették ki, kettős céllal. 

Egyrészről tökéletes első lépés azok számára, akik versenyzői tapasztalatot szeretnének gyűjteni, hiszen a hajó, fejlesztéseinek köszönhetően, lehetőséget teremt arra, hogy egyre gyarapodó versenyzői tudással egyre többet hozzunk ki belőle, így tökéletes társ lehet viszonylag hosszú ideig.

Másfelől, a versenyre termett kiváló teljesítőképességén túl, kiválóan alkalmas daysailingre is, hisz mérete és tulajdonságai lehetővé teszik, hogy akár egész nap vitorlázzunk vele barátokkal vagy családdal, miközben élvezhetjük a Flaar teljesítményorientált tervezésének köszönhető könnyed siklást.
 
 
A hajó kiváló menetteljesítménye, ugyanakkor biztonságos kialakítása és tágas kokpitje vonzza a vitorlázókat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a gyártás 2012-es megkezdése óta 2014. májusig 8 db épült.
Ennek egyenes következménye a kezdeményezés, hogy a FLAAR 18 hajó egységességét, a versenyzők esélyeinek egyenlőségét hosszú időre biztosítsák egy egységes, One Design hajóosztály létrehozásával. 

A Flaar 18 flotta legutóbbi, egyben az osztályalapítást is lehetővé tevő tagja a Füred Yacht Charternél „kötött ki”. Talán nem véletlenül:
"Mi a Füredyachtnál fontos értéknek tartjuk, hogy vitorlásiskolánk tanulóit vitorlázni tanítjuk és nem csupán hajóvezetőket képzünk. Régóta keresünk olyan vitorlás hajót, ami a kezdőtől a haladó vagy akár versenyző szintig képes nevelni, oktatni tanulóinkat. A Flaar 18, egy könnyen felszerelhető, 2 perc alatt vízre tehető hajó, melyben lehetővé válik a biztonságos, élménnyel teli "családi, kezdő vitorlázás" vagy akár egy sportosabb rohanás is úgy, hogy ezek a lehetőségek a felhasználó habitusától függően, kint a vízen, menet közben is könnyedén kiválaszthatók. Feltekerhető orrvitorla, stabil, nagyon jól irányítható menettulajdonságok, széles, kimondottan nagy cockpit, reffelhető grósz... ezek egy kezdő tanuló számára is könnyen kezelhetővé teszik a hajót, míg a bliszterrel, vagy a trapézra kiállva könnyen siklásba hozható test, már a sportosabb vitorlázásra vágyókat is kielégíti. Mindez páratlanul szép és egyedi formavilág mellett." – Sarang Lajos, ügyvezető
A Flaar 18 osztály megalapításával egy új, sportos versenyterep nyílhat meg a kishajós vitorlázás szerelmeseinek. A kérelem már az MVSZ asztalán van. Izgalommal várjuk az illetékesek döntését. 
 
 
 
(X)