Balaton regatta Az első napi túraversenyre száz hajó nevezett, és a vitorlázók számára „álomszerű" időjárási körülmények között kezdődött a verseny. A közepes erejű szél mellé napsütés is társult, így a mezőny nagy tempóban vágott neki a kijelölt távnak. Arra senki sem számíthatott, hogy a szél ereje folyamatosan lankad majd, sőt szép lassan teljesen legyengül, és az álomszerű körülményekből pillanatok alatt vitorlázásra alkalmatlan feltételek keletkeznek a Balaton nyugati medencéjében. Volt azért olyan hajó, akit mindez egyáltalán nem zavart. A Sirocco ugyanis - kihasználva a kezdeti szélerőt - óriási előnyre tett szert, és a berövidített futamot elképesztő magabiztossággal és hatalmas fölénnyel nyerte meg. A mezőny második felének viszont nem volt szerencséje, de kitartásból mindenki jelesre vizsgázott, hiszen a száz indulóból hetvenöten teljesítették a Szigliget-Balatongyörök-Szigliget távot, miután a rendezőség úgy döntött, hogy rövidít, és nem erőlteti a tervezett útvonalat.

„Csodálatos időben rajtoltunk és egy egyszerű, nem sok taktikai elemet tartalmazó versenynek tűnt a szombati túraverseny, ám ahogyan változott a szél ereje és iránya, úgy kellett előhúzni a tarsolyból a különböző ötleteket, megoldásokat. Csak dicsérni tudom a zsűrit, hiszen rendkívül jó döntést hoztak a rövidítéssel, ugyanis képtelenség lett volna teljesíteni a kiírt útvonalat, mivel elfogyott a szél. Nagy fölénnyel nyertünk, de megizzadtunk a sikerért és nagyon büszke vagyok a T-Systems kollégáival kiegészült telekommunikációs csapatunkra!" - mondta Cittel Lajos, aki a Sirocco kormányosaként tulajdonképpen mindent megnyert ezen a versenyen.

A vasárnapi pályaverseny is remekül sikerült, hiszen az időjárás kegyes volt az ötven résztvevő hajóhoz. A kellemes keleti szélben rendezett versenyen az első helyezettnek mintegy 1 óra 20 percre, az utolsónak pedig ennek duplájára volt szüksége a pálya teljesítéséhez. Külön öröm, hogy az UNICEF és az SOS Gyermekfalu is elfogadta a szervezők meghívását a verseny hétvégéjére, így több mint harminc gyermek ismerkedhetett meg a helyszínen, testközelből ezzel a csodálatos sportággal.

A következő verseny június 26-27-én lesz Balatonaligán: a hagyományos Balaton Regatta-forduló mellett a szervezők ekkor rendezik meg a III. Média Nagydíjat is.

További információ és eredmények: www.balatonregatta.hu