Egy egyszerű szabályt támogatnék: csak azt tegyük, ami nekünk jó. Tudom, hogy épp az alkohol nehezíti ennek az eldöntését, de ha egyszer - józanul - végiggondoljuk a dolgokat, hozhatunk saját magunk számára olyan szabályokat, amelyeket aztán betartunk - vagy néha akár meg is szeghetünk, de csak kivételesen.

Viszonylag hamar, húszas éveim elején rájöttem például arra, hogy trapézról hányni nem jó. A kormányosom sem szerette, és másnaposan a mozdulataim sem voltak olyan csiszoltak, mint máskor. Rosszul mentünk, rosszul is éreztem magam - azóta versenyzés előtt és közben sosem iszom. A saját játékomat rontanám el az alkohollal.

Bonyolultabb eset a túrázás, itt is egy megtörtént eset segített korlátokat állítani saját magamnak.

Fiatal házas koromban feleségem is elkísért a szokásos augusztusi tókerülő túránkra. Hosszú órákat gubbasztottunk flautéban és rekkenő hőségben, mire végre dél körül kikötöttünk Keszthelyen. Az én egyetlenem sétálni akart a parkban, hiányzott neki a mozgás. Én viszont inkább a többiekkel tartottam volna a „sor" egyik kocsmájába. Végül a családi béke érdekében a séta mellett döntöttem. Mikor visszatérve megláttam a műanyag hullámlemez tető alatt a negyven fokban, sok-sok Unicum után izzadva darvadozó sporttársaimat, átöleltem Esztert, és a fülébe súgtam: neked volt igazad, édesem. Azóta déli tizenkettő előtt, kánikulában töményet még a parton sem...

A szabályokat tehát mindenki magának fogalmazza meg, saját tapasztalatai alapján. Van azonban néhány ismert vagy kevésbé ismert tény, amely segít dönteni.

Hidegben például a szakemberek kifejezetten nem ajánlják az alkoholt. A gyors melegségérzet csalóka: a szesz épphogy gyorsítja a kihűlést. Elaltatja a szervezet vészreakcióit, kitágítja az ereket, gyorsítja a hőleadást.

A hideg vízbe került, bajbajutott hajós mentésénél is gondot okozhat az alkohol. Alapszabály, hogy fokozatosan, lassan szabad csak a kihűléssel küzdő embert felmelegíteni. Ezért rossz módszer a hirtelen alkalmazott melegvizes zuhany, amely gyorsan tágítja ki az ereket. Ilyenkor ugyanis úgy leeshet a vérnyomás, hogy komoly szívproblémák léphetnek fel.

Ha az illető még alkoholt is fogyasztott, az eleve kitágult erek miatt akár életveszélybe is kerülhet.

Az alkohol hamis biztonságérzetet ad, és ezzel egy időben lassítja a reflexeket és rontja az ítélőképességet. Azaz több okból is veszélyesebbé teheti a vitorlázást.

Egy érdekes külföldi kockázatelemzés szerint hajózás közben - főképp erős szélben - a sör sokkal veszélyesebb, mint a tömény. Az ok egyszerű: sokan vizelés közben esnek le a hajóról és kerülnek bajba.

Vitorlázás közben szinte soha nem iszom alkoholt. Kikötés után viszont jólesik egy hosszúlépés vagy egy sör. Ezek az italok ugyanis nem édesek, jóízűek és gyorsan pótolják a szervezetből hiányzó vizet. Az alkohol ebben a mennyiségben pedig izomlazítóként is működik, gátolja a görcsök kialakulását, oldja az izommerevséget.

Derék és vállfájás ellen tehát egy laza fröccs a legjobb orvosság.

Visy László