FehérszalagA Fehér Szalag - NJL Nagydíj a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred túraútvonalon kerül megrendezésre, így kis Kékszalagnak is szokták nevezni. Két héttel a nagy regatta előtt több olyan csapat is vízre merészkedett, akik eddig még versenykörülmények között nem tesztelték magukat és az új versenygépüket. Elsősorban a katamaránok jelentették a legnagyobb látványosságot, hiszen eddig nem nagyon volt jellemző a többtestűek jelenléte a versenyeken.

A reggeli rajtot két részletben indította el a Magyar Vitorlás Szövetség, ugyanis először a klasszikus hajók rajtoltak el. A Balatonon található nagyszámú, gyönyörű állapotban lévő, felújított klasszikus fahajók számára a megbecsülés és a tisztelet kifejezéseként is rendezett külön rajtot a Szövetség. A Szoják Balázs főtitkár és az NJL támogatásával életre keltett, első alkalommal megrendezésre került ún. Classic Round versenyen, amelyen azok a hajók vehettek részt, amelyeket 1945 előtt terveztek, a Sirocco kapta el a legjobban az ütemet, és a 2-3-as északi szélben nagy előnyre tett szert a többiekhez képest. Előnyét végig megtartotta és elsőként futott be a Classic Round mezőnyben. A Kishamis, a Balaton legöregebb hajója (több mint száz éves!) is nagyon szépen haladt, végül a Mágia mögött a harmadik helyen végzett.

A klasszikusok után fél órával később rajtolt el a többi hajó. Az első katamarán, a Concept 25-ös még Kenese előtt utolérte a fahajók mezőnyét, és másfél óra alatt Siófokon volt. Az első bójaforduló után ugyan kicsit enyhült a szél, de az egész versenyen kitartóan északról fújt, így gyakorlatilag krajc nélkül teljesítették a résztvevők a távot. A Concept 25-öt még Tihany előtt utolérte Scholtz Imre katamaránja, és végül fél perces előnnyel abszolút elsőként futott be a balatonfüredi célba. Harmadik helyen Újhely-Gáspár Miklós és a skiff érkezett, a Principessa libera 10 perccel az első helyezett után futott be és végzett a negyedik helyen. A többtestűek dominanciája mindenesetre már jó jelzés lehet a Kékszalag erőviszonyaival kapcsolatban is.