A rajt előtt sokan Jim Clark Comanche nevű maxiját tartották a legesélyesebbnek, de nem lehetett tudni, hogy az időjárási körülmények melyik hajónak kedveznek majd, így a címvédő, rekordtartó Wild Oats XI-et sem lehetett leírni, sőt. Az indulás előtt talán a Perpetual Loyal volt a harmadik legesélyesebb az abszolút győzelemre, a Ragamuffin 100 pedig az igazi sötét ló. A Rio 100-at , a hajó technikai paraméterei alapján mindenki jó esetben az ötödik helyre várta. A verseny előtti latolgatásnál még arra lehetett számítani, hogy a nagyok harcába esetleg a Volvo 70-esek – a Giacomo és a Black Jack – szólhatnak majd bele. 

Az első öt perc - a Comanche rohanása

Hihetetlen sebességgel lő ki a rajtnál a Comanche, ezekben a percekben hatalmas sebesség potenciálról beszélhetünk a többi 100-assal szemben, a második helyen egyértelműen a Wild Oats XI, őket követi a Ragamuffin 100 és Perpetual Loyal párosa. Az első bóját 4:34-kor veszi a Comanche, mögötte a második idő a Wild Oats XI-é 5:12. A közvetítés kommentátora megjegyzi: ez a sebesség hátrány elég nagy probléma lesz a Wild Oats XI számára, amire megoldást kell találniuk, ha nyerni akarnak. 

A rajt után öt órával - élen a Perpetual Loyal

Némi meglepetésre, de a versenyben vezet a Perpetual Loyal, szorosan követi a Comanche, a Ragamuffin 100. Negyedik helyen vitorlázik a Wild Oats XI, az ötödiken pedig a Giacomo, az ő hátrányuk ekkor 6,5 tengeri mérföld a vezetőhöz képest. 

A rajt után 8 órával - papírforma

Élre ugrik a Comanche, de nem szakad le a Wild Oats XI se. Őket követi a Perpetual Loyal és a Ragamuffin 100. Giacomo tartja az ötödik helyet, az ötödik 100-as maxi, a Rio 100 némi csalódást keltő 10. helyen vitorlázik ekkor.

A rajt után 17 órával - a párosverseny kezd kiéleződni

Az élen haladók fokozatosan szakítják le az üldözőket. A második Wild Oats XI és a harmadik Ragamuffin 100 között ekkor a különbség már közel 10 tengeri mérföld. Az ötödik helyre megérkezik a Black Jack, a Rio 100 pedig kezdi a felkapaszkodást, jelenleg a 7.

A Perpetual Loyal feladni kényszerül a versenyt - a rajt után körülbelül 18 órával

A hajón tartozó Tom Slingsby állítása szerint egy nagy hullám utáni esésben úgy érezték, nekimentek valaminek. Ekkorra a negyedik helyről kiálló Perpetual Loyal az idei verseny nyolcadik kiesője.

A rajt után 24 órával - élre áll a Wild Oats XI

Nagy pillanat! A hajnali órákban, a gyengülő szélben átveszi a vezető helyet a címvédő, az idei verseny során először, de ott van a nyomában a nagy ellenfél Comanche. Az élen vitorlázókat 40-50 tengeri mérföldre követi a Ragamuffin 100 és a Rio 100. Jelen állás szerint két párosverseny alakul ki az abszolút dobogós helyezésekért. 

A rajt után 1 nappal és 10 órával - Ragamuffin 100 vs Rio 100

Folyamatosan nyúlik el a Wild Oats XI, ekkor már jelentős, 40 tengeri mérföld előnnyel rendelkezik a Comanche előtt, mögöttük a Ragamuffin 100 és a Rio 100 pár hajóhosszon belül egymáshoz. Ötödik helyen az Alive, Reichel Pugh 66-os.

A rajt után 1 nappal és 20 órával - Rio 100 dobogós helyen

A Comanche faragott a hátrányából, ami jelenleg 16 tengeri mérföld, viszont a célig már csak a verseny kevesebb mint egy tizede van hátra. A Rio 100 jelenleg a harmadik helyen vitorlázik, több mint 150 tengeri mérföld hátrányban a vezető Wild Oats XI-hez képest.

A rajt után 2 nappal - a Giacomo árboctörés miatt feladja a versenyt

Célban a Wild Oats XI - legyőzhetetlenek

A győztes idő 2 nap 2 óra 3 perc 26 másodperc, ismét bebizonyították, hogy manapság ők a Sydney-Hobart királyai. Második helyen érkezik, közel 50 perccel később a az év vitorlázóját, James Spithilt is a legénység soraiban tudó Comanche. A Ragamuffin 100 - Rio 100 csatából végül a Syd Fisher kormányozta Ragamuffin 100 jött ki győztesként, az első helyen beérkezőhöz képest immár jelentős, több mint 11 órás lemaradással. Negyedik a Rio 100, ötödik a Black Jack.

 

Érdemes megemlíteni a verseny magyar vonatkozását, Ormándlaki Áron és a Papillon az abszolút 61. helyen ért célba. Szép volt Roni!

A képek a www.rolexsydneyhobart.com oldaról származnak.