Tomai Balázs, az MVM Sportegyesület versenyzője a Laser Standard hajóosztály jelenleg zajló világbajnokságán  Kingstonban (Kanada) hét selejtező futam eredményei alapján 48. helyen  kvalifikálta magát az arany csoportba, ahol tovább folytatódik a küzdelem a világbajnoki címért. Balázs nagyon szép teljesítményt nyújtva küzdötte be magát a legjobb csoportba, ezen belül egy futamgyőzelmet és két 15. helyet is sikerült begyűjtenie, ami gyönyörű eredmény!

A világbajnokság eddigi eredményei az alábbi linken keresztül tekinthetők meg:

http://www.cork.org/past-results/results2015/STD/RESULTS.html

Az idei világbajnokság fontos szerepet tölt be a résztvevők számára az olimpia szempontjából is, hiszen a tavalyi santanderi világbajnokság után ez a második lehetőség arra, hogy a 2016-is Riói Olimpiai Játékokra kvótát szerezzenek a részt vevő nemzetek. A kingstoni világbajnokságon összesen 9 olimpiai helyet osztanak ki. A kiadó kilenc helyből az arany csoportba nyolc olyan nemzet jutott be, akik korábban a santanderi világbajnokságon nem szereztek olimpiai kvótát, köztük Tomai Balázs révén Magyarország is! Az ezüst csoportba jutott versenyzők között még egy olimpiai hely sorsa dől el a világbajnokság végéig. 

Tomai Balázs szorgalma, kitartása és alázata a sport felé beérett, és eredményével a tegnapi  napon  tehát olimpiai kvótát szerzett hazánknak, biztosítva ezáltal hogy vitorlázás sportágban a Finn hajóosztály mellett a Laser Standard hajóosztályban is rajthoz állhasson magyar versenyző.

Finn hajóosztályban Berecz Zsombor a 2014-es santanderi világbajnokságon elért bravúros teljesítményével, hazánk második sportolójaként szerezte meg az olimpiai indulás jogát, aki számára a tegnapi nap szintén jelentős volt, hiszen megszületett első gyermeke, Berecz Botond.

Mindkét versenyzőnknek szívből gratulálunk!

MVM Sportegyesület

 

Fotó: Cserta Balázs; Sailcoach