Ezt a hagyományt újjáélesztve szeretnék a rendezők a svertes, kismerülésű - és ezért a déli part mentén remekül vitorlázható - hajókat népszerűsíteni. Az ok egyszerű, a Zamárdiban található Bácskai utcai kikötőnél - de a versenyt aktívan támogató Ezüstpart kikötőnél is - a bejárati vízmélység 60-70 cm, így erre tőkesúlyos hajók nem fordulnak elő. Ennek ellenére élénk a vitorlás élet, 25-ös és 15-ös jollék, újabban különféle lengyel túrhajók, és más, kismerülésű nagyobb hajók mellett számtalan kalóz, finn, stb. rója ezeket a vizeket.

Eddig inkább csak túrázás okán, így jött az ötlet, hogy egy amatőr versennyel színesítsék a helyi vitorlás életet. Az elmúlt években egyre több katamarán is megjelent errefelé, ők is indulnak a barátságos megmérettetésen, a Zamárdi, Széplak-felső, Tihany és Szántód közti vízterületen. Mivel ez kimondottan amatőr verseny, ezért kék könyv az indulóknak nem kell, csak a hajó ne merüljön többet 50 centinél, a pályán ugyanis lehet olyan szakasz, amely csak felhúzott sverttel teljesíthető.

A lényeg, hogy minél többen részt vegyenek a versenyen, ezért a nevezési díjat is egy képletes, 1000 forintos összegben határozták meg (előnevezőknek 500 forint/fő). A támogatók jóvoltából pedig lesznek értékes díjak (a fődíj egy Dell XPS 12 Ultrabook), továbbá a verseny után egy vacsora és némi borozgatás a vízparton.

További infó: Facebook Svert Kupa Zamárdi - Dell Túraverseny