Április elején jubilál a leghosszabb -190 tengeri mérföld - és sokak szerint az Adria legnehezebb navigációs versenye a Captains Adria Cup, leánykori nevén az Aranysekli Kupa.

Ezen a megmérettetésen 24 hajó állhat rajthoz három osztályban:

  • Elan 350
  • Elan 384 impression
  • Dufour 445/455 GL

Az érdeklődésre jellemző, hogy már 21 hajóra érkezett foglalás, így várható, hogy a Kornátok festői szigetei között a teljes flotta, a verseny történetének rekordszámú résztvevője küzdhet meg a jubileumi verseny értékes díjaiért. A rendezvény  - a közel 200 magyar hajós részvételével - igazi társadalmi eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt időszakban.

Mitől más ez a verseny, mi adja a vonzerejét - összehasonlítva a térség hasonló megmérettetéseivel?

Elsősorban a híres – hírhedt éjszakai futamot emelném ki, amit nem sok versenyszervező merne bevállalni.

Másrészt, több csapat is “függővé” vált, így rendszeres  résztvevője a versenynek.

A legfőbb mozgató erő azonban a szervezők önálló képzési rendszeréből fakad. A tengeri hajózás szinte teljes spektrumát lefedő tanfolyamaikon az alapoktól az óceáni versenyzés igényeihez igazodó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek meg a résztvevők. Ők azok, akik a versenyeken is bizonyítják rátermettségüket a tanfolyamokon szerzett elmélyült ismereteiket.

Végül had idézzem a szervezők a verseny honlapján is olvasható hitvallását:

“Ez a verseny azoké a magyaroké, akik a tengeri hajózást komolyan gondolják. Akik a tapasztalat és tudás gyarapítása mellett lépést akarnak tartani a hajózás fejlődésével, akik nyitottak új tájak és nemzetek megismerésére, és akik – velünk együtt – hiszik, hogy ez a világ mindig tartogat valami meglepetést, valami izgalmas felfedeznivalót.

Minden versenysorozatnak van egy alapvető célja, amin az évek során nem szokás változtatni. Mi magunk sem készülünk erre, mert mindaz, amit tíz évvel ezelőtt megfogalmaztunk, ma is aktuális. Egy olyan nemzet sportolóit hívjuk erre a maga nemében egyedülálló, adriai navigációs túravitorlás versenyre, amelynek van ugyan tengerész kultúrája, de nincsen tengere.

Ez a verseny tehát nem csak a tudásnak és a kiváló csapatmunkának köszönhető győzelmekről szól. Mindenki, aki részt vesz rajta – vagy akár csak figyelemmel kíséri a médiákban, a honlapon vagy a Facebook-on – emléket állít valamennyi, egykori magyar hajósnak, és hozzájárul az általuk teremtett tengerész hagyományok megőrzéséhez.”

További információ: https://www.facebook.com/Aranysekli.Adria.Kupa/

(X)