I. Telet temet a Balaton

Fonyódon szeretettel meghívnak mindenkit az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Fonyódi Kolbászfesztiválra. Az idei évben is a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén szórakozhatunk együtt Fonyódon 2016. február 5-7 között.

Pénteken délután hagyományos disznóölés, másnap kolbásztöltő verseny és népi együttesek fellépése színesíti a programot, este Dévényi Tibi bácsi kolbász retro buliján engedhetjük ki a gőzt. Vasárnap meglepetés fellépő!

www.kolbaszfesztival.info

 

A téli hónapok elmaradhatatlan programja a falusi disznóölés. Ábrahámhegyen február 6-án várják az érdeklődőket egy kemény munkával, de jó hangulatban eltöltendő napra. A disznóölés reggel 7 órakor fogópálinka kóstolással veszi kezdetét, reggelire sült vért, és toros májat kínálnak, majd kolbásztöltő verseny kezdődik. A különböző módon elkészített, és fűszerezett sültkolbász a helyszínen kóstolójegy ellenében megvásárolható.

www.abrahamhegy.hu

Jó tudni, hogy ezen a napon, 14 órakor tartják a XVI. Keszthelyi Városi Karnevált is, helyszín a Festetics kastély - Sétálóutca – Fő tér.

www.goldmarkmk.hu/xvi-keszthelyi-varosi-karneval/

 

Másnap, nem messze innen Tapolcán búcsúztatják a telet. A hivatalos nevén V. Tapolcai Téltemető és III. Töpörtyűsütő versenyen sokakat várnak elűzni a hideg évszakot. Lesz itt jelmezes felvonulás a Köztársaság tértől, az Ady és Deák utcákon át a Fő térig, de töpörtyűsütő és forralt borfőző versenyt is rendeznek és farsangi fánk sem hiányozhat a kínálatból. A rendezvényt a helyi művészeti csoportok műsora színesíti. Jókedvű és ízletes télűzésért irány tehát a februárban is mediterrán hangulatú Tapolca!

www.tapolcatamasimk.hu

 

Gyenesdiáson, amint már megszokhattuk, idén is lesz Húshagyó keddi fánkparti: február 9-én vidám hagyományőrző estén jelmezversennyel és sok jókedvvel várják a „fánk-szerelmeseket”.

www.gyenesdias.info.hu  

 

Badacsonytördemicen februári 13-án különleges gasztronómiai programmal várják az érdeklődőket, amelyen jellegzetes téli ételünk „kelleti magát”: ezen a napon a kocsonyát mustrálják megintcsak. A szakértő zsűri a külső alapján bírálja majd a versenyző kocsonyákat, de jó hír, hogy bírálat után a közönség meg is kóstolhatja a csemegéket.

www.badacsonytordemic.hu

II. Jóízű február a Balatonnál

BorBarangolás Badacsonyban

Télen is érdemes felkeresni a Badacsonyi Borvidéket!

A badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

Februártól június végéig színes programokkal és tüzes borokkal várják a badacsonyi családi pincészetek és vendéglők a BorBarátokat!

A borvacsorák időpontjai:

- Február 6.: Istvándy Pincészet

- Február 13.: Hotel Bonvino

- Február 20.: Laposa Birtok

- Február 27.: Halászkert Étterem és Hotel

www.badacsony.com

 

 III. Télen is aktívan

 

Vizes élőhelyek napja – Hévízi múltidéző túra

A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. A február 2-i túra a feltárt római villa mellől indul. Innen kelnek át a Hévíz-Cserszegtomaji lápon át a Dobogóra. A geológiai múltban a hévíz nem a mai helyén tört a felszínre. A Keszthelyi-hegység peremén számos helyen megtalálhatóak a nyomai, így a Dobogón is. A túra rövid, de több helyen igen meredek, és részben benőtt az út!

Találkozó:
Hévíz, Attila u., Római romkert
A túra hossza: 4,5 km
A túra időtartama: 2 óra
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, hideg élelem.
A részvétel ingyenes.

www.bfnp.hu

 

Hegyestű – Szentbékkálla geotúra február 7-én

Ezen a napon 2 gyalogtúrán is részt vehetnek a Káli-medence egyedi geológiai képződményeibe szerelmes érdeklődők: az első út a Hegyestűre vezet, majd gépkocsikkal megyünk át a közeli Szentbékkállásra, ahol az „óriások elfeledett játszótereként” is ismert kőtengert egy 4 km-es bejáráson ismerhetjük meg.

Jelentkezés előző nap 16.00 óráig!
Információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061

sardy1@bfnp.hu
www.bfnp.hu


Bazalt-taposó túra a Tátika várához

A Keszthelyi-hegység élővilágával nem csak a Természet Háza látogatóközpontban, hanem vezetett tematikus túrák keretében is megismerkedhetünk. Február 20-án a Tátika várához vezető Bazalt-taposó túra előtt a Keszthelyi-hegység kialakulása, földtani értékeiről is hallhatunk előadást a Természet Házában.

TÚRAINFORMÁCIÓK:

Kérjük a túrákra a túra előtti nap 16:00-ig jelentkezzenek be.
A túrák minimum 8 fő esetén indulnak (értesítést küldünk, amennyiben a túra elmarad).
Gyülekezés minden esetben a Természet Háza Látogatóközpontnál.
Félnapos túra: 400 Ft/fő; egész napos: 600 Ft/fő; holdfénytúra: 800 Ft/fő.
A túravezetés magyar nyelven történik.
Információ: Csali Nikolett 30/239-4279

termeszethaza@bakonyerdo.hu
www.bakonyerdo.hu

 

Extra: TÉLEN IS VÁR A NEMZETI PARK! - Télen is nyitva tartó bemutatóhelyek:

 - Minden nap nyitva:
Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont; Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

- Hétvégén:
Pannon Csillagda, Erdők Háza, Bakonybél; Levendula Ház, Tihany

- Bejelentkezéssel látogatható:
Csodabogyós-barlang, Vörsi Tájház, Salföldi Major, Diás-sziget

www.bfnp.hu

 

EXTRA: Hévízi jégpálya

Nyitva tartás:

Hétköznap:  

  • első időszakaszban: 14.00- 16.00 óráig,
  • második időszakaszban: 17.00- 19.45 óráig,

 Hétvégén:    

  • első időszakaszban: 10.00-13.00 óráig,
  • második időszakaszban: 14.00-16.00 óráig,
  • harmadik időszakaszban: 17.00-19.45 óráig.

A jégpálya 2015. december 5-től 2016. február 28-ig üzemel.

www.heviz.hu

 

 

IV. Különleges

 

Csillagok nyomán

2016. február 17-én szerdán 18 órától Ladányi Tamás asztrofotográfus előadását hallgathatjuk meg a Lovasi Faluházban.

A nemzetközi viszonylatban elismert asztrofotográfus, földrajzi és csillagászati utazásra invitálja a közönséget. Öt földrészen tett látogatása alkalmával a tájak, városok és az égbolt harmóniáját mutatja be fényképezőgépének objektívén keresztül. 

http://www.balatonriviera.hu/hu/esemeny/lovasi-estek-2016.html

 

Bálint napi ajánlat: Bálint-napi Csokiműhely

Február 13-án 14 órától a balatonszárszói József Attila Emlékházban kézműves foglalkozáson tudhatjuk meg, hogy készül a csokoládé, sőt, Valentin Nap alkalmából megajándékozhatjuk szeretteinket szeretteidet a saját készítésű bon-bonokkal, vagy táblás csokival.

A foglalkozáson való részvétel csak korlátozott számban, bejelentkezés alapján lehetséges.

www.balatonszarszo.hu

 

V. A Balaton régió évindító újdonságai közül válogatunk  

 

Másfél milliárd forintból újult meg tíz nemzeti emlékhelyünk egyike, a magyarországi és európai viszonylatban is kiemelkedő történelmi jelentőségű somogyvári bencés apátság, Szent László király első nyughelye. Az uniós forrásból megvalósuló, 1,5 milliárd forintos fejlesztés révén a 7505 négyzetméter védelem alatt álló romterület mellett a tájba szervesen illeszkedő, korszerű technikával ellátott Szent László Látogatóközpontot december 9-én adták át.

www.forsterkozpont.hu/helyszinek/szent-laszlo-nemzeti-emlekhely-somogyvar/641

 

Új, 97 férőhelyes balatoni kikötőt avattak december 12-én Vonyarcvashegyen, a kikötőhöz csatlakozó másfél kilométernyi kerékpárúttal együtt. A kikötői beruházás 462 millió forintba került. A Vonyarc Marina elektromos hajókat is fogad. A kikötő kiemelt bringapontként is funkcionál majd, pihenési, szervizelési, fürdési lehetőséget biztosítva a kerékpározóknak.

www.vonyarcmarina.hu 

 

Zajlik a Fenyves Yacht Club építése is Balatonfenyvesen, amely 400 milliós uniós forrás segítségével több mint 300 kishajó befogadására lesz alkalmas, és vitorláskikötővel, 18 szobás szállodával, 1000 m2-es élményközponttal, 2 étteremmel, bicikliközponttal, kajak-kenu megállóhellyel növeli Balatonfenyves vonzerejét. Újdonságnak fog számítani a Balatonon, hogy úszó szálláshelyek is létesülnek. A keleti móló a nagyközönség által is bejárható lesz. Ennek a mólónak a végén kialakított közforgalmi nagyhajókikötőnek köszönhetően Balatonfenyves bekapcsolódik a személyhajó forgalomba, így nem kell hajótulajdonosnak lenni annak, aki a hotelt, és a hozzá kapcsolódó komplex szolgáltatásokat szeretné kipróbálni.

www.fenyvesyachtclub.hu ; www.balatonfenyvesen.hu

 

Több mint 200 hajóhelyes vitorlás kikötő, hotel és minőségi étterem épül Alsóörsön. Az Alsóörs Marina kikötő a telepített infrastruktúrájával, professzionális hajószervizével és kapcsolódó szolgáltatásaival új perspektívába helyezi a balatoni hajózást. A kikötő mellett 12 szobás szálloda és minőségi gasztronómiai élvezeteket nyújtó étterem teszi még kényelmesebbé a kikötőbe érkező hajósokat.

Zöld utat kapott a Balatoni Hajózási Zrt. alsóörsi kikötő-beruházása is, melynek eredményeként Alsóörsön épülhet meg a BAHART kikötőláncának 11. vitorláskikötője 150 új vitorláshellyel.

A vitorláskikötők tervezetten májusban nyitják meg kapuikat.

www.alsoorsmarina.hu 

www.balatonihajozas.hu

 

Új kilátót adnak át Balatonföldváron. A hajóformájú épületben balatoni interaktív hajózástörténeti kiállítás kerül kialakításra a több emelet magas kilátó mellett - az objektumot várhatóan 2016. májusában adják át

www.balatonfoldvar.info.hu