Júniusban itt a levendula szezon! A szemet gyönyörködtetően szép és tájba simuló lila levendulamezők, az illatos és nyugtató levendula, a belőle készült finomságok és szépészeti termékek mind-mind a Balaton-felvidékre és Tihanyba hívják a levendula-barátokat, lássuk, hol is kapcsolódhatunk be a levendula-fiestába!

Levendula SZEDD MAGAD!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság június 20-26. között minden nap 10:00 órától 20:00 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is szeretnék átélni. A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. Előzetes regisztráció nem szükséges! Virágzástól függően a változtatás lehetőségét fenntartjuk!

Levendula Fesztivál

Június 24-26-án ismét megrendezésre kerül a Tihanyi Levendula Fesztivál, ahol helyi amatőr művészeti csoportok lépnek fel, ugyanakkor a vendégek körében nagyon kedvelt a népművészei kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a fiatalabbak és idősebbek, de nagy sikere van a szalmafonásnak, papírmerítésnek, agyagozásnak, kosárfonásnak is.

Levendula Hetek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók a Levendula Heteken meghirdetett napjain megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról. 13.00 - 16.00 között kézműves foglakozáson vehetnek részt a látogatóközpont foglalkoztató termében. A kézműves foglalkozáson a részvétel 450 Ft/fő!

www.bfnp.hu

Extra tipp: Utazzon Levendula Expressz - Nohabos Élményvonattal a Balaton északi partjára!

2016-ban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Levendula Hetek keretében ismét megrendezi a nagy sikerű Tihanyi Levendula Fesztivált. A rendezvény alkalmából Nohab vontatású különvonat közlekedik a Balaton északi partján, idén egészen Tapolcáig. Az Élményvonat a magyar tenger északi partjának legnépszerűbb turista-központjaiba gördíti el utasait. A vonatban közösségi programok, bár- és étkezőkocsik szolgálják utasainkat. A vonatot az északi-parti vasútvonal „királya” a Nohab diesel mozdony vontatja 2016. június 26-án.

www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/797/?year=2015

 

A Nemzeti Park ajánlja

  • Hévízi-tó túra

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre.

Találkozás: 14.30 óra Hévízgyógyfürdő, főbejárat, Dr. Schulhof V. stny.1. Időtartam: 2 óra, hossza: 5 km.

2016. június 9.

  • Szentjánosbogár túra a gyenesdiási Nagymezőtől a Büdöskútig

Az éjszakai túrán a gyenesdiási Nagymezőtől a Csider-völgy, Vadvízárok, Büdöskút érintésével a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátót keresik fel a túrázók. A túra a Nagymezőn ér véget. A túra hossza 11 km.

2016. június 17.

 

  • Barlangok Világnapja – Kedvezményes alap túra a Csodabogyós-barlangban

Barlangi kalandtúra kedvezményes részvételi díjjal. Alap túra: felnőtt: 5.000 Ft/fő 10-18 éves: 3.000 Ft/fő

2016. június 25.

Balatonederics, Csodabogyós-barlang

 

  • Túrák a Levendula Fesztivál keretében

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Levendula fesztivál keretén belül megrendezésre kerülő gyalogtúrákra.

10.00 Gyalogos túra az Aranyházhoz
18.00 óra Gyalogos túra az öreg Levendulás területére

2016. június 25.

 

  • Levendula Hetek – Geotúra a Tihanyi-félszigeten a nyugati gerincen

Gyalogos geotúra a Lóczy Lajos gejzírösvényen: Apáti-templomrom – Apáti-hegyi kilátóhelyen kilátás a Külső-tóra – Öreg-Levendulás – Csúcs-hegy: Gejzír-forrásbarlang – Nyereg-hegy felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

2016. június 28.             

www.bfnp.hu

 

Két keréken, négy keréken

 

Júniusban két komoly kerékpáros versenyen is próbára tehetjük a tudásunkat. És ami a legfőbb, kétkeréken csodálkozhatunk rá a Balaton és környékének koranyári szépségeire.

A Tour de Pelso Siófokról induló országúti kerékpáros fesztivál, amelyre június 10-12-én kerül sor, míg a Tour De Zalakaros különböző távokon kínál kerékpártúrákat a Kis-Balaton fürdővárosából kiindulva június 17-19. között.

Három négykerekes járműtalálkozóra is sor kerül a nyár első hónapjában a régióban:

Június első hétvégéjén Balatonalmádiban oldtimer autók találkozója és versenye lesz. Június 4-én, szombaton rajtol majd el a közel 120 különleges veteránautó és youngtimer. A versenyt, június 3-án pénteken, természetesen megelőzi a hagyományos prológ. Az idén 9. alkalommal megrendezésre kerülő BALATON CLASSiC™ RAMADA GRAND PRIX főbb állomásai: Balatonalmádi, Tihany, Balatonfüred és természetesen a csodálatos Balaton-Felvidék.

www.balatonclassic.hu  

Kuriózumként kerül megrendezésre a veterán járműtalálkozó Balatonfenyvesen június 10-12-én. Az ország minden szegletéből, sőt, határon túlról is érkeznek szárazföldi, vízi és légi közlekedésre alkalmas korosabbnál korosabb járművek, melyeket tulajdonosaik szívesen bemutatnak, megmutatnak az érdeklődő nagyközönségnek. Megtekinthetőek lesznek az elmúlt korszak különféle közlekedési eszközei, többek között a velocipéd (a kerékpár őse), autók, motorok, hajók, veterán vasúti járművek.

A rendezvény alatt lehetőség nyílik sétahajózásra az idén 103 esztendős Jókaival, vitorlázásra a kereken 60 éves Főnix két árbócos hajóval, egy hőlégballon néhány percre a magasba emel, hogy madártávlatból is megcsodálhassuk a Balaton gyönyörű látványát. Szombaton délelőtt vitorlásverseny, délután veterán légi parádé, este koncert és tűzijáték tekinthető meg. Makettkiállítás és számos színes kísérőprogram várja a járművek szerelmeseit.

www.balatonfenyvesen.hu

2016-ban Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton üdülőfaluja ad otthont következő nemzetközi Mercedes G találkozónak. Június 30. és július 3. között szeretettel várnak minden Mercedes G tulajdonost egy jó hangulatú dzsemborira. Aki szeretné megnézni az autókat, szombaton, a nyílt napon megteheti. A rendezvényre várhatóan 8-10 országból érkeznek majd az offroad szerelmesei, és több egyedi átépítésű autókülönlegesség is elkápráztatja majd a nézőket!

www.gamboree.info

www.facebook.com/gamboree

 

Gasztroélmények Éve - Gasztrotippek júniusra

 

Somogyi gasztro tippek:

A somogyi lankák kisebb családi pincészeteket és országosan is elismert borászatokat rejtenek. Borkóstolóikat nem érdemes kihagyni azoknak, akik szívesen ismerkednének a Dél-Balatoni Borvidék kultúrájával. A Magyar Turizmus Minőségi Díjjal jutalmazott Kukorica Csárda, a tavalyi év Balaton Fagyiját készítő Kárpáti Fagyizó, valamint egész éven át nyitva tartó vendéglők, szórakozóhelyek változatos kínálatát kóstolhatja végig az éhes utazó.

Györöki gasztro tipp:

A szőlőtermesztés és borkészítés évezredes hagyományát idézzük fel 2016. június 25-én, a Nyitott pincék napján, amikor dottó kisvonattal visszük a fesztivál poharat vásároló vendégeinket a Szépkilátótól a közeli Bece-hegyre borkóstolóra.

Fröccstúra a Balatonnál

Itt a jóidő, itt a meleg. És melegben bizony megszomjazik az ember. Abban talán mindenki egyetért – leglábbis a felnőttek körében -, hogy az egyik legjobb szomjoltó kétségkívül a fröccs, a hosszúlépés. De mitől lesz jó a fröccs?

Természetesen elsőként kell hozzá egy jó minőségű bor. A fröccsöt ajánlott a legfrissebb évjáratú, reduktív eljárással készült borból kell elkészíteni! Fontos még az is, hogy előbb a szóda (és nem ásványvíz!), majd a bor kerüljön a pohárba.

Az utóbbi évek nagy divatja lett a rozéfröccs – a jó fröccshöz inkább a fanyarabb stílust képviselő borokat ajánljuk. Roséból vagy más, minőségi balatoni borból az alábbi programokon és helyeken válogathatunk kedvünkre:

Ajánlatunk:

  • 2016.06.18.: III. Máriai Merlot Rosé Fesztivál, Balatonmáriafürdő

Válogatás a fröccs-, és bor teraszok közül:

Gasztroélmények Éve – Gasztrorendezvények júniusban

 

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik virágzását. A Kéknyelű Virágzásának ünnepén szeretettel várnak minden kedves Borbarátot Badacsonyba és környékére, hogy a borospincék mélyén, hamisítatlan környezetben ismerhessék meg az igazi Badacsonyi Kéknyelűt és a boros gazdák többi rejtett kincsét!

www.badac

sony.com

2016. június 24-26-án ismét Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválja Vonyarcvashegyen, ahol finom kézműves sörökkel, házi pálinkával, ízletes étkekkel, színes programmal, kirakodóvásárral várják a vendégeket.

www.vonyarcvashegy.hu   

Idén is szeretettel várnak minden borkedvelőt és kirándulni vágyót a már hagyományosan megrendezésre kerülő Nyitott Pincék Napján, ahol nincs más dolgunk, mint eltölteni egy kellemes hétvégét Balatongyörökön június 24 – 26. között.

www.balatongyorok.hu  

2016. június 23-26-án Balatoni Hal- és Borünnep Balatonfüreden borbemutatókkal, koncertekkel és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál megnyitójával.

www.balatonfured.hu

 

Programsoroló – települések ünnepei

 

A Balatoni Hajózási Zrt. június 11-12-én rendezi meg a Nemzeti Regattát, amely a Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja.

A Nemzeti Regatta koncepciója szerint bár a vitorlázásról és a Balatonról szól, azt helyszínként használva azonban túl is mutat a régión és igyekszik bevonni az ország egyéb településeit is. Ráirányítja a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, egyszersmind megmutatja a résztvevő települések értékeit, turisztikai látványosságait is. A Nemzeti Regatta - sportértéke mellett – közösségformáló erővel is bír és hagyományteremtő kezdeményezés.

www.nemzetiregatta.hu; www.balatonihajozas.hu   

 

2016-ban Balatonföldvár lesz a házigazdája a 17. Földváriak Találkozójának, mely a Földvári Napok programsorozat keretében június 17-19. között kerül megrendezésre. Az egész Kárpát-medencéből érkeznek földváriak az eseményre, hogy szórakoztató rendezvények alkalmával mutassák be településeik művészeti-, kulturális- és sportéletét.

www.balatonfoldvar.info.hu

 

Itt a nyár!

 

A nyár és a Balaton elválaszthatatlanok egymástól. Legyen az egy meleg nyári nap, egy bulizós hétvége vagy egy egyhetes családi vakáció, a Balatonra mindig van miért elindulni!

Mindenekelőtt számos strand várja a kikapcsolódni vágyókat. Legnagyobb részük többet kínál a vízpartnál: igényes és sokszínű szórakozást, lidós partszakaszokat, gyermekprogramokat, sportolási lehetőségeket és extrém kalandokat. Az elektromos vízisípályát Siófokon, Vonyarcvashegyen és Balatonfüreden próbálhatjuk ki.

Vizes élményekben azonban nem csak a Balatonban, hanem a balatonfüredi aquaparkban, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes és Balatonfüred strandjainak élményfürdőiben, a keszthelyi városi strandon található Balaton-alakú élménymedencében, sőt a települési strandok óriáscsúszdáin, strandjátékain is részesülhetünk.

A régió fürdői nyáron is kellemes, és ami fő, üdítő kikapcsolódást ígérnek. Zalakaroson a legkisebbeket gyermek vízivilág megannyi élményeleme, a nagyobbakat igazi tengerparti strand hangulat és új csúszdapark várja, míg Siófokon szintén jó móka lecsúszni a Galerius Fürdő Péntek 13 elnevezésű csúszdáján.

 

A június 22-26. balatonfűzfői Surf Beach Fesztivál célja, hogy népszerűsítse a Balatont, a balatoni sportokat, kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket. A nappal zajló sport és kulturális programokat kora este, naplementében kezdődő bulik vezetik át az éjszakába, hogy hazai és külföldi élvonalbeli lemezlovasok közreműködésével a csillagos ég alatt bulizhassunk hajnalig.

A SPORT-BULI-BALATON mottó köré építve kívánunk a környéken lakóknak és az idelátogatóknak egyaránt elérhető és maradandó élményt nyújtani.

www.beachfeszt.hu

 

Indul a fesztiválszezon!

 

A Harley-Davidson Budapest 2016-ban 17. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hazai zenei és motoros fesztiválját, a Harley Davidson Open Road Festet!

Mindenkiben van egy kis Harley, bennünk is, benned is! Hiszen a Harley nem csak egy motor, hanem egy életérzés: a szabadság maga, egy csöpp lázadás, egy igazi barátság, egy őszinte mosoly, egy óriási üvöltés… a Harley élmény és felfedezés!

Az időpont: 2016. június 8-12.

A helyszín: (a szokásos módon) Alsóörs/Pelso kemping

A fesztivál ideje napja alatt több 35 – hazai és külföldi világsztárokat felvonultató – koncert és sok-sok egyéb program vár rád! Az se tartson vissza, ha nincs motorod, mert ez mindenkinek szól! Mindegy mivel érkezel, lényeg, hogy ott legyél! Már most vedd meg a jegyed, hogy le ne maradj a nyár legnagyobb bulijáról! Ne feledd! Mindenkiben van egy kis Harley…

www.openroadfest.hu

 

2016-ban is Everness Fesztivál Balatonakarattyán! Június 28. és július 3. között már negyedik alkalommal töltődhetnek együtt öt felejthetetlen napon át az Everness Fesztiválra látogatók az önmeghaladás, a tudatosság, a nyitott gondolkodás, az egészséges életmód, a mozgás, a zene és valódi kikapcsolódás szellemében. Elismert előadók és a közreműködő művészek, tanítók, szellemi vezetők mind abban segítenek majd, hogy miután kipróbálta a lehető legtöbb irányt, lehetőséget, végül mindenki megtalálja a saját útját. Mindegy, hogy ezt valaki a Balaton partján meditálva, az akrojógásokkal repülve, mandalát festve, esetleg az újdonsült barátaiddal való beszélgetés közben, vagy a zene és tánc által kiváltott extázisban éri-e el - a lényeg, hogy itt senkinek nem kell megfelelni. Legalább erre a pár napra, mindenki saját magának lehet a legfontosabb!

www.facebook.com/everness/  

 

A harmadik alkalommal, idén június 30. és július 3. között megrendezésre kerülő többnapos Keszthelyfeszt alapkoncepciója, hogy egy hosszú hétvége alatt a városba látogató turisták valamennyi korosztálya színvonalas szórakozási lehetőségekkel találkozhasson a város több helyszínén. A helyszíneken különböző tematikájú rendezvények várják az érdeklődőket. A beltéri helyszínek a komolyzene kedvelőit és az idősebb korosztályt várják, míg a belvárosban a borházak mellett utcazenészek, folklórprogramok szórakoztatják majd a közönséget. A Balaton-part a nagykoncerteknek, a gyermek-, és sportprogramoknak ad helyet. A programok egy része díjmentesen, illetve kedvezményesen látogatható.

www.keszthelyfest.hu

 

 

Szent Iván Éj / Múzeumok Éjszakája a Balatonnál

 

A nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván (János) napjának, azaz június 24-nek az előestéjén tartják. A Balaton régióban is sok helyen gyújtanak tüzet ezen az éjszakán – az ősi pogány szokásoknak, az ezekre épült keresztény szokásoknak és a magyarországi hagyományoknak megfelelően.

Rendezvényajánlónk:

Balatonszárszón fáklyás felvonulás, Szent Iván éji tűzgyújtás, koncertek, színházi előadások, katonai hagyományőrzők bemutatója vár mindenkit a Szárszói Tüzes Estéken június 24-én.

www.balatonszarszo.hu   

Zamárdiban a település történeti helyeit végigjáró, korhű zenés rendezvényen vehetünk részt a nyári napforduló ünnepén, a június 25-26-i Szent Iván éji időutazáson.

www.zamardi.hu

Fonyódon is megünneplik a nyár közepét június 24-én, csakúgy, mint Balatonfüred arácsi városrészében.

www.fonyod.hu; www.balatonfured.hu

Vonyarcvashegyen június 23-án a Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek.

www.vonyarcvashegy.hu  

 

Extra tipp: Utcazenészek Hévízen!

Az Angyalok és csavargók estéin június 24-26. között a belváros 7 pontján 7 különböző stílusban: gitar solo, relax, népzene jazz, pop, country, dixie.

www.heviz.hu  

 

És hogy mi történik még ezen a nyárközepi varázslatos éjszakán? Múzeumok Éjszakája várja a „virrasztókat” Balatonfüreden, Fonyódon, Balatonszárszón, Balatonszemesen és Keszthelyen is.

www.vaszaryvilla.hu; www.fonyod.hu; www.balatonszarszo.hu; www.szemesimuvhaz.hu; www.balatonszinhaz.hu  

 

Aktualitás – kezdődik a strandszezon!

 

Okostelefonnal is beléphetünk a balatoni strandokra

A magyar tengerpart sokat változott a régi „Zimmer Frei” hangulathoz képest. Egy nemzetközi összehasonlításban a legtöbb fizetős strandunk felveszi a versenyt a legfelkapottabb helyekkel is. A minőségi szolgáltatások elterjedése mellett egyre többet foglalkoznak a kényelmünkkel is: 2016-ban már a legtöbb balatoni strandon elfogadják a mobiltelefonon vásárolt jegy felmutatását is belépéskor.

Az ingyenesen letölthető, szolgáltató független Simple alkalmazással bárhonnan, bármikor megvásárolhatjuk a strandjegyet, belépéskor a pénztárnál való sorban állás helyett csak az okostelefonunkat kell felmutatnunk.

Mit tudnak a balatoni strandok?

A Balatoni Szövetség minden évben szigorú szabályok mellett osztja ki a Kék Hullám Zászló strandminősítést, ennek elérésére a kitűnő vízminőség mellett a szolgáltatásoknak is magas színvonalat kell elérniük. Tavaly 8 strand kapta meg a legmagasabb, három csillagos-, 14 a kétcsillagos és 6 a még mindig magas elvárásokat támasztó egycsillagos megjelölést.

A legtöbb helyen a megszokott vizibicikli bérlés mellett új szolgáltatásokkal vonzzák magukhoz a látogatókat: a víziélménypark, szörfoktatás, vízisí, elektromos hajóbérlés, sportpályák, csúszdák és minigolf állnak az élen, de a kulturális és sportprogramok is állandóak a partokon.

A szokványos strandi szolgáltatások fejlesztésén túl az üzemeltetők felismerték az okostelefonokban rejlő potenciált és a strandolók kényelmének érdekében már a Simple alkalmazáson keresztül is megvásárolhatják a strandbelépőjüket. Az alkalmazásban vásárolt jegyekért nem kell sorba állni a pénztárnál és több helyen a beléptetésnél is egy külön soron mehetnek be a strandra.

 

Mire lehet használni a Simple alkalmazást?

A szolgáltató független és bármelyik bank MasterCard, Maestro, Visa, vagy American Express kártyájával használható applikációt minden Android, iOS és Windows okostelefonra ingyenesen telepíthetik a felhasználók. Segítségével országszerte több száz mozi-, színház- és koncertterembe, valamint több ezer kulturális- és sporteseményre vásárolhatunk online belépőt akár last minute áron, belépéskor ezeket is elég a telefonon felmutatni. Az egész ország területén beszerezhetjük az autópálya-matricát és rendezhetjük a közterületi parkolásunk díját. Több mint 300 étteremből rendelhetünk házhoz ételt, fizethetünk italautomatáknál készpénz nélkül, beleshetünk a legjobb buli-helyszínek programjába, eltárolhatjuk a hűségkártyáinkat és hívhatunk taxit Budapesten.

Az alkalmazásban vásárolt jegyeket jelenleg 11 fizetős balatoni strandon, a Velencei-tónál, a Budapest környéki Rukkel-tó Víziparkban, illetve a soproni és szombathelyi tófürdőben is elfogadják. Továbbá a Szigligeti várba és akár még az ott megrendezésre kerülő kulturális programokra is megválthatjuk az alkalmazással a belépőjegyünket.

Az elfogadóhelyek száma folyamatosan bővül, ezért az aktuális listáért és bővebb információkért látogass el a http://strandbelepo.hu/ weboldalra.