Európa egyetlen szabadtéri TED eseménye a TEDxBalaton - ami 2022-ben indult útjára a TED license alapján - azzal az ígérettel, hogy egy intellektuális pezsgést hoz létre a Balaton partjánál. A szervezőkben és az idei év előadóiban közös, hogy a Balatonhoz kapcsolódnak és olyan üzeneteket közvetítenek, melyek tanulságai globálisan érvényesek és társadalmi felelősséget vállalnak. Az előadások között és az esti, laza bulin lehetőség lesz kapcsolódni, beszélgetni, és jobban megismerni egymást. A különböző jegytípusokat és a jegyeket itt lehet megvásárolni!

Az alapítók, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megalkotásában részt vettek az elmúlt évek során, így 2022-ben egy saját rendezvényt, a TEDxBalatont megálmodva, - a tudásmegosztás és a Balaton iránti szeretetük összekapcsolásával - indítottak útnak. 

„Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-et, valamint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz” – mondja Kriszta. 

A balatoni TEDx előadásait egy Balaton térségi társadalmi zsűri közreműködésével választották ki az 50 jelentkezőből, a végleges előadói lista az ő szavazataik, és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 15 perces vagy rövidebb prezentációkat egy masszív több hónapos felkészülés előzi meg. Ennek során alakul ki az előadás végleges íve és tematikája.

Az előadók közé felsorakozik Nyáry Krisztián író, aki megpróbálja majd bemutatni, hogy a Balaton miként vált az identitásunk részévé, illetve hogyan lett a Balaton sok-sok generáció nyaralóhelye és hogyan úszta meg a tó, hogy bevessék búzával. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a folyamatos fogyasztás és a jobb, fenntarthatóbb életminőség közt fog válasz elé állítani minket. Teszi mindezt majd úgy, hogy szó lesz a technológiáról, életmódváltásról, és a jólét, illetve a béke fennmaradásának veszélyeiről.

Smiló Dávid építész az ikonikus balaton-felvidéki vöröskő 260 millió évvel ezelőtt kezdődő történetében szemlélteti, hogyan lehet a legújabb dizájn technikákkal a régi értékeket innovatívan újraértelmezni és használni a 21. századi építészetben. Csalár Bence divatszakértő pedig a divat és a testkép problematikáit fogja körüljárni. Keresi a válaszokat arra, miért érezzük kiszolgáltatottnak magunkat fürdőruhában. Bence témája sorsfordítónak és önbizalomnövelőnek ígérkezik.

Guld Ádám generáció kutató megmutatja, mennyire különböző egyes generációk Balatonhoz fűzödő viszonyonya egy TEDxBalatonra készült friss kutatás alapján. Vajon miként gondolkodnak a Z generáció tagjai a Balatonról és miért éli reneszánszát a magyar tenger a digitális nemzedék tagjai között is? A Balatoni építészet című könyv szerzője, Wettstein Domonkos építész egészen új perspektívába helyezi a Balaton mai településképének kialakulását a 20. században, két különleges példát mutatva a jövő településfejlesztő építészeinek.

Harcsa Beáta marketing és kommunikációs szakember a balatoni lángosról fog TED-es előadást tartani. Gondolatok a lángosról, a minőségről, a megújulásról és a lángoskódexról. Tóth Anna Lili a déli és az északi-partot fogja összehasonlítani. Mitől függ, hogy melyik oldalt választjuk? Felsztivál vagy gourmet túra - hol dőlt el a két oldal “szereposztása”? 

Ehető virágok a Balaton körül? Igen, Halmos Mónika virág- és borsommelier a “virágevés” varázslatos világába hív meg minket különlegesen színes, nagyon nyári előadásában. Kovács Barnabás egyetemi adjunktus pedig a balatoni szőlőültetvények és borászat jövőjét biztosító szemléletet és olyan innovációkat mutat meg. Barnabás válaszokat keres arra, hogy miként lehet úgy kialakítani egy balatoni borkultúrát, hogy annak az alkalmazott gazdálkodási megoldásai hosszú távon is fenntarhatóak legyenek. 

Ha Balaton, akkor a vitorlázást sem lehet kihagyni, így a Litkey-házaspár, Árpád és Zsuzsi a PÖFF sportegyesület alapítói a vitorlázást, mint elérhető tömegsportot fogják bemutatni. A kezdeményezésük egyedülálló, hiszen mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni a vitorlázás örömét. Ezeken kívül a Balaton történelme sem fog kimaradni a témák közül, de a TED szellemében jövőbe mutató fókuszban. Kovács Lóránd Olivér előadása meglepetés lesz azok számára, akik azt gondolják, hogy a római régészeti örökség csak a múltat prezentálja.

14 órakor veszi kezdetét a II. TEDxBalaton pódiumbeszélgetésekkel és egy szabad beszélgetéssel. A színpadon a Balaton körüli vallási csoportok képviselőit arról kérdezik a szervezők hogyan élnek a tó körül, miként járul hozzá a balatoni táj legendás spirituális hangulata a hit megéléséhez, gyakorlásához és közösségi tevékenységeikhez. Az is ki fog derülni, hogyan kapcsolódnak a különböző vallási közösségek a helyben élőkhöz és a turistákhoz.

A második beszélgetés 180 fokot fordul a Milyen lesz a jövőnk – A jövő trendjei témával. Lesz szó a mesterséges intelligenciáról és annak hatásáról a jövőnket nézve – vajon hogyan fogják ezek a megoldások alakítani az utazásunkat és a szabadidő eltöltését? Szakértők gondolatkísérletei arra, hogy az AI hogyan fogja megváltoztatni a mindennapjainkat a jövőben.

A TEDxBalaton egész időtartama alatt megtekinthető lesz a Kedvenc Balatoni Tárgy kiállítás, illetve a We Love Balaton is készül egy meglepetéssel a résztvevők számára. Akik pedig végig velünk tartanak azok esti borozásra, DJ-re és kötetlen beszélgetésre számíthatnak a szervezőkkel és az előadókkal.

A TEDxBalaton és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjában nem meglepő módon sok közös téma szerepel: a balatoni identitás, a Balaton fenntarthatósági kérdései, a Balaton-felvidéken élők és az odaköltözők együttélése valamint a balatoni gasztronómia is közös pont.

Tarts velünk június 10-én a TEDxBalaton konferencián és légy részese egy intellektuális pezsgésnek Balatonfüred partján! 

https://www.tedxbalaton.hu/

 

Időpont: 2023. június 10. 

 

Helyszín:

Balaton Szabadidő és Konferencia Központ, 8230 Balatonfüred, Horváth Mihály u. 64.