I. Húsvét a Balatonnál

Idén korán érkezik a Húsvét. Március utolsó hétvégéjén régiószerte programokkal kedveskednek a gyermekeknek és családjaiknak.

Gyenesdiáson állatsimogató, süteménysütés, kézműves játszóház várja a húsvéti készülődés alkalmából tartott vásáron az érdeklődőket március 19-én. Ugyanezen a napon a keszthelyi Balaton Múzeumban is tartanak családi napot, a Tihanyi Levendula Házban pedig a húsvétváró foglakozáson a látogatók kifújt tojásokat díszíthetnek – a levendulaszörp megkóstolása és a filmvetítés is kihagyhatatlan program a Belső-tó partján. Később is érdemes visszatérni Tihanyba, ahol március 27-én tartanak Húsvéti Nyuszibulit.

A Tavaszi Szünidei Matinén március 24-29. között a keszthelyi Balaton Színházban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a kicsiket játszóházakba és olyan népszokásokat felelevenítő bemutatókra várják, mint a húsvéti tojásdobálás. Az ünnepkörhöz kapcsolódó ismeretterjesztő előadás, vagy a hagyományos húsvéti táncház inkább a felnőtt korosztályt célozza meg.

Ha húsvét, akkor befut az első hajó a balatonfüredi kikötőbe! Az esemény jelzi a magyar tenger ébredését és a turisztikai idény kezdetét is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság húsvétkor is szeretettel várja az érdeklődőket.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum-ban a kézműves játszóházban természetközeli, tavaszváró húsvéti dekorációk készülnek, húsvéthoz kötődő hagyományok elevenednek meg. Megtekinthetők lesznek a múlt évben készült tavaszi-húsvéti témájú gyermekrajzok. Tojásvadászatot hirdetnek gyermekeknek: az eredményes „vadászokat” lovaskocsizással jutalmazzák március 26-27-én. A Vörsi Tájházban Húsvét hétfőn kézműves játszóház, tavaszi-húsvéti témájú gyermekrajzok kiállítása várja a gyermekeket. A Tájház ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható.

Húsvéti szórakoztató programok, koncertek várják a kicsiket és nagyokat egyaránt Hévízen is március 25-28. között.   

 

II. Fesztiválcsemege

Siófokon és Balatonfüreden is immár hagyományosan megrendezésre kerülnek a tavaszi művészeti fesztiválok. A Füredi Tavaszi Fesztivál március 11-19. között számos kulturális programmal várja az érdeklődőket.  A programsorozat célja a magyar kulturális szellemi örökség megóvása és a népművészet bemutatása. A minden korosztályt megszólító fesztivál műfaji sokszínűségével tartalmas időtöltést és a márciusi ifjakra történő méltó emlékezést ígér. A 2016. március 15-ei ünnepséget a már hagyományos fáklyás felvonulás és a Pilvax irodalmi kávéház követi. A népijátékok, a Harlekin Bábszínház Piros malac című bábjátéka, a MárkusZinház: A Jánosvitéz című előadása, a Bütykölde és a Vaszary Alkotóműhely kézműves foglalkozásai és a Pörköltészet közös kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak.

Ajánlatunk:

Március 12-én 19 órától a Balatonfüredi Komolyzenei Esték tavaszi hangversenyén a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában gyönyörködhetnek a komolyzene rajongói, a Katáng zenekar tavaszváró dalaiból összeállított világzenei koncerttel pedig a családoknak ígérnek felhőtlen kikapcsolódást.

Kiállítás:

Március 19-én nyílt meg a „Pusztán fekete vonalakkal” Dürer metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Vaszary villában. Megtekinthető június 19-ig. A kiállítás a művész 70 fa- és rézmetszetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum gazdag, több mint 200 lapot számláló Dürer–kollekciójából. A sokszorosított grafika Észak-Európában a nürnbergi festő és grafikus tevékenységével ért a virágkorába. A magyarországi Gyula környékéről, az egykori Ajtósról származó apja ötvösmesterként dolgozott, és első képzését Dürer is az apai ötvösműhelyben szerezte.

www.balatonfured.hu ; www.vaszaryvilla.hu

 

Az idei Siófoki Tavaszi Fesztivál március 17. és április 2. között kerül megrendezésre. Március 17-én nyílik meg Nemzedékek nemezei címmel hagyományos és kortárs nemezek kiállítása a Kálmán Imre Kulturális Központban. Másnap Apáti János jazz-zongorista és Teleki Miklós orgonaművész koncertje lesz hallható a siófoki református templomban. Március 24-én a Teátrum Kávéházban Jászai Mari: Magam keresése címmel monodrámát láthat a közönség Juhász Róza színművész előadásában. Március 25-én Kulka János önálló estje lesz a Központ színháztermében, míg április 2-án a Bors nénit adja elő a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház.

www.kulturkozpont-siofok.hu

  

III. Márciusban is aktívan

 Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark 2015. novemberében megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

A Bakony–Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak. Több mint 3200 km2-es területén számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét, a Magas-bakonyi és a Somló Tájvédelmi Körzetet, több természetvédelmi területet illetve Fonyód és Balatonboglár térségét.

A geopark geoturisztikai látogatóhelyek, geotúrák, barlangi overallos kalandtúrák, iskoláknak szervezett geonapok, geotáborok, vetélkedők és – hazánkban egyedüliként – nyílt geotúra-vezető képzések révén népszerűsíti a térség kiemelkedően sokszínű földtani örökségét.

Geotúra 2016. márciusában:

  • 2016. március 20.: Geobotanikai túra a Fekete-hegyre

(https://www.bfnp.hu/hu/programok/geobotanikai-tura-a-fekete-hegyre-2)

Túra leírás: Köveskál felől mandulafákkal szegélyezett szőlők között vezet az út a bazaltfennsík csillogó tavainak világába. Egy vízmosás mentén haladva könnyű hólyagos, és pöttyös „kukoricásodott” bazaltdarabokat, bazaltban fakadó forrást láthatunk és felpillanthatunk a rejtélyes Vaskapu bazaltbordásfalára is. A vulkánmező tetőszintjén békák, virágok és tavacskák között érünk a Keleményes-kő rakott palacsintára emlékeztető szikláira, ahonnan a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánjának szinte tökéletesen ép kráterére nézhetünk le. Visszafelé az Eötvös Károly kilátóból egészben láthatjuk a Káli-medencét. Köveskálra visszaérve a mosóház megtekintésével zárul a program.

Túraútvonal: Köveskál–Vaskapu-árok–Keleményes-kő–Eötvös Károly-kilátó–Köveskál
Találkozás ideje: március 20. vasárnap 10.00 óra
Találkozás helye: Köveskál, mosóház előtt) GPS: 46.882408,17.604448
Geotúra hossza: 8 km
Időtartama: 5 óra
Térítéses: 850,-/felnőtt, 400,-/gyerek
Jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: március 19. szombat 16.00 óráig!

Túra ajánló:

  • 2016. március 19.: Víz Világnapi túra

Zalaszántó, Turul parkoló

http://www.bfnp.hu/hu/programok/viz-vilagnapi-tura

  • 2016. március 19.: Téltemető túra a Szent Miklós forráshoz

                Gyenesdiás, Természet Háza Látogatóközpont

                www.bakonyerdo.hu; www.gyenesdias.info.hu  

Március 19-én, a Víz Világnapján a Vönöczky Schnek Jakab kutatóházban tartott előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a látogatók hazánk édesvizeinek világával, majd testközelből barátkozhatunk a Kis-Balaton a makrogerinctelen lakóival. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak kerülhetnek a hálóba. Előzetes bejelentkezés szükséges! A programon való részvétel ingyenes. Helyszín: Keszthely, Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház.

www.bfnp.hu

Tipp: Március 20-án Víz Napi Balcsi Parti lesz Vonyarcvashegyen!

 

IV. Várkapunyitó Szigligeten

 Itt a tavasz, új életre kel a természet és kinyílnak a kapuk. A március 27-i szigligeti Várkapunyitó rendezvény nem hiába kapta nevét, hiszen ez a program tulajdonképpen a vár szezonnyitója és mint ilyen, telis tele van jobbnál jobb programokkal, zenés előadásokkal, bábjátékokkal és apródavatással.  A rendezvényre különböző hagyományőrző csoportokat, néptánc együtteseket, régizenei együtteseket, vásári komédiásokat is várnak a szervezők, tehát a felnőttek sem fognak unatkozni.

www.szigliget.hu; www.szigligeti-var.hu

 

 V. Jóízű március a Balatonnál

BorBarangolás Badacsonyban

A badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

Februártól június végéig színes programokkal és tüzes borokkal várják a badacsonyi családi pincészetek és vendéglők a BorBarátokat!

A borvacsorák időpontjai:

- Március 5.: Dobosi-Stier Borpince
- Március 12.: Szászi Birtok
- Március 19.: Villa Tolnay Borház
- Március 26.: Folly Arborétum és Borászat

www.badacsony.com

Érdemes beszerezni az Őszi-téli balatoni gasztrotérkép második részét, amelyben badacsonyi ajánlatokat is találunk. Bővebben itt olvashatunk a térképről: http://itthonabalatonon.blog.hu/2016/02/02/oszi-teli_gasztronomiai_terkep_a_balatonrol_ii#more8353414