I. Tavaszköszöntő - Kóstolj bele a tavaszba!

Április 24-e Szent György napja - e napot Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. Mi pedig már tudjuk, hogy a tavasz itt van egy ideje! Ha eddig nem tettük, irány a természet, kóstoljunk bele a tavasz ízeibe és fürödjünk meg a tavasz színeiben! Mi itt a Balaton régióban szerencsések vagyunk – hiszen sok más gyönyörű természeti képződmény mellett van egy Szent György-hegyünk is, amely nemcsak egy kiváló kiránduló-, és túra célpont, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként védett flórája és faunája különleges értékeket rejt.

Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény. A volt raposkai bányudvarból (megközelíthető Tapolca felöl Raposkai elágazónál balra, GPS: 46.843264,17.442190) indul az ajánlott nyomvonalú ösvény. Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a "jégbarlang" állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált, a sétaút jelképéül mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva. www.bfnp.hu/hu/tapolcai-medence-tanosvenyek

Rendezvény ajánló:

Szent György-hegyi Napok (Hegymagas, Kisapáti, Raposka, Tapolca)

2016. április 14-24.

A Szent György-hegyi Napokon a bor és gasztronómia ünnepe elevenedik fel minden év tavaszán a Balaton-felvidéken. A majd egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.

Helyszín: Tapolca, Kisapáti, Hegymagas, Raposka.

április 14. kedd: Szent György-hegyi Napok megnyitója és borverseny
április 20. szerda: Zarándokút, a Szent György-hegyi kápolnák megtekintése
április 21. csütörtök: Tapolcai ínyencrandevú borkedvelőknek
április 22. péntek: Szakmai konferencia, eredményhirdetés, a borverseny legjobb borainak kóstolása
április 23. szombat: Bor utak bejárása
április 24. vasárnap: Pihenés, felvonulás, Szabadtéri Szentmise, borszentelés
www.tapolcatamasimk.hu

Lassan virágzik a mandula, készülődik az Akali történelmi szőlőhegy. Április 1-3-án rendezik meg immár hatodik alkalommal az Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor elnevezésű rendezvényt. Pénteken a fő szerep a gasztronómiáé: mandulás ételek versenye és kóstolása, marcipánkészítés, kiállítás, előadás, borkóstoló alkotják a program gerincét. Másnap és harmadnap 10 órától 18 óráig nyitott pincék várják a vendégeket. Kiváló túra lehetőség, finom borok, páratlan balatoni és mandulavirágos panoráma.

www.balatonakali.hu

Rügyfakadás néven hagyományos Tavaszünnepet tartanak Gyenesdiáson is. Április 16-17-én jókedvű szabadtéri rendezvényre látogathatunk el a település kedvelt kirándulóhelyén, a Nagymezőn: lesz itt Föld napi túra, főzőverseny szabadtűzön – „régi korok konyhája”, játékos programok, Varázshangok játszóház, lovas- és íjászbemutató, kő- és sodrófahajítás, népzene, lovas és huszárfelvonulás.

www.gyenesdias.info.hu

Ugyanezen a hétvégén a szomszédos Vonyarcvashegyen a Hercegi Mandulás Napok rendezvényre látogathatunk el - a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje.

www.vonyarcvashegy.hu

 

II. Áprilisban is természetesen

Túra ajánló:

A Nemzetközi Föld Napján egy könnyű hévízi túrára várja az érdeklődőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek tavaszi élővilágának megfigyelése. Találkozás: április 22-én 14.30 órakor a Hévízgyógyfürdő főbejáratánál, időtartam: 2 óra, hossza: 5 km.

Tavaszi madármegfigyelő napot tartanak a siófoki Töreki-tavaknál április 23-án. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével az érdeklődők megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot. Találkozó 10 órakor a Madármegfigyelő-toronynál.

Ugyanezen a napon tavaszi madárlesen vehetünk részt a Kis-Balatonnál is, a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson.

Szintén ezen a napon egész napos kézműves foglalkozás keretében megismerkedhetünk az Év Madarával a tihanyi Levendula Házban.

www.bfnp.hu

 Túra még:

  • Tavaszköszöntő túra a Föld napja alkalmából április 23-án Gyenesdiáson, a Természet Háza Látogatóközpontnál
  • Holdfénytúra: Fülemülék éjszakája/Madarak és Fák napja április 30-án Gyenesdiáson, a Természet Háza Látogatóközpontnál

www.bakonyerdo.hu

Aktív ajánlat:

  • Maratonman Tavaszi Futam április 30-án Balatonfüreden, ahol a Balaton egyik legszebb helyén, kényelmes és biztonságos körülmények között teljesítheted az általad választott távot.

Táv: 6.5/10,5/21/42 km

www.maratonman.hu

 

III. Áprilisban is folytatódnak a badacsonyi borvacsorák

A badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

Áprilisi helyszínek:

Április 2.: Borbély Családi Pincészet
Április 9.: Németh Pince
Április 16.: Óbester
Április 23.: Borbarátok
Április 30.: Szabó Családi Pince

Tipp: Egy fontos dátum a bornaptárba: Badacsony New Yorkban április 6-án!

Immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a Badacsonyi Borvidék az impozáns budapesti New York Palotában április 6-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a borvidékre illetve a pincészetekre jellemző borok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.

15 és 16 óra között a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják a borászatok, illetve 15 órától minden borkedvelő részt vehet az exkluzív kóstolón, mindössze 4.900 forintért.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra március 4-től lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon.

https://www.facebook.com/events/1666050490325219/

 

 IV. Balatoni ajánló április utolsó hétvégéjére

 A május 1-i hétvége számos programot, szabadtéri majálist tartogat a vendégek számára. Ezen hétvégén időutazáson vehetünk részt Hévízen, ahol visszaforgathatjuk az idő kerekét. A Boldog Békeidők Hévízen rendezvényen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát. Neves művészek, előadók, zenekarok műsora szórakoztatja a nagyérdeműt a több napos rendezvény alatt.

www.heviz.hu

 Hévízi tipp:

Április elején „TE MEG A VILÁGversünnepet tartanak Hévízen: a III. Szabó Lőrinc Nemzeti vers- és prózamondó versenyt április 1-3. között rendezik meg a fürdővárosban.

www.hevizgaleria.hu

 

Balatonfüreden Jókai ünnep lesz – a Koloska-völgyben Jókai bablevesfőző-verseny remekműveinek köszönhetően ismerkedhetünk meg Jókai egyik kedvenc ételével, lesz Jókai majális és irodalmi műsorok is.

www.balatonfured.hu; www.vaszaryvilla.hu

Balatonfüredi tipp:

Március 19-én nyílt meg a „Pusztán fekete vonalakkal” Dürer metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Vaszary villában. Megtekinthető június 19-ig. A kiállítás a művész 70 fa- és rézmetszetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum gazdag, több mint 200 lapot számláló Dürer–kollekciójából. A sokszorosított grafika Észak-Európában a nürnbergi festő és grafikus tevékenységével ért a virágkorába. A magyarországi Gyula környékéről, az egykori Ajtósról származó apja ötvösmesterként dolgozott, és első képzését Dürer is az apai ötvösműhelyben szerezte.

 

Keszthelyen a város turisztikai szezonnyitó ünnepsége már hosszú ideje május 1-én kerül megrendezésre. 2016-ban a programok egy teljes hétvégén át, péntektől vasárnapig tartanak kirakodóvásárral, vásári ételesekkel, borházakkal, gyermekprogramokkal, szórakoztató műsorokkal, koncertekkel. A május elsejei protokollprogram az ünnepélyes zászlófelvonással és a Balaton megkoszorúzásával már több évtizedes hagyomány. A rendezvények központi helyszíne a szezonnyitóra évről évre megszépülő Balaton-parti sétány és környéke.

www.balatonszinhaz.hu

 Keszthelyi tipp:

A Balatoni Múzeumban április 2-án fejeződik be Gécseg András festőművész bemutatkozó kiállítása, de az állandó kiállítás mellett érdemes benézni a március 15-én nyíló „Kardra magyar” kiállításra is!

www.balatonimuzeum.hu  

 

 V. Gasztroélmények Éve

Halászlé főző és horgász találkozó, Ábrahámhegy, 2016. április 30.

A találkozón egyéni és különböző tájegységekre jellemző receptek alapján készült halászlevek kóstolására várjuk kedves vendégeinket! Köszöntő és a halászlé kóstolás megnyitása: 13 órakor.

Kóstolójegy a helyszínen 10 órától vásárolható.

A rendezvény ideje alatt a gyerekeket légvár és kézműves foglalkozás várja. A horgászversenyre a rendezvény napján 06.30-ig a helyszínen lehet nevezni, ifjúsági és felnőtt kategóriában, egy bottal, úszós, vagy fenekező készséggel, maximum 3 horoggal, és érvényes horgászengedéllyel.

www.abrahamhegy.hu

 

Palacsintafesztivál, Balatongyörök, 2016. április 30.

Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni? A balatongyöröki Palacsintafesztiválon a vállalkozó kedvű versenyzők a vidám programokkal tarkított mulatságon mérik össze palacsintakészítő és -forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet.

www.balatongyorok.hu

 

VI. Golf ajánló

Itt a tavasz, indul a golfszezon!

A Royal Balaton Golf & Yacht Club idén is számtalan lehetőséggel várja golfozni vágyó vendégeit. Golfnapot tartanak családok részére, amelynek során a résztvevők szakképzett oktatók segítségével kaphatnak ízelítőt a golf alapjairól és a golf sport szépségéről. Pályabejárás során lehetőség nyílik a golfpálya megtekintésére - akár golfautóval vagy egy kellemes séta keretében.

A Royal Balaton Golf csoportos golfoktatás, pályatúra, játékos házi bajnokság mellett egyéb szabad- és beltéri csapatépítő programokra is készséggel biztosít lehetőséget. Kívánság szerint vidám játékokkal, az oktatóik trükkös golfbemutatójával gazdagítják a programot.

Vak szlalom: a játékosok 2 fős csapatokban versenyeznek. A bekötött szemű sofőr a társa szavaira hivatkozva teszi meg a szlalom pályát.

A Fél napos golfuzsonna program keretében délelőtti vagy délutáni program során kapnak betekintést a látogatók a golfsport szépségeibe és a klub életébe.

Információ: tel.: + 36 87 549 200, e-mail.: royal@balatongolf.hu

Áprilisi golfversenyek aktívan golfozók részére:

Idei első versenyként a Senior Royal Balaton Stroke Kupa április 13-án szerdán kerül megrendezésre. A versenyzők két kategóriában nevezhetnek, 16 HCP alatt és 16 HCP fölött, amely során HCP módosításra is lehetőségük van.

Több éves hagyományokhoz híven idén is megrendezésre kerül a Balaton Golf Kupa versenysorozat, melynek első állomására április 30-án kerül sor. A versenyzők hét kategóriában indulhatnak, férfi A 0-18,0, férfi B 18,1-36, női 0-36, senior férfi 0-36, senior női 0-36, Junior 0-36, és kezdő 37-54. HCP javításra szintén lehetőség van.

http://balatongolf.hu/hu/rendezvenyek/versenynaptar/

 

VII. KidsOasis – Legyél Te is szállodaigazgató!   

 KÓSTOLJ BELE A SZÁLLODÁK VILÁGÁBA DE NE CSAK VENDÉGKÉNT!

A KidsOasis egész évben meglepetéseket tartogat a család minden tagja számára! Tavaly sikerrel bonyolította le első nagyszabású kampányát, az Álom-másodállást, melynek során családok tesztelték a minősített családbarát szálláshelyeket, vezettek tapasztalatairól blogot, készítettek videót. A KidsOasis idei első nagy kampányában elsősorban a gyermekeket szólítja meg.  

A szülő akkor érzi jól magát a szállodában, ha a gyermeke jól érzi magát. De mitől is érzi magát jól a gyermek? Legyél Te is gyerekszállodaigazgató kampányban kérdezzük meg őket! És ne csak kérdezzük meg, hanem vezessük is be őket a kulisszák mögé, mutassunk meg egy családbarát szállodát a színfalak mögül is egy kicsit, vagyis

GYERMEKNAPKOR IGAZGASSA MIND A 10 MINŐSÍTETT CSALÁDBARÁT SZÁLLODÁT GYEREKSZÁLLODAIGAZGATÓ!

Jelentkezni március 15-től a http://kidsoasis.hu/gyereknap oldalon lehet, szavazatokat pedig március 22-től kezdhetik gyűjteni a szállodaigazgató jelöltek.

 

VIII. Jön, jön, jön…

Újra látogatható a Hegyestűi Geológiai Bemutatóhely!

A 337 méter magas egykori bazalt vulkán eredeti kúp alakjának felét kibányászták, másik fele viszont épségben megmaradt, így feltárva előttünk több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységek nyomát. Az egyedülálló sokszögletű függőleges oszlopok megcsodálása után fel lehet mászni a 337 méter magas csúcsra, ahonnan belátható az egész Káli-medence.

www.bfnp.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

 

Nyitott Balaton 2016-ban is!

Ahogy már megszokhattuk, májusban megnyitja kapuit a Balaton: az idén harmadik alkalommal megrendezendő Nyitott Balaton május 1. és 16. között várja a tavaszi Balaton szerelmeseit. Többek között vezetett kerékpáros és gyalogtúrákat, kulturális programokat, tavaszi kedvezményes szállásajánlatokat kínál az akció.

www.nyitottbalaton.hu