Ismerd meg a Bravo Boat hajóit!

Ahogy a naptár áprilisra fordult,  el is kezdődtek az szezonnyitók, edzőversenyek, a nemzetközi megmérettetések is mögöttünk vannak már. Volt történés bőven, sok szél is, meg kevés is, így most április elejével kezdve egy három hetes összefoglalóval indulunk.

Először egy kis hazai szemle

Alba Regia Kupa – Agárd – 2016. áprlis 01-02.

Első versenyként az ARSC idénynyitó nemzetközi vitorlásversenyt rendezett Agárdon.

A versenyről dióhéjban így számoltak be a szervezők:

„73 hajó, ebből Finn 33, 6 osztály, 6 futam
Szerb, Osztrák indulók, változatos szélviszonyok, kellemes vitorlázó idő”
Nem is kell ennél több!

Eredmények és némi plusz információ a Magyar Vitorlás Szövetség összefoglalójában

 

Majthényi Zsombor Emlékverseny – Agárd – 2016. április 15-17.

Jó hangulat és nagy mezőny jellemezte az ifjúsági versenyévad első hazai ranglistaversenyét. A hagyományos Majthényi Zsombor Emlékversenyen Agárdon négy hajóosztályban 132 egység indult.

Részletes beszámoló és eredmények és videó a Magyar Vitorlás Szövetség összefoglalójában

 

Közép-Európai Cadet Kupa – Tihany – 2016. április 22-24.

A megszokott szeptember-októberi időponttól eltérően ezúttal mindjárt a szezon elején rendezte a THE Tihanyban a Közép-Európai Cadet Kupa (CECC) magyarországi fordulóját. A 10 futamra kiírt verseny a külföldiek számára jó lehetőségnek tűnt tesztelni az augusztusi Európa-bajnokság helyszínét, s ezzel éltek is a cseh és lengyel versenyzők. A hat hazai egység mellett 10 cseh és 6 lengyel hajó állt rajthoz a versenyen.

Részletes beszámoló és eredmények:

http://porthole.hu/cikk/10806-lengyel-foleny-a-tihanyi-cecc-versenyen

Kenesei Szezonnyitó, One Design Trophy I. Forduló – Balatonkenese – 2016. április 23-24.

A hétvégén, április 23-án és 24-én rendezte a KMPVSE a Kenesei Szezonnyitót Balatonkenesén, amely az ODT első állomása is volt egyben. A verseny történetében ilyen még nem volt, hogy érvényes futam nélkül ért véget a szezonnyitó. Az időjárás előrejelzés a szombati napra sokkal bíztatóbb időt ígért. A rendezők minden eshetőségre számítva reggel ki is vitték a mezőnyt. Csodás tavaszi napsütés fogadta a 46 egységet és közel 200 versenyzőt. 7 hajóosztály (Melges24, 8mOD, J24, Nautic, S22, SR, E770) képviseltette magát.
Dél körül bíztató 4-6 csomós észak-nyugati kezdett lengedezni, a pályát kirakták a rendezők és 5 rajtcsoportban elindult a mezőny. A szél azonban folyamatosan gyengült és a futam közben úgy kisimult a víz és elállt a szél, hogy törölni kellett a futamot. További várakozás, a gomolyfelhők körben komótosan várakoztak. Majd három óra után nyugatról ismét szél borzolta a vizet, így újabb próbálkozás. A trükkös szél jócskán próbára tette a rendezői gárdát, mert 30 perc alatt csaknem 60 fokot fordult folyamatosan keletre és jelentősen gyengült is. Így végül a szombati nap vízi programja 5 körül véget ért.
Este 19:00 órakor a 2015. évi díjátadó és vacsora zárta a napot. A hagyományokhoz híven az ODT dobogós helyezett egységei Kutassy László egyedi üvegdíjainak örülhettek.
Másnap az előrejelzés szerint parti halasztással indult a nap, mert a viharos időjárási körülmények nem tették lehetővé a vitorlázást. Sajnos a helyzet változatlan maradt, és nem csitult a 60-70 km-es alapszél az olykor 80-90 km-es befújásokkal. A rendezőség végül dél körül lefújták a versenyt, így az ODT történetében először az első forduló futam nélkül zárult. A rendezőség köszöni a türelmes és fegyelmezett várakozást és bízik abban, hogy jövőre több szerencse kíséri majd a szezonnyitó versenyt.

Azért Cserta Gábor készített pár szép fotót, melyet fel is töltött Facebook oldalunkra

 

Elkezdődött a Jet Travel – Quantum Sails Pénteki tréning sorozat 2016.

2016. április 22-én még komolyabb háttérrel, több támogatóval és értékes nyereményekkel vette kezdetét a  JET TRAVEL – QUANTUM SAILS PÉNTEKI TRÉNING 2016.  A J/24-es hajókkal zajló, hat fordulós vitorlás tréningnek idén is a Balatonfüredi Yacht Club ad otthont.

A sorozat célja: versenyhelyzethez hasonló körülmények között, edzési lehetőséget biztosítani a csapatoknak annak érdekében, hogy minél felkészültebben és eredményesebben szerepeljenek a regattákon.

A Jet Travel – Quantum Sails Pénteki Tréning nem csak a J24 hajóval rendelkező csapatok számára szeretne lehetőséget biztosítani az edzésre. A szervezők tárt karokkal várnak minden érdeklődőt! Néhány hajó erejéig akár csak csapatok is beszállhatnak az edzésekbe, melyhez a Magyar J24 Osztály korlátozott számban tud hajókat biztosítani. Ezen kívül, ha más hajóosztályból pár csapat úgy gondolja, hogy szívesen becsatlakozna az edzésekbe, örömmel veszik a jelentkezést és indítanak nekik is külön edzőfutamokat.

Részletes beszámoló:

http://porthole.hu/cikk/10810-elkezdodott-a-jet-travel-quantum-sails-penteki-trening

 

VVSI Kupa - Agárd - 2016. 04. 23-24.

Agárdon rendezték meg április 23-24-én a VVSI Kupa országos vitorlás versenyt Finn, Finnmasters, Finn junior, Laser, LaserRadial, Laser 4.7, OP, Kalóz osztályokban. A verseny első napján, kedvezőtlen szélviszonyok mellett nehezen, de 2 futamot sikerült megrendezni. Sajnos, a másodikra napra bejött az időjárási előrejelzés és a viharos erejű szél miatt le kellett fújni a versenyt, így a végeredményt az első nap rendezett futamok eredményei adták.
A szervezők ez úton is szeretnénk megköszönni azoknak a balatoni egyesületeknek és sportolóknak, akik 2 ranglista verseny között is, időt, energiát nem kímélve, eljöttek és részt vettek a regattán.

 Eredménylista ITT letölthető.


Nemzetközi kitekintés, hazai sikerek

Elképesztő nemzetközi sikerek, újabb olimpiai kvóták köszöntötték a tavaszt:

Először még márciusban, Berecz Zsombor 2. helyezést ért el a Fin-dingi EB-n, aztán jött a 47. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia verseny Palma de Mallorca-n elképesztő magyar sikereket, kiemelkedő eredményeket hozott a sportágnak:

- Érdi Mária Laser Radial hajóosztályban, Cholnoky Sára szörfössel együtt olimpiai kvótával tért haza

- Berecz Zsombi éremfutamban vitorlázott

- Az arany csoportban versenyeztek férfi lasereseink Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán, és Tomai Balázs – aki tavaly megszerezte második olimpiai kvótánkat

- Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor az arany csoportban a 34. helyen zártak a világ legjobbjai között a 470-es mezőnyben

Összefoglaló beszámoló a sportág sikeres tavasz-indításáról Holczhauser András MVSZ főtitkártól ITT olvasható

 

Remekül szerepeltek a magyar hajók a Melges24 osztály európai versenysorozatának szlovéniai nyitányán

A Bakóczy Róbert kormányzásával indult FGFSailing Team a harmadik helyen végzett, Csoltó Ákosék Seven-Five-Nine nevű hajója pedig a hatodik helyen zárt a 26 hajóból álló mezőnyben. Bujáky Attila frissen összeállt csapatával (Hód) 17. lett a 26 hajó között.

Részletes Beszámoló a versenyről ITT olvasható

Beszámolók Forrása: hunsail.hu, Porthole

Fotók: hunsail.hu, Porthole