Az esemény nagyságrendjét jól érzékelteti ahétvégi kiállítás területe: több, mint 15 ezer négyzetméter a parton, és még ennél is több, 20 ezer négyzetméter a vízfelületen. A rendezvénynek 2002 óta otthont adó balatonlellei kikötő ráadásul nem csak a BAHART, de a Balaton egyik legkorszerűbb kikötője.

Az idei évben közel 40 kiállító cég jelentkezett a kiállításra, 25 hajót vízen ki is próbálhattak az érdeklődők, 5 db hajótpedig parton mutattak be a kiállítók.  A hajókon kívül több cég kínált hajómotorokat, hajózási kiegészítőket, hajófelszereléseket és egyéb vízisport-eszközöket, ruházati terméket, cipőket. Gasztro különlegességek, kézműves termékek, és egy környékbeli borászat kiváló nedűi is megjelentek a kínálatban.

A kiállítás hivatalos szombati megnyitóján a látogatókat Kenéz István Balatonllelle város polgármestere köszöntötte, aki örömmel üdvözölte a kiállítás visszatérését a városba, mellyel a BAHART a település tavaszi rendezvénykínálatát is színesíti. Tiszteletét tette a megnyitón Móring József és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is, akik fontosnak tartják a hasonló rendezvények közösségformáló erejét, melyek a szakmai közönségnek biztosított fórum mellett színvonalas kikapcsolódást nyújtanak a régióba látogatóknak a nyári időszakon kívül is.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kiemelte, hogy a Balaton Boat a hagyományokhoz méltón 2016-ban is, a magyar vitorlás szakma legjavát vonultatta fel a kiállítói között. Hangsúlyozta, hogy ez a szezon előtti balatonlellei szemle és találkozás mennyire fontos a magyar vitorlázók, vitorlásforgalmazók számára, a vevők, sportoló és hobbivitorlázók színvonalas kiszolgálásának elősegítése érdekében, valamint a legfrissebb információk eljuttatásában a szakmai célközönségéhez. A Szövetség külön örömmel fogadta a BAHART Regatta első futamának a kiállítással egyidejű megrendezését , ezzel is közelebb hozva a sportágat a közönséghez.

A megnyitón Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta – „Rendezvényünknek csodálatos hátteret biztosít nemzeti kincsünk, a Balaton, ahol ebben az évben immár a 170-edik hajózási szezont kezdtük meg. A jubileumi évet ünnepi rendezvénysorozattal igyekszünk emlékezetessé tenni, amelynek elemeként a Balaton BOAT kiállítás is megújul és reményeink szerint régi hírnevéhez méltóan szórakoztatja és szolgálja ki az érdeklődőket Balatonlellén. A BAHART ezer szállal kötődik a hajózáshoz: a motoros hajózás mellett Társaságunk üzemelteti a balatoni vitorlás kikötőhelyek harmadát, ahol vitorlás hajóknak és elektromos yachtoknak egyaránt helyet biztosítunk. Éppen ezért a Balaton Boat számunkra több, mint egy szokványos rendezvény, hiszen ezen a napon itt minden a hajózásról szól, és a munkánkhoz kapcsolódik.”

A megnyitó után Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és Florian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezetője a színpadon közös aláírással erősítette meg a 2016. évi stratégiai partnerségi megállapodását. Idén a hajós utazóközönség többször is találkozhat a Balatonon a borbirtok nevével, hiszen az együttműködés keretében több hajó felületén is a kéthelyi borászat termékei, arculati elemei köszönnek vissza. Több kikötőben pedig borkóstolóval színesített sétahajózáson vehetnek majd részt az utasok a nyári szezonban.

„A bemutatott elektro-, motoros, - és vitorlás hajókat helyben, azonnal ki is lehetett próbálni, ami nem kis látványosság, főleg, ha tudjuk, hogy szinte a teljes hazai kínálat megjelenik itt. A kiállított hajók között találkozhattak a látogatók sport-és túrahajókkal, valamint az igazi látványosságnak számító Lagoon 39-es katamaránt is megtekinthették. A katamarán érdekessége az, hogy az Atlanti óceánról indult fel a Balatonra, több, mint 70 zsilipen keresztül, 3 héten át hajózott, hogy végül Siófokon a BAHART vitorláskikötőjében egy óriásdaru segítségével ledaruzzák a Balatonra. Az idei kiállításnak számos egyéb különleges és színvonalas szereplője is volt. Itt került bemutatásra a Dufour cég GL 382 típusú vitorlása, ami a 2016. évi amerikai hajóforgalmazók versenyében, a családi túrahajó kategóriájának győztese lett.” – foglalta össze a kiállítás kuriózumait Nagy Viktória a BAHART vitorláskikötői ágazatvezetője.

A Balaton Boat-on megnézhette a közönség a Hanse 315-ös vitorlást is, ami Európa legnagyobb hajókiállításán, adüsseldorfi Boat Shown osztályának győztes hajója lett. Az elektrohajók kínálatában mindenképpen érdemes megemlítenünk a WIA 420-as elektromotoros hajót, ami Magyarország legnagyobb elektromos hajója és érdekessége még, hogy hazai tervezésű és gyártású hajóról van szó. A kiállítás további kuriózumaként és hajókülönlegességeként említhető még a Szerednyei Béla színművész ötlete és álma alapján kifejlesztett egyedi tervezésű Speedy 40-es vitorlás, melyet a nagyközönség szintén Balatonlellén tekinthetett meg először.

A környezettudatos szemlélet jegyében örömteli hír, hogy évről évre egyre több elektrohajót építő és forgalmazó cég mutatja be újdonságait. Idén 6 ilyen kiállító összesen 10 hajóját mutatta be a közönségnek. A motoros- és vitorláshajók megtekintése, kipróbálása mellett színvonalas kísérőrendezvényekkel is várta a BAHART az idelátogatókat, koncertek(pl. Muri Enikő), táncbemutatók szórakoztatták az érdeklődőket. A kicsiknek gyermekműsorokkal (Kultkikötő), légvárral, arcfestéssel kedveskedtek.

Mindkét napon a Csongor nosztalgiahajóval kedvezményes sétahajózáson vehettek részt a kikötőbe érkezők.

 

A BALATON BOAT-tal egy időben került megrendezésre a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny sorozat első és második futama, melyen 80 hajó mérte össze tudását a vízen, 400 fő versenyzővel. A BAHART idén még további 4 helyszínen várja regatta sorozatával a vitorlásbérlőket.