A reggel kilenc órakor tartott kormányos megbeszélés előtt látszott, a déli ezúttal inkább keleti, viszont legalább fújt. Fátyolfelhők alatt gyülekezett a mezőny a kikötő és a Cserepes sziget között elhelyezett rajtvonalon. Fél tizenegyekor vágott neki a huszonnégy hajó, a Vaskapu irányába, vagyis gyakorlatilag hátszélben.

Akinek volt, igyekezett hátszélvitorlát húzni, a kielzugvogelek pillangóztak, és volt, aki a raumos megközelítést választotta. Az első pályajel a Vaskapu előtt, még a hosszútisztáson volt, innen félszélben, olykor negyedben kelett a Nagytóra felvitorlázni, a második jelhez. A mezőny gyakorlatilag egyben mozgott, egyedül a Calypso, a Boszi és a Monas lépett meg kicsit a többiektől. A második jelnél komoly tömegjelenetek alakultak ki, de sikerült koccanás nélkül megúszni a bójavételt. Megjegyzedő, hogy a rendezők a rajt előtt nyomatékosan felhívták a résztvevők figyelmét az elsőbbségi és kitérési szabályokra, talán ez is dolgozott még a fejekben.

A Nagytóról, ismét félszélben vitt a mezőny útja vissza a Hosszútisztásra, ahol újra venni kellett a terelőbóját. Innen cirkálás következett, az YKA előtt elhajózva, a még meg keleltt kerülni a Cserepes szigetet, és a cölöpöknél kibújva befutni, keleti irányba. A krajcos menet kicsit széthúzta a mezőnyt, itt olykor egy-egy leállás borzolta a kedélyeket. Az élmezőny csatájában is voltak pillanatok, amikor úgy tűnt egy-egy szélcsik változtathat a sorrenden. A kikötő előtt frissült a szél, maradt a dél-keleti, keleti jelleg. A mezőnyt a krajc végére megint mintha összefújta volna a szél, az első három hajó viszont ekkor már elég komoly előnyre tett szert. A sziget mögött határozottan élénk szélben segítette a haladást. Nem úszták meg a résztvevők a sziget után sem a cirkálást a befutó előtt. Ezen a szombaton a Calypso volt a leggyorsabb, 1 óra 6 perc alatt teljesítette a távot, két perccel mögötte futott be másodikként a Boszi, és 20 másodperccel ez után a Monas. Ez lett egyúttal a kajüt nélküli kategória végeredménye is. A kajütös hajók közt az első a Surda lett, a Stichling és a Márta előtt.