5 éven belül 3 győzelem egytestűben! – A Raffica elhozta Svájcból a vándorkupát!

A Genfi-tavi tókerülő versenyen a Bol d'Oron az egytestű hajók között elsőként ért a célba a Király Zsolt vezette Implantcenter Raffica. Így 2012 és 2013 után harmadszor is elnyerte a Bol d'Vermeilt, így véglegesen elhódította a vándorkupát. Magyar egység ilyen teljesítményt még nem ért el a Bol d’Or 78 éves történelme során.

További részletek.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

 

Go West Kupa, Tihany – Keszthely négykezes, Flaar rendezés

A Keszhely – Kenese Szóló előtti napon immár másodszor rendezte meg a Flaar a Go West négykezest, Tihany – Keszthely távon. A verseny egyben a 8m Open GP második futama is volt. A versenyt a Nelson Flottalízing (Flaar 26RR) nyerte meg, Varga Lajossal és Scharf Mátéval a fedélzeten, 13:29-es befutóval. A második helyet szoros küzdelemben a Hód szerezte meg (Melges 24), Bujáky Attilával és Gond Gergellyel 13:36-kor. Harmadikként pedig az Innov8! (Code8) futott be Fazekas Gáborral és Gyapjas Balázzsal még ugyanebben a percben.

Részletes beszámoló és fotók.

 

Keszthely – Kenese Szóló, Kereked Vitorlás Klub

A kilencedik KK szóló versenyen 12-en indultak 8 méter open és 6-an a 10 méter open osztályban. A mezőny 9-kor rajtolt a keszthelyi öbölben, majdnem teljes szélcsendben. A győztes Varga Lajos FLAAR 26 RR hajóval 16:51-kor futott át a Kenese előtti célvonalon. A Második Dr. Hajdú Balázs lett a Narvállal, a harmadik Fazekas László a Flaar26-os Kolibrivel.

Részletes beszámoló és fotók.

 

Nemzeti Regatta

Hatalmas érdeklődés kísérte a Balatoni Hajózási Zrt. szervezésében megrendezett Nemzeti Regattát, 5000 fő vett részt a nagyszabású fesztiválon. Több mint 300 versenyző szállt hajóra június 12-én szombaton Siófokon, 30 település csapata mérkőzött meg  a hullámok hátán. A küzdelem szoros volt, végül Siófok, a házigazda nyerte meg a Nemzeti Regattát. Az ezüstérmet Alsóörs, a bronzérmet pedig Csopak vihette haza. A Balaton, és a vitorlás sport is a legszebb arcát mutathatta meg a Nemzeti Regattán.

Részletes beszámoló, fotók.

 

Tramontana-Sennebogen Kupa

Szombaton 10 órakor gyenge szélben rajtolt el a 2016 évi Tramontana-Sennebogen Kupa. Idén Reginákkal és Sudár Sportokkal kiegészülve 66 hajó vágott neki a Balatonfüred – Alsóörs – Siófok – Balatonfüred távnak. Köszönhetően a megfelelő szélnek egy izgalmas versenyt vívhattak a résztvevők. Szerencsére a korábban előre jelzettekkel ellentétben gyönyörű napos időben lehetett versenyezni. A Tramontana-Sennebogen kupa az Összevont Cirkáló osztály éves bajnoksági sorozatának második futama is volt. A célvonalat elsőként a Sirocco szelte át Cittel Lajossal a kormánynál.

Részletes beszámoló és eredmények.

 

120 éves a Kishamis-Hamisszalag

2016. június 12-én fél 10-kor, a Vízügyi Sport Club rendezésében, enyhén esős, borongós időben elindult a verseny Balatonfüred elől. A rendezőség bizakodóan ítélte meg a zivataros, szeles időt, ezért a hosszabb pályát választva a 34 hajót számláló mezőny Aliga felé vette az irányt. A szél hol fújt, hol nem, kissé nehézkes volt eljutni Aligáig, Principessa vette először a bóját, majd a Sirocco és a Nemere. Ekkor már siófoki befuttatás mellett döntött a rendezőség, közben a Sirocco megelőzte a Principessát, a befutó előtt komoly csata alakult ki, és végül pici előnnyel a Principessa futott be elsőnek, majd a Sirocco, kicsivel utána a Nemere. Negyediknek a Magnum.

Végül 29 hajó futott be, utolsónak az elmaradhatatlan Bolygó. Voltak akik feladták a kicsit ázós, kicsit fázós túrát. Összevont cirkáló, 15-ös és Nautic osztályokban voltak népesebb számban, a többi hajót yardstick szerint fogjuk értékelni. A díjkiosztó augusztus 6-án lesz a Beszédes József emlékverseny szombati versenynapja után, ahová a szervezők minden résztvevőt  szeretettel várnak.

Eredmények a lap alján.

Soltész-Paks kupa, Atomerőmű SE

Az idei év a jubileumokról szól az Atomerőmű SE-nél! Az évadot a 20. Burgmann Kupával kezdték, majd a mostani hétvégén rendezték meg a 2016-os Soltész - Paks Kupát, mely esetében a fő szponzoruk, a Soltész Kft ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját! Napsütés, kellemes szél, 6 futam, igazán szerencsés hétvége volt! 12 470-es és 19 Kalóz körében hirdettek eredményt.

Részletes beszámoló, fotók és eredmények.

 

Deboti Vitorlás Hétvége a Hámori Tavon!

2016. június 11-12. napján a Deboti Vitorlás Sportegyesület rendhagyó, exkluziv versenyt rendezett a Miskolc közvetlen vonzáskörzetében található Hámori tavon, Lillafüreden két hajóosztály számára (Optimist, Laser).

Csodás képek és beszámoló.

 

Egy megkésett beszámoló a 2 héttel ezelőtti Szombati Sorozatról, Keszthelyről

A 2016-os szezon második Szombati Sorozatára került sor a hétvégén. A szokásos szombat délutáni, egyfutamos formában rendeztük egy terelő bójás up-down pályán, mert a szél bizonytalan volt. Ezen tudunk több helyen is rövidíteni, ha szükséges, motoros átállása nélkül is. Könnyű, délies szélben rajtolt a 18 hajó, együtt a kicsik és a nagyok. A második körben már érezhető volt a közeledő zápor hatása, a szél kicsit erősödött és várható volt, hogy az iránya is változni fog. A rendezőség elrendelte a mentőmellény viseletét és a kisebbeket az első kör végén a partra küldte. Az ég elsötétült, a távolban jól látszott az égi áldás, de a pályán csak a 3.körben erősödött a szél  3-4-esre és elfordult észak-kelet felé. A friss szélben két hajó kivételévek mindenki befutott és még a zápor és jégeső előtt a kikőtőbe ért, mintha egy jó forgatókönyv szerint zajlott volna.

A közös vacsora és díjkiosztó már "szárazon" zajlott, igazi friss levegőn. Következő: július.2.

 

KÜLFÖLD

Magyar győzelem a 18 lábas szkiffek Európa-bajnokságán

Magyar győzelem született a 18 lábas szkiffek Európa-bajnokságán, amelyet az olaszországi Garda tavon rendeztek meg.

Az Ujhelyi-Gáspár Miklós, Németh Botond, Szépfy Zsombor egység (Belight Team, Spartacus Vitorlás Egylet) 10 futam alapján szerezte meg a kontinensbajnoki címet a dán és a német csapat előtt. A versenysorozaton három futamot nyertek, és a többi bennmaradó futamukban is dobogós helyeken végeztek. (A tíz megrendezett futamból minden egység kiejthette a két legrosszabb helyezését.) Az Európa-bajnokságon négy nemzet tíz hajója vett részt.

Bővebben ITT.

 

Érdi Mári 8. lett a világkupa versenyen

18 évesen, élete harmadik Világkupa versenyén vett részt Weymouth és Portland vízein. A három közül pedig a második olyan részvétele volt, amióta a Világkupa versenyeket meghívásos rendben bonyolítják, olimpiai hajóosztályonként a legjobbakat, maximum 40 versenyzőt invitálva.

A vasárnapi Éremfutamon a 8. helyen ért célba és ezzel az abszolút sorrendben is a 8. helyen végzett. Egy évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen a 32 lett.

Nagyszerűen versenyzett, és a harmadik futamban elért 2. helye, majd a következőn szerzett 1. révén bekerült az első tízbe, és ott lehetett a Medal Race-en, amit a World Sailing révén élő közvetítésben is láthattunk: 

Nagyszerűen vitorlázott, a hét selejtezőfutamban csak egyetlen alkalommal végzett a 17. helynél hátrébb. Márpedig a világ legjobb felnőtt versenyzőivel kellett megküzdenie a négyszeres korosztályos világbajnoknak.

Eredmények, fotók.

 

Melges24 European Sailing Series – Magyar részvétellel

A Melges 24 osztály Európa Kupa sorozatának (European Sailing Series) második versenyét pénteken kezdte 9 nemzet 24 csapata, köztük két magyar egység.

Pénteken egyetlen futamot sikerült rendezni, szombaton a szélcsend miatt egyet sem. Vasárnap aztán négyet is lebonyolított a rendezőség, így kiesőt is számolhattak az összetett sorrendhez. Az Attersee az összes arcát bemutatta ezen a napon napsütéssel, zuhogó esővel és nagyon trükkös szeleivel. Aki járt ott, tudja, hogy a Balaton vagy a Velencei-tó a legrosszabb napján is elbújhat az Attersee mellett a kiismerhetetlenül forduló és foltos szelek ügyében. A Melges 24 flotta ilyen napot fogott ki, de legalább meglett a verseny értékeléséhez szükséges futamszám.

A Bakóczy Róbert által irányított FGF Sailing Team az első napi gyengébben sikerült futam után - 12. hely - vasárnap egész jól megbirkózott a trükkös körülményekkel és végül az összetett versenyben az 5. helyen végzett.

A Csoltó Ákos által kormányzott D-One VSE csapat fordítva működött. Ők az első napon hoztak egy bíztató 5. helyet, de vasárnap rajtuk többnyire kifogott a tó. Bár az aznapi harmadik futamot megnyerték, a többiben balszerencsések voltak, így végül a 11. helyen fejezték be a versenyt.

Az élen az olasz Niccola Bertola csapata végzett egyenletes teljesítményüknek köszönhetően (futamgyőzelem nélkül), a német Kicker Schaefer, és a holland Ronald Veraar csapatai előtt.

Eredmények, Fotók.

Brindisi-Corfu Regattán abszolút 20. négykezes első hely a Lolitával Olaszországban

Az induló 134 hajóból abszolútban a huszadik helyre értünk, ami elég volt, hogy magabiztosan nyerjük a négykezes osztályt..
A légvonalban 105 mérföldes távot kevesebb mint 24 óra alatt tettük meg. A futam alatt szinte végig egyenletesen kifújt 3-as szél uralkodott, csak a rajtnál és befutóra erősödött kissé. Június 8.-án 13 órakor friss északnyugatiban indultak először a többtestűek és nagyobb hajók, köztük a maxik.
Mi tíz perccel később rajtoltunk, de a genakker nagy hullám kombináció hamar kicsúsztatott minket a bolyból!
Később gyengült, sőt estére Otranto felé cirkálnunk is kellett, de a betétbója vétele után futtatva indultunk a görög, illetve albán partok felé.
Reggelre az erősödő szélben meghúztuk a partot és ezzel nagyot nyertünk, mert aki hamarabb délre fordult az lavór után szélváltóba került.
Így sikerült felzárkóznunk az előttünk rajtolók nagyobb hajókhoz. Néztek is, mikor match race-be kezdtünk velük ketten!
A parton nem maradt el a gratulációjuk sem.

Simó Béla tulajdonos/kormányos
Bölecz Róbert mancsaft

http://www.brindisi-corfu.it/

További képek ITT.

JÖN! JÖN!

F. W. Raiffeisen Private Banking Kupa, ODT III. forduló VERSENYKIÍRÁS.