Tihany az az aprócska falu, ahol legalább egyszer már mindenki járt, kipipálta a látványosságokat, majd elégedetten dőlt hátra, hogy amit meg lehetett nézni, azt megnézte. Az „Amiről a visszhang hallgat” sétavezetője, Csizmazia András a közel kétórás séta minden percében rácáfol erre az elhamarkodott kijelentésre.

 András matematikus és lokálpatrióta, elfogult szakértője a témának. A sétán az ő szemén keresztül láthatjuk a félszigetet, az itt élőket, és a tihanyiak különlegességét.

 „Tihany egy szikla.” – hangzik el a sétán ez az egyszerű mondat, mely szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt igaz. Ez a kijelentés a természeti adottságoktól kezdve, a biztonságos otthont nyújtó talajon át az emberek gondolkodásmódjáig mindent leír.

 Utóbbi - amit András csak „tokos gondolkodásnak” hív - remekül megfér a tihanyiak másik jellemvonásával: az öniróniával. Ezek alátámasztására András az Apátság árnyékában megbúvó faágyúhoz kötődő legendát idézi fel. Az emlékmű története Tihany és Füred konfliktusának kezdetére vezethető vissza: szerepet kap benne a tihanyi bíró, a Balatonfüredről Tihany felé bámészkodó turisták és Tihany egész lakossága.

A bíró, miután felfedezte, hogy az Apátság és a félsziget látványát a turisták inkább Füredről csodálják, minthogy helybe jöjjenek érte, meg akarta adóztatni a szomszédos települést. Mikor azok nem fizettek, faágyút építtetett, melynek első és egyetlen lövésével hatalmas károkat okozott saját falujában. A tihanyiak azonban nem csüggedtek, és büszkén vigasztalták egymást azzal, hogy még elképzelni is borzalmas, micsoda károkat okozhatott az ágyú Füreden, ha már Tihany is így néz ki.

 A történet persze csak egy legenda, mégis minden benne van, ami András szerint jellemző a tihanyiakra. Az pedig, hogy ennek a történetnek még emléket is állítottak a félsziget leglátogatottabb helyszínén, őszintén mutatja a helyiek hajlandóságát a saját magukkal való tréfás szembenézésre.

 A sétán András kitér még arra az ellentmondásra is, hogy bár a félszigetet víz veszi körül, sokáig mégis az ivóvíz hiánya volt a tihanyiak legsúlyosabb problémája. Mesél a tihanyi szikláról, amely nem csak az itt lakók életminőségét, de a párválasztást is befolyásolja. Elmondja, kik azok a „jöttmentek” és miért menekült ide a diktatúra nyomorából az irodalom, a festészet és a szobrászat krémje.

 Történetei nyomán visszarepülünk egy ismeretlen halászfalucskába, járda nélküli utcákon bolyongunk, és megismerjük azokat a búvóhelyeket, ahova a levendula és a hömpölygő tömeg még nem tette be a lábát.

Az Amiről a visszahang sétára itt tudsz jelentkezni: https://hosszulepes.org/hu/seta/amirol-a-visszhang-hallgat