Már hallottunk a városi sétákról, de otthon valahogy sosem találtunk megfelelő időpontot, de nyaralás közben végre sikerült rávennem a férjemet, hogy tudjunk meg egy kicsit többet arról a helyről, ahol évek óta több hetet is eltöltünk nyáron. Tegnap például a Szigorúan ellenőrzött nyaralók című sétán jártunk. Ezen a Hosszúlépés programon Csonka Laura történész kalauzolt bennünket a Balaton szocialista múltjában. A sétán rengeteg érdekes dolgot tudtunk meg arról, hogy a német állambiztonság hogyan figyelte meg a Magyarországon nyaraló állampolgárait, a szétszakított családok hogyan próbáltak meg mégis egy kis időt a szeretteikkel tölteni nyaranta. Szívszorító történetek.

Laura mesélt nekünk arról, hogyan telt egy ügynök átlagos napja a Balatonon, a kelet-németek hogyan próbáltak meg minél inkább eltűnni a Stasi szeme elől. Nehéz elképzelni, hogy a balatoni forróságban mennyi ügynök dolgozott a sátraiban a semmitmondó jelentéseken szieszta időben.

A másik érdekes dolog, hogy balatoni nyaralóként egészen megszoktuk, mennyi csárda van a tó körül. Az ember azt gondolná, hogy ezek száz, kétszáz éve várják a vendégeket, de nem! A Hosszúlépés.Járunk? sétáján kiderült, hogy a csárda fontos eleme volt a Kádár-korszak “haspolitikájának”. A sok népies motívumokkal díszített hely a Balaton körül gyakran nem több ötven évesnél! Hihetetlen.

 Csak ajánlani tudom a Hosszúlépés. Járunk? balatoni sétáit mindenkinek. Akár visszajáró északi-parti nyaralóknak, akár azoknak, akik szeretnének az egyhetes nyaralás alatt kitörni a két órára strand-lángos-hekk háromszögből és többet megtudni a Balaton történetéről. Nekünk nagyon tetszik az egész kezdeményes, végre egy kis kultúra a nyaralás alatt is. Ha hazamegyünk, talán a budapesti sétákra is rá tudom beszélni a férjemet!

 

Jelentkezés és további információ: https://hosszulepes.org/hu/seta/szigoruan-ellenorzott-nyaralok

Kép forrása: Fortepan.hu