A 2015-ös év áttekintését úgy kezdtem, hogy jellemzően a Kékszalag közvetítés kerül a lista élére, ha csak nincs valamilyen nemzetközi szinten is komoly érdeklődésre számot tartó verseny, vagy katasztrófa, baleset.

Mivel az idei év relatíve nyugodtan telt, ezért a papírformát hozták a látogatottsági adatok bár nem pont úgy ahogy gondolnánk:

1. 48. Kékszalag - Kicsit ülj le és gondolkozz
Az idei Kékszalag előrejelzés nagyon nem volt pozitív. A rendezők komolyan fontolgatták a rajt halasztását, de végül elengedték a mezőnyt. Mindenki hatalmas szerencséjére éppen a rajt idejére gyengült be a szél, a későbbi erősödésre pedig már szétszóródott annyira a mezőny, hogy igazán komoly havaria nélkül menjen végig a tókerülés. A fenti cikk arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen erős szeles versenyre hogyan is kellene felkészülni. Nem csak a Kékszalag esetében, hanem mindig.

2. Világ legnagyobb víziparkja Almádi mellett?
A második legolvasottabb anyagunk a Balatonalmádiba tervezett víziparkról szólt. Nem ám egy 2-3 csúszdából álló játszótérről van szó, hanem egy gigantikus partra illetve a vízre épített kupolából és alatta 30 méteres mélységben kialakított víz alatti szállodából álló komplexumból. A projekt becsült értéke 5 milliárd euró! Az első reakciója mindenkinek az volt, hogy a hír kacsa, pedig minden jel szerint komolyan gondolták akik megálmodták, aminek már a puszta számai is szinte felfoghatatlanok. További információk nem láttak napvilágót, így feltételezhetjük, hogy egyelőre nem valósul meg a giga beruházás.

3. Hajótűz Siófokon
Sajnos azért drámáról is be kellett számoljunk. Siófokon fél óra alatt teljesen kiégett egy hajó, fényes nappal. Hiába látták meg a szomszéd hajókról a kajütből felszálló füstöt. Hiába kezték meg azonnal az oltást, a vitorlás szinte teljesen kiégett. Belegondolni is rossz, hogy mennyi hajó eshetett volna áldozatul, ha éjszaka történik egy ilyen esemény. Legyünk körültekintőek!

Mindhárom cikket több mint tízezer ember olvasta, egyenként.

Szintén igen nagy érdeklődés övezte következő anyagokat, még ha nem is fértek bele a top 3-mas listába:

Az MKB Üzemeltetési Kft. HIRDETMÉNYE hajók eladására
Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy komplett hajóflottát kínál eladásra annak tulajdonosa. Ez történt idén az MKB vitorlásaival. Kalóztól a cirkálóig mindenféle vitorlást szerettek volna egyben értékesíteni. Mivel nem akadt olyan vevő, akivel meg tudtak volna egyezni a teles hajóparkra, végül lehetőséget teremtettek arra is, hogy egyenként lehessen megvenni az eszközöket.

Tájékoztatás a nemzetközi hajóvezetői bizonyítvány (ICC) elfogadásáról
Elég nagy port kavart a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajósoknak szóló tájékoztatója, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy csak olyan ország által kiállított nemzetközi belvízi képesítésvel lehet hajózni Magyarországon, mely országban az illető érvényes lakcímmel rendelkezik. Ellentmondó információk láttak napvilágot, de kis utánajárással kiderült, hogy valóban van ilyen kitétel. Egészen pontosan arról van szó, hogy elméletileg egy adott ország hatósága csak az adott országban lakcímmel rendelkező személy részére állíthat ki nemzetközi hajózási képesítést. 

Azért egy egy erősebb nemzetközi szerplés is megpörgette a statisztikákat.

Érdi Mária győzött Ausztráliában, Vadnai Jonatén pedig Kielben szerzett világbajnoki címet. Közel ötezer olvasónk volt kíváncsi ezekre a cikkekre egyenként. 

Persze az sem mindennapi, hogy valaki magyar létére Kenyában alapítson vitorlásklubot. Nem véletlen, hogy ez az írásunk is több ezer olvasónkhoz jutott el.

Jelenleg is zajlik a Vendée Globe, ahol Fa Nándor is helyt áll. A mezőnynek ugyanakkor elég sok problémája akadt, főleg a vízalatti tárgyakkal (jellemzően sodódó konténerekkel) történő ütközések miatt. Reméljük Nándi elkerüli őket.

Persze idén is készültek videók, szóval akinek van még ideje egy kis nosztalgiázásra, annak ajánlom figyelmébe a YouTube csatornánkat!

Nagyjából ennyi fért bele 2016-ba. Köszönjük a sok sok cikket/képet/videót amit küldtetek nekünk, jövőre is nagy örömmel várjuk őket, hogy továbbadhassuk mindenkinek!

Köszönjük az egész éves figyelmet, rövid telet és szelekben (is) gazdag 2017-es évet kívánunk minden kedves olvasónknak!