Az interaktív, tanácsokkal, ötletekkel szolgáló konferencián, ahol az utánpótlás-nevelés fontos kérdéseiről volt szó azoktól, akik csinálják, azoknak, akik csinálják.

A hangulatos Dunaparti helyszínt a Kajak-Kenu Szövetség biztosította az eseményhez, ahol megjelentek az utánpótlásban érdekelt klubok szakmai vezetői, az osztálykapitányok, a vitorlás iskolák képviselői, valamint a Szövetség vezetése.

A rendezvényt Dr. Kollár Lajos elnök úr nyitotta meg, majd Tóth József, az EMMI főosztályvezetője tartott érdekes előadást a vitorlás sportról, és annak eredményeiről a többi sportág viszonylatában.


Ezután Brencsán Ábel röviden beszámolt a Nemzeti Vitorlás Képzési Programról, majd a Vitorlás Suli program fejlődéséről. Jelenleg már 17 szakmailag elfogadott iskola csatlakozott a programhoz.

A Vitorlás Suli programban résztvevők közül három képzőhely mutatkozott be. Elsőként a Katamarán Suli részéről Nagy R Attila, majd Búzás Attila az Optisul, végül Náray Richárd a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület munkájáról, törekvéseiről számolt be.

Holczhauser András a Szövetség hajóosztálypolitikáját, utánpótlás programját ismertette, sok friss Szövetségi információval fűszerezve.

Az ebéd előtt Brencsán Dávid ismertette a Bridge programot, aminek célja, hogy megalapítsuk a junior válogatottat, mely sportolói életpályát biztosít tehetségeink számára. Ehhez már támogatókat is szereztek, egyelőre az OP és 29-er osztályban, de a rendszer mintaként szolgálhat a többi ifi hajóosztály számára is.


Ebéd után a támogatott ifi hajóosztályok képviselői mutatták be prezentációjukat. Az Optimist osztály előadását Szalontai Bence, a Laserét Eszes Bernadett, a 420-at Regős Attila és végül a 29-er képviseletében Cserép Csaba tartotta meg érdekes beszámolóját.

Ezt követően ismét Holczhauser András ismertette röviden az utánpótlásnevelő klubok eredményességi támogatásának lehetőségeit, majd öt utánpótlás klub képviselője, Majthényi Szabolcs (SVE), Cserép Csaba (BYC), Rutai István (THE), Zolnai György (Kereked) és Margitics Botond (BS Fűzfő) beszámolt egyesületük ifjúsági területen végzett munkájukról, problémáikról és jövőképükről.

Számos érdekes kérdés felmerült, hasznos egyeztetések, beszélgetések jellemezték a jó hangulatú, kulturált és sikeres maratoni rendezvényt, ami várhatóan nagyban segíti a jövőben az utánpótlással foglalkozó szakemberek és a Szövetség összehangolt munkáját.

A prezentációk az alábbi linken részben elérhetők, a hiányzókat igyekszünk beszerezni.

https://www.dropbox.com/sh/rfs6t7lsso8z9j6/AACb84GDPp-KlrCPp-KPlu6ra?dl=0

Fotók: Mag Andrea