Mindegyik vitorlás fehér, van árbócuk, vitorlájuk és vannak benne kabinok. Ennyit biztosan tudunk a hajókról, de laikusként meglátogatva egy hajókiállítást, jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy most akkor mit is kellene néznünk? Mi alapján válasszunk hajót?

Egy hajókiállításon, a számtalan kedvező ajánlat között még az is könnyen elveszhet, aki ismeri a hajókat. A különböző technológiák, többféle kárpitozás, külső burkolás, jól csengő extrák még a hozzáértőket is összezavarhatják. Most megmutatjuk, mik azok a szempontok, amikre támaszkodva olyan hajót választhatunk, ami hosszútávon fog minket szolgálni.

 

Első dolgunk igényeink pontos megfogalmazása

Amennyiben hajóvásárláson törjük a fejünket, még a kiállítás meglátogatása előtt legyen az első dolgunk az, hogy mély önvizsgálatot tartunk. Az ideális hajót csak úgy tudjuk kiválasztani, ha tudjuk, mire fogjuk azt használni. Gondoljuk végig, általában hányan fogjuk használni, és mire? Mennyi időt fogunk egyhuzamban a hajón tölteni? Ezek a körülmények a vitorláshajó rengeteg kvalitását meghatározzák a kabinelrendezéstől a hajó sportosságán és a belső térérzeten keresztül a konyha felszereltségéig, így máris egy alakulófélben lévő elképzeléssel léphetünk be a Hungexpo hajókkal teli G pavilonjába.

Más kabinelrendezésre lehet szükségünk, ha családunkkal használnánk túrázásra, mintha baráti társaságunkkal nyaralnánk benne, vagy kedvesünkkel kettesben ringatóznánk a vízen. Ha hosszú heteket szeretnénk a hajón tölteni, szükségünk lesz élhető, tágas belső térre és rengeteg tárolóhelyre, ha a vitorlásversenyekkel szemezünk fontosabb egy sebesebb, sportosabb hajó. A kánikulában nagy szolgálatot tesz egy, a hajó faráról lehajtható fürdőplatform, esetleg egy légkondícionáló, de a az őszi és tavaszi vitorlázások során inkább egy jól fűthető kabin szolgálja kényelmünket.

 

Befektetés, ami még gyermekeinknek is érték lesz

A vitorláshajó kiváló befektetés. Bár jármű, mégis közelebb áll ahhoz, mintha egy ingatlanba fektetnénk vagyonunkat, mintha autót vásárolnánk. Érdemes hosszútávra terveznünk, és prémium minőségű hajót vásárolnunk, ami megfelelő gondozás mellett 10 év múlva is értéket fog képviselni. De honnan ismerjük fel az értéket egy vadiúj vitorláshajón? Mit kérdezzünk az elénk toppanó forgalmazótól, amiből kiderül, meddig fogja ez a hajó jóllétünket szolgálni?

 

Gyártás és a modell

A hajótest gyártási technológiája legyen az elsődleges szempont, ezért létfontosságú a hajó időtállóságának szempontjából. A vezető hajógyárak jelenleg a vákuuminjektált technológiát alkalmazzák, mivel ez a legújabb és a legtartósabb módszer[Office1] .

Fontos a modell tervezési éve és a tervező személye is: egy új tervezésű hajóban modern és komfortos megoldásokkal találkozhatunk; valamint ha a tervező maga is versenyvitorlázó, olyan ötleteket hozhat egy túravitorlázásra szánt hajóra is, amik növelik a hajó teljesítményét ezáltal a vitorlázás élményét.

Az ördög - itt is - a részletekben lakozik!

A minőség elsődleges ismérvei a felhasznált anyagokban és a részletek kidolgozottságában rejlik. A hajó oldalán a gélezés legyen tükörsima, egyenetlenségektől mentes. A fedélzetre lépve figyeljük meg, vannak-e elálló élek, szépen lekerekítettek-e a felületek, és milyen típusú fa borítja a fedélzetét. A burkolatok és kárpitozás tekintetében tudnunk kell, hogy ami megsérülhet, az előbb-utóbb meg is sérül – ilyenkor fontos, hogy mennyire javíthatók az felületek. A külső faborítások közül a valódi teakfa képviseli a minőség csúcsát, hiszen ez a legtartósabb.

Home to home feeling

A belső térben prioritás a térérzet: mennyire érezzük tágasnak, élhetőnek a helyiséget? Mennyire testreszabható a belső tér? Milyen elrendezésűek a kabinok, hány fürdőszoba van, mennyire felszerelt a konyha? Elegendő-e a főzőfelület és a hűtő nagysága számunkra? Fontos még a lehetséges tárolóhelyek mennyisége, és azok használhatósága. Az ülőfelületek és ágyak kényelmét is érdemes megvizsgálnunk hiszen ez a hajó második otthonunkként szolgál majd nyáron. Nézzük meg, mennyi természetes fény árad be a kabinokba az ablakokon keresztül, és mennyire szellőztethetőek a terek! Olyan apróságok is később nagy jelentőséget nyerhetnek, mint például a 220 voltos konnektorok száma és elhelyezkedése a kabinokban.

Járjuk be bátran a teret, figyeljünk a részletekre és próbáljuk ki az opciókat! Eközben kérdezzünk nyugodtan a forgalmazótól, mert a legtöbb hajót többféle kivitelezésben is megrendelhetjük – ezekről a lehetőségekről tőle tudhatunk meg többet.

 

Egy csupasz hajóval nem sokra megyünk

Hajóvásárlás során nem csak magával a hajóval, de annak felszereltségével is számolnunk kell. A fedélzeti szerelvények, azaz az árbóc, a vitorlák, a csörlők és csigák minősége sem elhanyagolható: kérdezzünk rá, melyik gyártótól származnak ezek. Egy jó minőségű hajómotorral biztonságban tudhatjuk magunkat szélcsendben és viharban is. Emellett a műszerek, az orrsugárkormány, de a hűtő-fűtő klíma is kényelmünket szolgálják, így ezek minőségére is érdemes figyelmet fordítani.

 

Sebesség vs. kényelem

Ha fontolgatjuk a versenyzést, ismét rengeteg új szempontra kell odafigyelnünk. Egy prémiumhajó esetében nem kell feladnunk a kényelmet a menetteljesítményért, különösen, ha tudjuk, a gyárnak van versenyhajó szériája is. Ebben az esetben biztosak lehetünk benne, hogy a túrahajó megtervezése során is merítettek azokból a gyakorlati megoldásokból, amik könnyen kezelhetővé és gyorssá teszik a választott túrahajót.

A legtöbb vitorláshajó esetében az alapvitorlázaton felül megrendelhetjük a kiegészítő vitorlákat is. Egyszerű kezelhetősége miatt túravitorlázáshoz érdemes az árbócba tekerhető nagyvitorlát választanunk, valamint mostanság nagyon divatos önváltós orrvitorlát. Ezzel a kombinációval erős szélben is könnyen kezelhető lesz a hajó, de a balatoni, szélsőségek között - váltakozó szélviszonyok miatt - minden eshetőségre készüljünk fel: szélcsendes időben a nagy felületek segítenek a haladásban, ezért megfontolandó, hogy az önváltó fock kiegészítésként egy Code Zerot, vagy Genakkert is vásároljunk.

A hajóvásárlás kétségtelenül kényes kérdés. Ha akad vitorlázásban szakértő ismerősünk, kérjünk tőle segítséget, látogassuk meg együtt a kiállítást! Járjunk végig több hajót, ismerkedjünk meg a márkákkal, forgalmazókkal – utóbbinál fontos a személyes szimpátia, mert vele sokkal szorosabb kapcsolatban leszünk a jövőben, mint egy autókereskedővel lennénk, bátran fordulhatunk majd hozzá kéréseinkkel, kérdéseinkkel. Kérjünk ajánlatot minden hajóra, ami tetszik, mivel így, minden információ birtokában tudunk objektíven mérlegelni, és a legjobb döntést meghozni.