Nézzük hogyan működik egy „igazi” klímaberendezés.

Aki gyermekkorában fagyasztotta hozzá az ujját/nyelvét szódásszifon patronjához, pontosan ismeri azt a fizikai jelenséget amit nevezhetünk a klímák működési elvének.

Röviden: ha gáz halmazállapotú anyagot összenyomunk, az felmelegszik, ha engedjük kitágulni akkor pedig lehül. Ez ilyen egyszerű. A klímaberendezés pontosan ezt csinálja. Ezzel azonban több probléma van, ha hajóban szeretnénk használni. Egyrészt a meleg levegőt kifelé kell fújni a szabadba, ami nehezíti az elhelyezést. A gáz összenyomása elég sok energiát emészt fel, ráadásul az egész szerkezet bonyolult, nehéz, drága, hangos, viszont kétségtelenül működik, amiért egy-egy kánikulai napon elnézzük neki az előbb felsorolt hátrányait.

Ezzel szemben az EvoPolar egy másik hasonlóan tudományos módszert használ, ez pedig a párologtatás. Nem kell messzire menni, az élőlények (köztük az ember) hőháztartása is így működik. Amikor a folyadék elpárolog, akkor a környezetétől hőt von el, minél nagyobb felületen párolog annál többet. Hátránya, hogy a hatásfoka jóval alatta marad az fenti megoldásnak, ráadásul a páratartalmat is emeli, ami nem biztos, hogy növeli a komfortérzetet.

Kétségtelen előnye viszont, hogy kevés áramot fogyaszt, kis helyen elfér, egyszerű a működése. Ráadásul „üzemanyaga” a víz pedig pont megtalálható a hajó körül.

Hogy működik-e? Azt pont nem tudjuk. Az erős akcentussal felmondott videó persze próbál minket meggyőzni, hogy a tenyérnyi űrtechnológiás nanorészecskés papírzsebkendő olyan hatásosan párologtat, hogy az csak na. Arra persze kényesen ügyelnek, hogy lehetőleg semmilyen egzakt adat, hatásfok ne derüljön ki.

Aki ezzel együtt kipróbálná az potom 180 dolláros (kb 55ezer forintos) áron hozzájuthat a személyi légkondijához, amit aztán vihet magával hajóra, irodába, nyaralni.

Vagy ez az egyik legjobb eszköz a hajóba közvetlenül a hűtőszekrény után, vagy egy hatalmas kamu.

 

Ha valaki kipróbálja, feltétlenül írja meg a tapasztalatait!

Bővebb infó: http://pxland.com/en/evapolar/1/