Magyar sikerek itthon és külföldön

Mikulás Regatta Balatonlellén

December 2-án a nagy hideg ellenére rekord számú, 21 egység nevezett a Téli Vitorlás Versenysorozat első versenyére, a Mikulás Regattára!

Hideg, de ragyogó időben, enyhe szélben került megrendezésre a II. Mikulás Regatta vitorlásverseny december első hétvégéjén Balatonlellén. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a téli vitorlásversenyzés iránt, idén 17 egység ONE Design osztályban, Elan 310-es vitorláshajókkal mérte össze tudását három fordulóban, míg 4 egység Open osztályban indult. “A csípős hideg ellenére nagyon jól érzetük magunkat, jó kis verseny volt, nem bántuk meg, hogy eljöttünk fagyoskodni.” mondta Németh András, aki életében először indult vitorlásversenyen.

Az idei Mikulás Regattát Open kategóriában Soponyai Géza nyerte, a Kisdöntőt Szabó Zsolt a NauBit Teammel, a Nagydöntőt Mészáros Mátyás a Keleti Mólóval!

A teljes beszámoló itt olvasható!

Mikulás Kupa a Mályi-tavon

December eleje minden évben különlegesnek számít vitorlás klubunk számára. Idén a megszokottnál is nagyobb lendülettel és lelkesedéssel készültünk az ünnepi hangulatú Mályi-tavi Mikulás Kupára, hiszen az eseményt immár kereken tizedik alkalommal rendeztük meg.

Összesen 11 vitorlás hajó vett részt a megpróbáltatásokon, három futam erejéig. A versenyrendezőség Fluck Bence irányításával kifogástalan munkát végzett a résztvevők megelégedésére. A futamok után mindenkinek sikerült újra átmelegednie a parton, ahol addigra elkészült az ízletes gulyásleves, amit az eredményhirdetés után már vidám hangulatban fogyasztottunk el a befűtött, feldíszített hangárban.

A teljes beszámoló itt található.

Optimistes sikerek a pulai Mikulás kupán

Az idei évben 14 ország, 364 hajója állt rajthoz az optimistesek versenyében a pulai Mikulás Kupán, mely évről- évre egyre népszerűbbnek látszik. Magyarországról 35 vitorlázó vett részt 8 klubból.

Szabó Roni Oszkár (AVSE) 7. lett, őt Nagy Bendegúz (BYC) követte a 8. helyen. Ezzel a teljesítménnyel nem csak Top 10-es eredményt értek el, de sikerült elkapniuk a jelenlegi Európa Bajnok Stefan Yuillt is. Csak egy hellyel marad el a top 10-től Vladiszavlyev Alexandar (SVE), aki a 11. helyezést érte el, ami szintén kivételes teljesítmény. Verebély Nándor (SVE) 27.helyezésével még bőven benne van az első tizedben.

A teljes beszámoló itt található!

Ifjúsági világbajnokság zajlott Kínában

60 nemzet 380 ifi vitorlázója versenyzett 9 hajóosztályban a kínai Sanyában. Mindvégig kiélezett verseny zajlott az aranyérmekért. Az utolsó futam előtt kilenc hajóosztályból nyolcban még többen is reménykedhettek a győzelemben. De hasonlóan nagy volt a küzdelem a mezőnyökben a helyezésekért, ahol a mieink is vitorláztak. A négy magyar fiataltól senki nem várt többet a tisztes helytállásnál, hiszen mindannyian újoncok hajóosztályaikban és jórészt a nemzetközi mezőnyökben is.

Geiger Richárd szörfös több nem várt nehézséggel is küzdött a verseny alatt, végül összetettben a 24. helyen végzett. Veisse Zoltán Laser Radial osztályban 42. lett, bár a sebessége megvolt a jobb helyezéshez, a bizonytalan rajtok és az első futamok gyengébb eredményei csalódottá tették. Kocsis Bálint és Pavlik András 29er osztályban ugyan nagyon jól kezdett – és jól is zárt végül -, azonban az első és utolsó nap közötti gyengébb eredmények miatt a 24. helyen végeztek. A verseny fontos tapasztalatokkal szolgált: a gyerekek megérezhették milyen lehet a hangulata egy olimpiának, mennyiben más mentális terhelés egy ilyen rendezvény; az edzők pedig sok szakmai tapasztalattal gazdagodhattak, amely a hazai utánpótlás képzésben hasznosulhat.

Teljes beszámoló ide kattintva olvasható.

Magyar ezüstérem a palamósi Christmas Race-en

Érdi Mária olimpikon vitorlázó ezüstéremmel zárta az évet!

December 17. és 22. között rendezték a spanyolországi Palamosban a 42. Christmas Race vitorlás versenyt az olimpiai és a World Sailing ifjúsági osztályok versenyzőinek. A versenyen öt kontinensről 600 versenyző vett részt 12 hajóosztályban, közöttük négyen magyarok: Érdi Mária olimpikon, női Laser Radialban, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor férfi 470-esben és a Balatonfüredi Yacht Klub fiatal versenyzője Zink Leon ifjúsági férfi Laser Radialban indult.

A hétfői szélcsendes nap után kedden tudtak először futamot rendezni. Érdi Mária futamgyőzelemmel és második helyekkel, a Gyapjas testvérek pedig három jó hellyel dobogós helyről várták a harmadik versenynapot, amely a nagyon erős szél miatt sokaknak sok fejtörést és visszaeséseket okozott. Érdi Mária ezen a napon is szorosan a brit világbajnok Allison Young mögött vitorlázva tartotta második helyezését, 470-es párosunk viszont borult az egyik futamban, így visszacsúsztak a 7. helyre. Az utolsó selejtezőnapi futamokon Érdi tartotta második helyét, a Gyapjas testvérek pedig jó futamokkal visszahozták magukat a 4. helyre.

A verseny pénteken, az első 10 helyezettnek rendezett éremfutammal zárult, ahol Érdi Mária 3. helyen ért célba, ezzel megőrizte és megerősítette az amúgy is biztos ezüstérmes pozícióját.

Teljes beszámoló itt olvasható!

Nemzetközi események

Új szóló világrekord született!

42 nap 16 óra 40 perc és 35 másodperces a szóló Földkerülés új rekordja, amit december 17-én hajnalban állított be a francia Francois Gabart.

Gabart nem túl ideális körülmények között vágott neki a rekord megdöntésének, de a Déli-óceáni viharszezon előtt lépnie kellett november elején: ha később indul, még rosszabb időjárással kellett volna számolnia. Jó döntést hozott: végül súlyosabb technikai probléma, fennakadás nélkül tudott átkelni a kérdéses szakaszon, ahol hihetetlen sebességgel, 30, olykor 40 csomókkal hasított - egyedül a fedélzeten! Bár az Egyenlítőig lemaradása volt Coville-hoz képest, Fokvárosig ezt be is hozta és onnantól egyre csak javított az időn. Végül 6 nap 10 óra 23 perccel előzte meg honfitársát, amikor ma hajnalban befutott Bretagne-ban. Az út során átlagsebessége 27,7 csomó volt és összesen 27860 tengeri mérföldet tett meg.

 A teljes cikk itt található.

Extreme Sailing Series

A mexikói Los Cabosban ért véget az idei Extreme Sailing Series.  Bár szél csupán három futamra volt elegendő, az utolsó forduló trófeájáért az Alinghi az Oman Air-rel nagyot küzdött - végül előbbi került ki győztesen a viadalból. A svéd csapat társ szkippere, Arnaud Psarofaghis így nyilatkozott: "Trükkös volt ma a szél és a kezdés nem sikerült túl jól, de a második futamra sikerült összeszednünk magunkat. Nagyszerűt csatáztunk az Oman Air-rel és sikerült megvernünk őket. Szerintem Phil Robertson [az Oman Air szkippere] a saját játékába zavarodott bele, végig velünk próbált match race-elni."

Az idei szériára nézve az utolsó állomás nem tartogatott nagy meglepetést, mert az SAP trófeája már biztosítva volt. Rasmus Kostner, a csapat kormányosa 2012 óta versenyzik az Extreme Sailing Seriesben, de ez volt az első győzelme. "Ezt a célt már nagyon régen kitűztük magunk elé, igazából ezért vágtunk bele ebbe a projektbe még évekkel ezelőtt, szóval csodálatos, hogy végre elértük" - nyilakozta Kostner. "Csodálatos utazás volt ez és egy fantasztikus eredmény, amit a csapattal elértünk - nagyon büszke vagyok rájuk, a sok munkára, amit ebbe beletettek. Végre itt vagyunk és ez nagyszerű érzés." Győzelmüket megkoronázta, hogy ők nyerték meg a Zhik Speed Machine Trophy-t is, ami minden futam legnagyobb sebességet elért hajójának jár: az SAP Los Cabosban 33,7 csomóval is hasított! 

Forrás ide kattintva.

Rolex Sydney Hobart

Karácsony másnapján elrajtolt Sydney-ből a 73. Rolex Sydney Hobart és ma, 27-én már meg is vannak az első befutók. A rajt nem volt éppen zökkenőmentes:

E két hajó a versenyen végig fej fej mellett haladt, a befutó előtt nem sokkal úgy tűnt, egy hajszállal a Comanche fog előbb célba érni. Az utolsó pillanatban fordult a kocka és a Wild Oats XI szakította át előbb a célszalagot, mögötte szorosan a Comanche, azonban utóbbi óvást adott be a rajtnál kialakult kérdéses helyzet miatt. Az óvást a következő két napban fogja egy nemzetközi zsűri tárgyalni. 

Carlo Borlenghi fotózta a versenyt, legjobb képeiből összegyűjtöttünk egy galériát is

JÖN

V. Szilveszteri Regatta

Garantáltan az év utolsó vitorlásversenye lesz december 31-én, Balatonlellén. Ötödik éve rendez a BL Yacht Club téli vitorlásversenyeket - a szilveszteri mindig óriási sikernek örvend és idén biztosan nem fog befagyni a Balaton. Töltsük az év utolsó napját is vízen! A Porthole csapata biztosan ott lesz a rajtvonalon!

Több infó a versenyről a Téli regatták oldalán!

Jön az ötvenedik Kékszalag

Elkészült az 50. Kékszalag Erste Bank Nagydíj versenykiírása. Mostantól kezdődhet a visszaszámlálás, elkészült ugyanis a 2018. július 26-án rajtoló jubileumi, 50. Kékszalag Erste Bank Nagydíj versenykiírása.

A kiírás ide kattintva letölthető!

 

Forrás: Porthole, Hunsail