A Balatonon nem csak két hónap a szezon – hangoztatják évek óta Balatonlellén. Sőt mi több, nem csak hangoztatják, tesznek is érte. Öt éve szerveznek téli vitorlás versenyeket, és a sikeren felbuzdulva tavaly életre hívták a négy versenyből álló Téli Vitorlás Versenysorozatot.

Már hagyománynak számít Balatonlellén, hogy vitorlásversennyel búcsúztatják az óévet, és megrendezik a Szilveszteri Regattát a BL YachtClubban. A szilveszteri megmérettetés lesz a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol rekord számú részvevő szállt vízre. A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei. A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, a szervezők szerint ez teljesen normális. „Benne van a pakliban, hogy a verseny idején be van fagyva a tó, tudjuk jól, hogy a téli vitorlás versenyzés nagyon időjárás függő. Minden óvintézkedést megteszünk azért, hogy a résztvevők biztonságban hajózhassanak, a verseny indulása óta partnerünk a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Aki betartja azt a néhány alapszabályt, ami a téli hajózásnál elengedhetetlen, annak óriási élménybene lesz része, ha elindul egy ilyen versenyen. – mondta Tóth Balázs a BL YachtClub vezetője.

Az óév utolsó vitorlás versenye idén is nagy érdeklődésnek örvend már több mint 20 csapat leadta a nevezését. Újdonság az Open kategória, ahol bármilyen vitorláshajóval el lehet indulni. „Nagyon örülök, hogy a saját hajómmal versenyezhetek télen, a szezonon kívüli időszak majd minden hétvégéjét a vízen töltjük, gyakorlunk, készülünk.” mondta Szentmarjai Gábor versenyző.

A verseny délelőtt 10 órakor indul és egészen fél ötig küzdenek majd egymással a versenyzők, természetesen több futamban, hogy a köztes időben a parton fel tudjanak melegedni. A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, a gyerekeket játszószoba és gyermekmegőrző várja, valamint azok, akik testközelből szeretnének részesei lenni a versenynek, felülhetnek egy nézőhajóra.

Mielőtt beköszöntene a jó idő és a fő vitorlás szezon, az újév első felében még két megmérettetést rendeznek a téli versenysorozat keretében, a farsangi és a tavaszi vitorlás versenyeket. “Szeretnénk, ha a téli vitorlás regatták legalább olyan természetessé és megszokottá válnának a Balatonon, mint a nyári versenyek. Szerencsére évről-évre az látszik, hogy van igény a téli vitorlázásra és nagy népszerűségnek örvend a téli versenysorozatunk.” – mondta Tóth Balázs. A versenyekre bárki nevezhet, aki nem szeretne a jó idő beköszöntéig várni, hogy újra a habokat szelhesse.