RS Feva Európa Kupa lesz a Balatonon - Bejelentés a Magyar Tengerben
Az idei esztendő Európa Kupát hoz az RS Feva hajóosztálynak - jelentette be a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Náray Richárd. A hajóosztály hazai meghonosítója elárulta, a Fevák azt az űrt is hivatottak betölteni, ami a már elavultnak számító Cadet-ek kivezetése után maradt. Beszélt arról is, ezek a hajók úgyanúgy szólnak az utca emberének - azaz a hobby vitorlázóknak, mint az edzőknek, vagy a fiatal versenyzőknek. A típusból jelenleg 47 darab van az országban, ami hatalmas előrelépést jelent. Náray Richárd kifejtette: az Európa Kupát - ami akár egy hazai rendezésű Európa Bajnokságnak is az előfutára lehet -  július végén, az 50. Kékszalag után rendezik Balatonfüreden.


—————————

Vitorlázzunk Télen is!
Ismét a téli vitorlázás népszerűsítését tűzték célul a Balatonon. Gerő András, a Porthole.hu főszerkesztője és Tóth Balázs a BL Yacht vezetője nekiindultak, hogy feltérképezzék milyen túralehetőségeket mutat a hűvősebb évszakokban a Magyar Tenger. Tóth Balázs a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában kifejtette: ha Európában minden tó egész évben él, akkor miért ne tehetne ez így a Balatonon is. Emlékeztetett: Lellén a legtöbb hajó nem csak vízen van, hanem hétvégente használatban is. A téli túra ötletével kapcsolatban elmondta: februárban 4-5 hajóval látogatják meg a kikötőket, borászatokat, vendéglátó helyeket egészen Balatonkenesétől Keszthelyig.


—————————

Disznótor és Vesszővágás a Pócz Pincészetnél
Többféle hagyomány találkozik Vince-nap alkalmából Balatonlellén. A Pócz Pincészetnél ugyanis  disznótort tartanak, és az egyik legfontosabb téli szőlész-borász , a vesszővágás is nyilvános lesz. Pócz József borász  a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában kifejtette: ha a vízbe tett vessző rügyei kihajtanak, abból meg lehet állapítani, miként kell tervezni a 2018-as esztendőt. Beszélt arról is: annak érdekében, hogy a vesszővágást érdekesebbé tegyék, a disznóvágás mellé gyerekprogramokat, borkostót, dűlő túrát valamint este Vince-bált tartanak. Mesélt arról is: a disznó bontása "alföldi" recept alapján zajlik, ehhez társulnak a dél-balatoni borok.


---------------------

Vince-nap Balatonfüreden
A szakma mellett a nagyközönségnek is szól a balatonfüredi Vince-nap - mondta el a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Gyukli Krisztián. A balatonfüredi borász kifejtette: ebben az évben több napos rendezvényt tartanak, melynek keretében a gyermekek is élvezhetik a hétvégét tematikus, úgynevezett boros játékokkal. Gyukli Krisztián elárulta, hogy a hagyományos vesszővágás az újfajta szőlőfajtáknál is megmutathatja a jövőt. Kitért arra is: a Vince-nap első fecskéje annak a sorozatnak, melynek célja: ne csupán a főszezonban legyenek a borvidékhez kapcsolódó programok a városban.


---------------------

Új szolgáltatást indított a Magyar Vitorlás Szövetség
Új szolgáltatást indított a Magyar Vitorlás Szövetség. A Kérdezz-Felelek versenybírók segítségével azt mutatja meg, hogy milyen szabályokra kell figyelniük a vitorlázóknak regatták közben. Náray Vilmos versenybíró, a bizottság egyik tagja a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában azt mondta: az úgynevezett határterületek világossá tételére hívták életre ezt az akciót.

-------------------

Minden hétvégére szerveznek túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén
Minden hétvégére szerveznek túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Sárdy Júlia túravezető az Alsóörsi Vörös-kő Geotúra kapcsán a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában mesélt arról is: mi lehet a titka annak, hogy Badacsonyt közelítve a vöröskő tájat felváltja a bazalt. A túravezető hozzátette: rengeteg ember érkezik a Balaton-felvidékre túrázni. Céljuk újabb útvonalakat megnyitni az érdeklődők számára.


—————————

Jön a Balaton alapanyaga
Hatalmas siker ami a Balaton körül a gasztronómia terén látható - véli Szauer Judit. A Gasztrotérkép megalkotója a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában elmondta: egyre több megkeresést kapnak vendéglátó-helyektől, ugyanis szeretnének a térképhez, és a közösséghez csatlakozni. Kijelentette: a kapu nyitva áll, szívesen fogadnak mindenkit, akinek minőségi elvárása egyezik a csapatéval. Szauer Judit beszélt arról is: a következő küldetés a Balaton alapanyagainak bemutatása, és ezzel a helyi termelők aktivizálása valamint népszerűsítése.